Broccolistamppot met een vleugje kaas
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Ik was even aan het twijfelen of ik deze broccolistamppot vandaag wel moest plaatsen. Niet omdat de stamppot niet lekker is. Integendeel, we hebben ervan gesmuld. Nee, de reden voor mijn twijfel is dat ik eerder deze week ook al een stamppot recept postte. Dat was toen een klassieke boerenkool stamppot. Maar ja, het ís nou eenmaal stamppotten weer. Want regen, storm, hagel en kou.
Stamppotseizoen
Dus met dat in het achterhoofd dacht ik, jullie hebben vast nog geen genoeg van de stamppotjes. Bovendien is dit nou eenmaal een hele fijne stamppot die het bij jong en oud goed doet. Heerlijk zachte aardappelpuree met daardoorheen kleine roosjes broccoli, kruiden en een vleugje kaas. Volgens mijn moeder was dit vroeger als kind al een van mijn favoriete recepten. Nu had ik het lange tijd niet gegeten, maar dat is zonde. Het is namelijk zo lekker en zo makkelijk! Zo lang laat ik er dit keer zeker niet overheen gaan om weer broccolistamppot te eten. Misschien denk je niet zo snel aan broccoli bij een stamppot, maar dat is echt mega lekker hoor! De combi met aardappel en kaas, mmmm!
Broccoli stamppot met kalkoenspekjes
Voor de extra bite maakten wij het af met kalkoenspekjes. Je kunt ook kiezen voor reguliere spekjes of vega spekjes. Of het helemaal achterwege laten en eventueel garneren met wat amandelen of walnoten voor crunch. Zongedroogde tomaten doen het ook goed in deze stamppot. Ik ben benieuwd wat jij van onze stamppot broccoli vindt! En is deze stamppot nou niet helemaal je ding? Ik maakte eerder een artikel met 13 lekkere stamppot recepten.
Broccolistamppot met een vleugje kaas
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappels
- 500 gram broccoli
- 150 ml halfvolle melk
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 el roomboter
- 1 el grove mosterd
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/4 tl zwarte peper
- optioneel: (vegetarische of kalkoen-) spekjes
Benodigdheden
- kookpan (2 x)
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in kwarten.
- Kook de aardappels in ruim kokend water in 20 minuten gaar.
- Was intussen de broccoli en snijd de stelen in kleine blokjes. Gebruik je de stelen niet? Dan kun je ze nog prima gebruiken voor broccolisoep.
- Snijd de rest van de broccoli in roosjes en kook alles circa 7 minuten.
- Giet de aardappels en broccoli af. Bewaar 2 el van het kookvocht.
- Doe de broccoli bij de aardappels in de pan. Giet de melk erbij en leg er een klontje boter op. Giet ook het kookvocht erbij.
- Stamp de aardappels en de broccoli met de stamper tot een mooie, egale puree.
- Strooi de kaas, nootmuskaat en peper er overheen en doe de mosterd erbij.
- Stamp nogmaals de puree.
- Serveer eventueel met uitgebakken spekjes, kalkoenspekjes of vega spekjes.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 492 | Calorieën uit vetten 166 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 19g, Waarvan | 30% | |
Verzadigde vetzuren 11g | 57% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Heel lekker. We zullen het nog maken.
Hoi Judith,
Lekker gerecht lijkt dit me 😋!
Kan ik deze stamppot invriezen denk je? Ik maak hem mét spekjes
Groetjes van Noor :)
Erg lekker 😍, geen wonder dat dit een van je favoriete gerechten was als kind !
Zeer lekker. Stiekem wel wat extra mosterd gedaan. Maar echt een aanrader!
Lekker :-). Mocht je Instagram hebben, vind ik het ook altijd leuk om het resultaat daar te zien met #myfoodblognl
Erg lekker en best wel gezond. Ik doe er extra broccoli in. Lekker met de uitgebakken spekkies (varkens)
Ook lekker :-).
Heel erg lekker; gaan het zeker nogmaals eten.
Super om te horen :-)!
Ik maak dit vanavond met spekjes en zongedroogde tomaatjes. Dit lijkt me echt een gouden combinatie en het recept heb ik uitgeprint en in mijn receptenboek geplakt. :)
Wat superleuk om te horen! Hoop dat het goed heeft gesmaakt :-).
Net gegeten, heel erg lekker. Nooit gedacht om kaas er door te doen, Wij gaan dit vaker maken.Dnkjewel!
Wat leuk om te horen. Fijn dat het heeft gesmaakt! :-)