Bubble tea chai maken (boba)

 • voor 1 persoon
 • Voorbereidingstijd5 minuten
 • Kooktijd10 minuten
 • Totale benodigde tijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Bubble tea is hot and happening. Deze theedrank met gummy-achtige balletjes verovert de wereld. Wij zijn al jaren fan en delen dit keer een chai bubble tea.

Lekker kruidig en perfect voor elk moment! Je kunt kant en klare zakjes chai (kruidige thee) kopen, je kunt ook mijn chai recept gebruiken.

Waar komt bubble tea vandaan?

Bubble tea, ook wel 'boba' genoemd, is in Zuid-Oost Azie al decennia lang populair. Inmiddels is het ook al jarenlang een trend in de VS en delen van Europa. Oorspronkelijk komt bubble tea uit Taiwan en dat is dan ook de reden dat het in Zuid-Oost Azie al zo lang populair is. Al in 1983 kon je in Taiwan de eerste bubble teas drinken.

De klassieke bubble tea bestaat uit zwarte thee, melk, suiker en tapioca balletjes. In de loop van de jaren werden er superveel variaties toegevoegd. Onderzoek laat zien, dan ondanks dat het drankje al decennia bestaat, het de laatste jaren populairder wordt.

In Azië nam het aantal boba bestelling in 2018 t.o.v. 2017 met maar liefst 3000% toe! En als je kijkt naar hoeveel winkels er inmiddels in Nederland zijn waar je dit kunt kopen, kun je concluderen dat er ook hier steeds meer vraag is naar dit lekkere drankje.

Bubble tea in Nederland

In Nederland begint bubble tea nu ook een paar jaar voet aan de grond te krijgen. In alle grote steden zijn er meerdere 'boba shops' en ook in steeds meer kleinere steden kun je ze ook vinden.

Mijn favoriet is Tea Guys, die vind je op dit moment in Utrecht en Amsterdam. Oh en een tip als je bestelt: je kunt vaak vragen om bijvoorbeeld minder suiker, minder ijs etc. Zo kun je het nog een beetje meer naar je eigen smaak aanpassen.

Kun je geen winkel vinden? Of vind je het veel te zoet? Maak het dan gewoon lekker zelf met dit recept! Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Bubbels in bubble tea

De naam zegt het al, er zitten 'bubbels' in de thee. Maar wat zijn die bubbels nou precies? Meestal zijn dit tapioca parels, maar ze kunnen ook gemaakt zijn van bijvoorbeeld taro. Het kunnen stukjes aloe vera of custard zijn of 'popping' parels.

Er zijn minmiddels heel veel varianten. De klassieke bubble tea maak je met tapioca balletjes. Het is een beetje 'hate it or love it', want de textuur van de tapioca kan niet iedereen waarderen. Ik wel :-)! Wanneer je het kookt, krijgt het de structuur van gummy-beertjes.

Hoe lang kook je tapioca balletjes?

Het is belangrijk goed te kijken welke tapioca parels je koopt. "Hoe maak je Bubble Tea balletjes klaar", is iets wat ik vaak lees? Het duurt soms een paar keer voor je ze perfect hebt. Het is niet moeilijk, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

Ten eerste: Allemaal hebben ze hun eigen kooktijd. Ik heb een paar keer de standaard witte tapioca parels gekocht bij de toko. Deze blijven best lang ongaar waarbij de binnenkant hard blijft. Die moet je dus heel lang koken en daarna nog in heet water laten weken.

Dit keer gebruikte ik zwarte voorgekookte parels (van Xenos, maar je kunt ze ook vaak in de Aziatische supermarkt vinden) en die werkten aanzienlijk makkelijker. Slechts een paar minuten koken en een paar minuten laten staan en ze hebben de perfecte textuur! Wil je dus de makkelijkste optie en zeker weten dat het lukt? Dan zou ik de voorgekookte zwarte boba balletjes aanraden.

Ten tweede: Als je tapioca parels gaat koken, voeg ze dan pas toe als het water kookt! De kans is namelijk groot dat ze anders oplossen en er dus niks van je balletjes overblijft.

Zelf bubble tea maken

Laat het vooral weten als er nog meer boba liefhebbers zijn en of je een bepaalde smaak graag wil proberen. Dan ga ik aan de slag met een recept! Ik deelde al eerder een basis bubble tea recept met jullie. En een matcha boba.

Mijn andere favoriet is die met taro, dus dat recept wil ik ook zeker nog eens gaan proberen en bij succes delen. Voor nu eerst lekker genieten van deze chai bubble tea!

Bubble tea chai maken (boba)

Bubble tea chai maken (boba)

 • Voorbereidingstijd5 minuten
 • Kooktijd10 minuten
 • Totale benodigde tijd15 minuten
Aanpassen porties:

voor 1 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 1 zakje chai
 • 200 ml heet water
 • 3 el gecondenseerde (kokos)melk
 • 50 gram tapioca parels (ik gebruikte de smaak 'black sugar')
 • optioneel: (plantaardige) room + kaneel als topping
 • ijsblokjes

Benodigdheden

 • steelpan
 • 1 beker of hittebestendig glas

Instructies

 1. Kook de tapioca balletjes volgens de instructies, in ruim kokend water. Voeg ze pas toe aan het water als het water al kookt. De zwarte parels die ik gebruikte, kookte ik 3 minuten, daarna liet ik ze nog 5 minuten in het hete water staan voor ze af te gieten.
 2. Doe intussen 200 ml heet water met het zakje chai en laat dit 5 minuten trekken. Het is goed als de thee sterk wordt. Met de melk wordt het namelijk wat slapper.
 3. Giet de gecondenseerde melk erbij. Als je de bubble tea koud wil drinken, gooi je er wat ijsblokjes bij. Roer tot slot de tapioca parels door de thee heen.
 4. Maak eventueel af met room en kaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *