Golden milk donuts maken in de oven (glutenvrij en vegan)
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 6 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Donuts doen me altijd denken aan de VS. Inmiddels zijn ze in Nederland ook goed verkrijgbaar, maar vroeger at ik ze voornamelijk daar. Eigenlijk nog steeds wel, want tot nog toe had ik ze zelf nog niet gemaakt en koop ik ze hier ook bijna nooit. Heel eerlijk, als ik ze koop zijn de simpele donuts favoriet. Geen vullingen of gekke glazuren, maar gewoon een 'old fashioned donut'. Nog lekkerder misschien zijn de donut holes (bij DD noemen ze die Munchkins, bij Tim Hortons Timballs). Deze zijn namelijk klein en daardoor wat minder machtig. Plus je kunt dan nog eens variëren in de smaak.
Donuts uit de oven
Zelf donuts maken stond al een hele tijd op mijn lijst. Vorig jaar kocht ik een speciale donut bakvorm, maar mijn eerste experiment mislukte. En daarna borg ik de vorm veilig op. Traditioneel heb je voor donuts geen vorm nodig. Je maakt immers een beslag wat je frituurt. Echter wilde ik graag donuts uit de oven maken. Ten eerste heb ik geen frituur. Ten tweede is het ook meteen een stukje gezonder. Is ook fijn, toch ;-)?
Welke vorm?
Als je donuts in de oven gaat maken, is het handig als je daar een juiste vorm voor hebt. Deze is soortgelijk aan de vorm die ik zelf gebruik. De donuts in dit recept zijn helemaal plantaardig en glutenvrij. Heel erg allergenenvriendelijk dus zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen smullen. Ik heb ze wat extra smaak gegeven door kurkuma en kruiden toe te voegen. Zo krijg je golden milk donuts uit de oven. Met het kaneelglazuur zijn ze helemaal af!
Golden milk donuts maken in de oven (glutenvrij en vegan)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 6 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 240 ml kokosmelk
- 60 gram ongezoete appelmoes
- 70 gram bruine suiker
- 1 el vanille-extract
- 120 gram havermeel
- 60 gram kokosmeel
- 20 gram tapiocazetmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 el kurkuma
- 1 tl kaneel
- 1 tl gember
- 1/4 tl zwarte peper
- snuf zout
- glazuur:
- 50 gram poedersuiker
- 1/4 tl kaneel
- 1 tl water
Benodigdheden
- muffinbakvorm (bij voorkeur siliconen)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C (heteluchtoven).
- Meng de appelmoes met de kokosmelk en vanille-extract.
- Meng in een andere kom de kruiden, zout, bakpoeder, havermeel, kokosmeel, tapiocazetmeel en bruine suiker. Roer hier de natte ingrediënten doorheen tot een deeg. Als het goed is het je nu een plakkerig deeg.
- Verdeel je deeg over de vormpjes. Zorg dat de vormpjes helemaal vol zitten.
- Bak in circa 20 minuten gaar. Laat enkele minuten afkoelen in de vorm voor je ze helemaal laat afkoelen op een draadrek. Als ze helemaal afgekoeld zijn, maak je het glazuur door de poedersuiker, kaneel en water te mengen. Giet op een bord en dip de donuts erin.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 272 | Calorieën uit vetten 95 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 11g, Waarvan | 16% | |
Verzadigde vetzuren 8g | 42% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Oeh Judith, deze zien er geweldig lekker uit!
Dankjewel Anne!