Focaccia caprese

  • voor 2-4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Focaccia caprese

Waar het een paar weken geleden nog hoogzomer was, is de zon helaas alweer redelijk verdwenen. Maar, wat niet is, kan nog komen en ik hoop dus op een lekkere nazomer. In ieder geval geniet ik nu na van een heerlijke vakantie in Portugal waar we woensdagavond van zijn terug gekomen. Ik ga jullie er gauw meer over vertellen, met natuurlijk alle food hotspots die we zijn tegen gekomen. Ik kan je al wel vertellen dat het eerste wat we kochten toen we terugkwamen heel veel groente was. Want we hebben voornamelijk veel vlees en vis gegeten. En ook fruit (ik begon mijn dag standaard met een bak verse meloen en ananas). Heel erg lekker al die tonijn, baars, sardines en inktvis, maar we begonnen de vega maaltijd toch wel te missen. Nouja, dat maken we de komende weken ruimschoots goed met veel lekkere groentes. Vleeseters, fear not, ik had ook al wat vleesgerechten gemaakt voor ik met vakantie ging die ik de komende dagen deel ;-). Het recept voor deze focaccia caprese brengt je misschien ook wel weer even in de vakantiestemming, als je dat niet al bent. Het is een klassiek Italiaans gerecht bestaande uit een focaccia broodje, tomaat, (buffel)mozzarella, basilicum en tomaat. Je kunt een kant-en-klaar focaccia brood kopen, maar het is echt makkelijk om het zelf te maken. Je hebt alleen bloem, olie, water, zout en gist nodig en klaar ben je. Eerder maakte ik trouwen rozemarijn-tomaten focaccia's waar ik het recept voor deze focaccia op baseerde. Zelf vind ik bij een caprese een naturel focaccia het lekkerste, maar voeg vooral ook aan het brood kruiden toe als je dat lekker vindt! Het broodje eet je als lunch of als diner bij bijvoorbeeld een kom verse groentesoep (in ons geval tomatensoep).Hoe eet jij je focaccia het liefste? Waar zijn jullie naartoe op vakantie geweest? En wat zou je graag willen lezen over Portugal?

Ingrediënten

  • voor de focaccia:
  • 500 gram
  • witte tarwebloem
  • 1 zakje
  • gedroogde gist
  • (7 gram)
  • 400 ml
  • water
  • 3 el
  • olijfolie
  • 1 tl
  • zeezout
  • verder nodig:
  • 1 bol
  • buffelmozzarella
  • (in plakjes gesneden)
  • 3
  • trostomaten
  • (in plakjes gesneden)
  • handje verse
  • basilicum
  • extra vergine
  • olijfolie
  • zeezout naar smaak

Benodigdheden

  • groot bakblik (20 x 29 cm)
  • keukenmachine (optioneel)

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten voor de focaccia tot een deeg. Meng met de keukenmachine of met de hand. Het deeg is redelijk plakkerig, dus maak je daar geen zorgen om.
  2. Maak een bal en plaats deze in de kom. Dek af met een schone theedoek en zet op een warme en tochtvrije plek neer. Laat het deeg een uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.
  3. Verdeel het deeg over het bakblik. Dit hoeft nog niet heel netjes en niet tot in de hoekjes, het deeg gaat nog verder rijzen.
  4. Laat het deeg nog 30 minuten in het bakblik rijzen met de theedoek er overheen. Giet nog wat olie over het brood heen.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 220 C en bak de focaccia in ca. 20 minuten goudbruin.
  6. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen. Haal na enkele minuten het brood uit het bakblik en laat het op een draadrek afkoelen zodat het niet vochtig wordt aan de onderkant.
  7. Snijd intussen de tomaat en de mozzarella.
  8. Snijd een stuk van de focaccia af, bedek met een plakje tomaat, plakje mozzarella, basilicum, extra vergine olijfolie en eventueel zeezout.
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *