Gevulde speculaas
- voor 16 personen
- Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Soms heb ik zin om in het weekend iets lekkers te bakken. Zo ook afgelopen weekend. Omdat het koude weer eraan komt, wilde ik jullie graag inspireren met een recept van dit seizoen. Dit recept voor gevulde speculaas is vrijwel identiek aan die van Gaitri uit haar boek 'Warm Bread and Honey Cake'. De enige veranderingen zijn het zelf maken van de amandelspijs (minder zoet dan een kant-en-klare variant) en het gebruik van speculaaskruiden in plaats van het zelf mengen van kruiden (lekker makkelijk ;) ). Wil je nog meer bakrecepten? Check dan zeker even haar boek. Let op; je maakt ongeveer 12-16 porties. Succes gegarandeerd bij familie, vrienden of collega's!
Op zoek naar nog meer Sinterklaas traktaties? Wat dacht je van dé ultieme Sinterklaastaart, taai taai poppen of truffelpepernoten? Wat is jouw favoriet?
Gevulde speculaas
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
voor 16 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 3 tl speculaaskruiden
- 250 gram witte tarwebloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 175 gram roomboter (koud en in blokjes gesneden)
- 1 ei (losgeklopt)
- Voor de amandelspijs:
- 200 gram amandelmeel
- 100 gram witte kristalsuiker
- 1 ei
Benodigdheden
- rond bakblik (springvorm) met een diameter van 24 cm, ingevet met boter en daarna bekleed met bakpapier (zet de onderkant op het bakpapier, teken af en knip aan de binnenkant uit. Van de rest knip je een strook zodat ook de zijkant van de springvorm bedekt is met bakpapier).
- keukenmachine (optioneel)
- Vershoudfolie
- Deegroller
Instructies
- Meng de bloem, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en suiker in een grote kom.
- Voeg de boter toe en wrijf deze samen met de rest van het mengsel tussen de vingertoppen, zodat je de structuur van broodkruimels krijgt. Je kunt dit ook met de keukenmachine doen.
- Voeg het ei toe en kneed (eventueel met de machine) door het deeg heen totdat je er een bal van kunt vormen. Haal het deeg uit de kom, vorm er een bal van en wikkel in plasticfolie. Leg een uur in de koelkast.
- Maak intussen de amandelspijs. Wij kozen ervoor om deze minder zoet te maken. Normaal zou je 200 gram amandelmeel en 200 gram suiker gebruiken. Hou je dus van zoet, kun je dat aanhouden. Houd je van iets minder zoet, dan kun je onze verhoudingen aanhouden. Meng de suiker en amandelmeel en voeg een ei toe. Kneed het een paar minuten tot een 'deeg'.
- Zet de oven alvast aan op 160 graden Celsius.
- Als het uur voorbij is, haal je het deel uit de koelkast. Verdeel in twee delen van 1/3e en een deel van 2/3e. Maak van beide een bal en druk hem plat tot je een soort hamburger vorm hebt. Pak twee stukken vershoudfolie. Doe het 2/3e deel tussen de folie. Rol nu uit tot een ronde vorm van 28cm hebt (check door te vergelijken met je springvorm). Leg daarna het deeg in de springvorm zodat je een bodem en zijkanten hebt (handig om een deel vershoudfolie er tijdelijk op te laten zitten zodat je de zijkanten mooi rechtop kunt laten staan. Als het staat, haal je de vershoudfolie van het deeg af).
- Herhaal voor de amandelspijs; Maak de bol plat. Leg tussen twee stukken vershoudfolie. Rol tot een ronde vorm. Leg deze vervolgens op het deeg in de springvorm.
- Herhaal voor de bol deeg van 1/3e. Wederom de bol plat maken, maar nu ongeveer 22 cm. Leg deze op de amandelspijs (Het is handig om de vershoudfolie aan een zijde tijdens het in de springvorm plaatsen erop te laten zitten. Zo blijft het deeg niet aan je handen plakken en kun je heel precies de randen dichtmaken).
- Klop een ei en wrijf deze over het deeg. Prik daarna meerdere gaatjes in de bovenste laag van het deeg met een vork.
- Bak 30-35 minuten. Controleer of hij voldoende gebakken is door een sateprikker in de gevulde speculaas te prikken. Als hij schoon is, is het goed. Als er stukjes mee omhoog komen, moet je hem nog een paar minuten langer bakken. Laat in de springvorm zitten om af te koelen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 337 | Calorieën uit vetten 159 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 18g, Waarvan | 28% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 34% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ziet er heerlijk uit! Misschien bak ik hem vanavond nog, maar anders nog wel een keer vlak voor Sinterklaas.
Geniet ervan :-)!
Hij staat nu in de oven! Heb uiteindelijk een middenweg gevonden in het spijs: 150 gram suiker.
Overigens gebruik je drie eieren: één voor het deeg, één voor het spijs en één voor het bestrijken.
Morgen trakteren in een groep!
Het blijft voor mij één van de lekkerste lekkernijen in deze periode, zeker met vers amandelspijs. Die staat dus nog op de to do voor de komende weken!
Bij mij ook :-D
heb je mij ook een goed receptje van speculoos ??
Hi Brigitte, goede vraag. Nog niet, maar het staat wel op mijn lijstje om eens te proberen!