Gezonde carrot cake
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 20 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
De allerlekkerste carrot cake ooit zal ik niet vergeten. Die at ik namelijk in Australië, in een schattig klein tentje in Queensland. Het leek me leuk om zelf eens aan de slag te gaan met een carrot cake en dus maakte ik deze gezondere variant. Uiteraard blijft het een traktatie, maar deze is door het gebruik van ingrediënten als volkoren meel en noten veel verzadigender en gezonder. Het glazuur maakte ik lichter door de helft van de roomkaas te vervangen door magere kwark. Ik koop vrijwel nooit light producten, maar in het geval van Philedelphia roomkaas betekent dit geen gekke toevoegingen, maar gewoon minder vet. Door sinaasappel toe te voegen aan het geheel, krijgt de carrot cake nóg meer smaak!
Gezonde carrot cake
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 20 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram wortels
- 2 el dadelstroop
- 2 eieren
- 5 el kokosbloesemsuiker
- 150 gram volkoren meel
- 100 gram amandelmeel (of 50 gram amandelmeel en 50 gram hazelnootmeel)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl speculaaskruiden
- 150 ml kokosolie
- rasp van 1/2 sinaasappel
- sap van 1 sinaasappel
- 150 gram rozijnen
- snufje zout
- voor het glazuur:
- 200 gram roomkaas (light)
- 100 gram magere kwark
- 1 el poedersuiker
- rasp van 1/2 sinaasappel
Benodigdheden
- bakblik (30 x 20 cm)
- keukenmachine of handklopper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Vet het bakblik in en plaats een bakpapiertje in het bakblik.
- Leg de rozijnen in een kommetje en giet de sinaasappelsap erbij, samen met de rasp van een halve sinaasappel.
- Rasp de wortels met een grove rasp. Ik gebruikte een Microplane en dat werkte heel goed. Meng dadelstroop door de wortels.
- Meng de melen, bakpoeder, zout, baking soda en kruiden.
- Klop de eieren op hoge snelheid totdat ze schuimig worden. Voeg de suiker toe en meng deze er doorheen, gevolgd door de kokosolie.
- Meng de wortels door het eimengsel, gevolgd door het meelmengsel. Tot slot meng je de rozijnen, inclusief sap er doorheen.
- Giet het beslag in het bakblik en strijk het glad. Bak gedurende 30 minuten en check met een satéprikker of de cake gaar is.
- Laat de cake goed afkoelen op een draadrek.
- Meng de roomkaas met kwark, poedersuiker en sinaasappelrasp.
- Breng het glazuur met behulp van een lepel aan.
- Zet de cake in de koelkast om het glazuur uit te harden.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 242 | Calorieën uit vetten 135 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 16g, Waarvan | 24% | |
Verzadigde vetzuren 9g | 43% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Heerlijk lijkt me dit, wortelcake is sowieso favoriet hier!
Waar koop je dadelsiroop???
Bij de Turkse supermarkt of de eko winkel.
Net het recept gemaakt en de cake staat nu in de oven. Dadelsiroop had in niet in huis. Dus daar een gewone siroop voor gebruikt. Ook de kokosbloesemsuiker heb ik vervangen voor gewone suiker….. Het deeg smaakte prima, dus ik denk dat het wel goed zit met dit recept!