Gezonde Millionaire’s Shortbread (Twix taart)
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans
- voor 10 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
De Millionaire's shortbread stond al een tijdje op mijn lijst om eens te maken. Mocht je niet weten wat dit is: het is een taartje bestaande uit een bodem van knapperige koek, een laagje karamel, afgetopt met chocolade. Zondig lekker! Maar aangezien de 'normale variant' veel suiker bevat, wilde ik graag experimenteren met een wat gezondere versie.
My Happy Kitchen
En daar kwam ik op de site van Anne-Marie, My Happy Kitchen, een Milionaire's Shortbread tegen met een havermoutbodem. Ik deed namelijk weer mee aan de foodblogswap en dit keer werd ik gekoppeld aan My Happy Kitchen. De etnhosuiaste Anne-Marie ben ik al eens vaker op events tegengekomen en ook op haar blog spat het enthousiasme er vanaf. Deze 'Twix-taart' maakte ze voor de 9e verjaardag van haar zoon. En wat wil het toeval? Terwijl ik dit type viert haart zoon zijn 14e verjaardag. Ik ben benieuwd of de Twix-taart nog steeds favoriet is ;-).
Dadels en havermout
Ik heb dus verder gebouwd op haar Millionaire's shortbread met havermoutbodem. Deze gezonde variant is vrij van geraffineerde suikers, vegan (en dus ook lactosevrij) en glutenvrij. De bodem maakte ik met havermout, honing, lijnzaad en een drupje vanille-extract. Vegans vervangen de honing door maple syrup. Door lijnzaad toe te voegen, kun je de bodem goed binden. De 'karamel' is een mengsel van dadels, pindakaas en een scheutje kokosmelk. En door aan de topping, naast chocolade, kokosolie toe te voegen wordt 'ie extra krokant en knapperig!
Zelf een gezonde Twix taart maken?
Aan de slag met de gezonde Millionaire's shortbread? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).
Gezonde Millionaire’s Shortbread (Twix taart)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 10 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- bodem:
- 70 gram havermout
- 1 el honing (gebruik maple syrup als vegan alternatief)
- 1 tl lijnzaad
- 1 tl vanille-extract
- 200 ml water
- karamel:
- 10 medium dadels
- 100 ml kokosmelk
- 3 el pindakaas
- chocolade:
- 50 gram pure chocolade (hoe puurder hoe beter)
- 1 el kokosolie
Benodigdheden
- klein bakblik (circa 20 x 20 cm) bekleed met bakpapier
- staafmixer of blender
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht).
- Week de lijnzaad circa 5 minuten in water. Voeg dan de havermout, honing en vanille-extract toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
- Verdeel met behulp van de bolle kant van een lepel het ebslag over de bodem van het bakblik.
- Bak circa 10 minuten en laat vervolgens afkoelen.
- Spoel de staafmixer of blender schoon.
- Ontpit de dadel en laat ze 10 minuten weken in de kokosmelk. Roer af en toe door.
- Voeg hier de pindakaas aan toe en pureer tot een gladde karamel. Verdeel dit over de koekbodem en zet het minimaal in 10 minuten de vriezer.
- Smelt intussen de chocolade met de kokosolie in de magnetron of au-bain marie in een pannetje.
- Smeer de chocolade over de karamellaag en zet het bakblik in de vriezer. Haal de taart 5 minuten voor serveren uit de vriezer.
- De chocolade netjes snijden is een uitdaging, maar lekker is het zeker ;-)!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 157 | Calorieën uit vetten 57 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 7g, Waarvan | 10% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 20% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Lekkere combinatie van ingrediënten, maar ik heb het idee dat de hoeveelheden niet kloppen: 70 gram havermout + 1 theelepel lijnzaad levert met 200 ml water een heel erg dun beslagje op, dat ging nooit een bodem worden.
En ik mis een snufje zout in de bodem.
Heb nu wat geprutst aan de hoeveelheden en het komt vast goed, al kan het vast beter, heb nu bijvoorbeeld een vrij dikke bodem die wat taai is.
Staat nu voor de laatste opstijf in de vriezer.
Jup, hier hetzelfde probleem met een erg dun papje voor de bodem… Toch maar wat extra havermout toegevoegd
Goed dat je je eigen draai geeft aan het recept! :-) Houd je van een iets dikkere bodem? Voeg dan inderdaad wat extra havermout toe, geen probleem!
Recept klopt van geen kant. Je krijgt inderdaad een waterig papje. Na 10 min bakken blijft een deel waterig.
Verder is de Bodem taai en smaakloos.
Jammer om te horen Marleen!
Wat een rare verhoudingen. Wordt geen egale massa voor de bodem. Blijft een vloeibaar geheel.
En, uit de reacties hierboven, maak ik op dat ik niet de enige ben.
De reactie van de kok op Marleen vind ik beetje vreemd.
Er is meer behoefte aan uitleg/oplossing van het probleem.