Gezonde Millionaire’s Shortbread (Twix taart)

  • voor 8-10 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Gezonde Millionaire’s Shortbread (Twix taart)

De Millionaire's shortbread stond al een tijdje op mijn lijst om eens te maken. Mocht je niet weten wat dit is: het is een taartje bestaande uit een bodem van knapperige koek, een laagje karamel, afgetopt met chocolade. Zondig lekker! Maar aangezien de 'normale variant' veel suiker bevat, wilde ik graag experimenteren met een wat gezondere versie.

My Happy Kitchen

En daar kwam ik op de site van Anne-Marie, My Happy Kitchen, een Milionaire's Shortbread tegen met een havermoutbodem. Ik deed namelijk weer mee aan de foodblogswap en dit keer werd ik gekoppeld aan My Happy Kitchen. De etnhosuiaste Anne-Marie ben ik al eens vaker op events tegengekomen en ook op haar blog spat het enthousiasme er vanaf. Deze 'Twix-taart' maakte ze voor de 9e verjaardag van haar zoon. En wat wil het toeval? Terwijl ik dit type viert haart zoon zijn 14e verjaardag. Ik ben benieuwd of de Twix-taart nog steeds favoriet is ;-).

Dadels en havermout

Ik heb dus verder gebouwd op haar Millionaire's shortbread met havermoutbodem. Deze gezonde variant is vrij van geraffineerde suikers, vegan (en dus ook lactosevrij) en glutenvrij. De bodem maakte ik met havermout, honing, lijnzaad en een drupje vanille-extract. Vegans vervangen de honing door maple syrup. Door lijnzaad toe te voegen, kun je de bodem goed binden. De 'karamel' is een mengsel van dadels, pindakaas en een scheutje kokosmelk. En door aan de topping, naast chocolade, kokosolie toe te voegen wordt 'ie extra krokant en knapperig!

Zelf een gezonde Twix taart maken?

Aan de slag met de gezonde Millionaire's shortbread? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Ingrediënten

  • bodem:
  • 70 gram
  • havermout
  • 1 el
  • honing
  • (gebruik maple syrup als vegan alternatief)
  • 1 tl
  • lijnzaad
  • 1 tl
  • vanille-extract
  • 200 ml
  • water
  • karamel:
  • 10 medium
  • dadels
  • 100 ml
  • kokosmelk
  • 3 el
  • pindakaas
  • chocolade:
  • 50 gram
  • pure chocolade
  • (hoe puurder hoe beter)
  • 1 el
  • kokosolie

Benodigdheden

  • klein bakblik (circa 20 x 20 cm) bekleed met bakpapier
  • staafmixer of blender

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht).
  2. Week de lijnzaad circa 5 minuten in water. Voeg dan de havermout, honing en vanille-extract toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  3. Verdeel met behulp van de bolle kant van een lepel het ebslag over de bodem van het bakblik.
  4. Bak circa 10 minuten en laat vervolgens afkoelen.
  5. Spoel de staafmixer of blender schoon.
  6. Ontpit de dadel en laat ze 10 minuten weken in de kokosmelk. Roer af en toe door.
  7. Voeg hier de pindakaas aan toe en pureer tot een gladde karamel. Verdeel dit over de koekbodem en zet het minimaal in 10 minuten de vriezer.
  8. Smelt intussen de chocolade met de kokosolie in de magnetron of au-bain marie in een pannetje.
  9. Smeer de chocolade over de karamellaag en zet het bakblik in de vriezer. Haal de taart 5 minuten voor serveren uit de vriezer.
  10. De chocolade netjes snijden is een uitdaging, maar lekker is het zeker ;-)!
2 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *