Gezonde wafels maken (ook glutenvrij en plantaardig!)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zelf gezonde wafels maken? Deze heerlijke ontbijtwafels zijn superlekker, voedzaam, makkelijk en nog gezond ook. Dat is een goede start van de dag! Hieronder lees je alles over dit heerlijke ontbijtje.

Glutenvrije vegan wafels voor ontbijt of lunch

Wat eet jij meestal voor ontbijt? Havermout, muesli of misschien wat anders? Als je zin hebt om er echt even een feestje van te maken, moet je zeker deze wafels eens proberen. En als je denkt dat die niet passen bij je goede voornemen, dan heb ik helemaal goed nieuws voor je: deze wafels zijn echt gezond. Bovendien zijn ze plantaardig, glutenvrij, laag in suiker, voedzaam en meeeega lekker!

Glutenvrije en plantaardige wafels

Jerome eet plantaardig en ik wegens een prikkelbare darm zo weinig mogelijk gluten. Dat kan nogal een uitdaging zijn, maar ik ga de uitdaging graag aan. En deze wafels zijn meer dan gelukt. De smaak is heerlijk notig door de mix van amandelmeel, havermeel en amandelpasta. Uiteraard kun je hierin ook variëren en kun je bijvoorbeeld enkel amandelmeel gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld pindakaas.

De wafels zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Precies hoe is ze het lekkerste vind! Wees trouwens voorzichtig als je ze uit de machine haalt. Ze scheuren namelijk makkelijk als je dat niet voorzichtig doet. Doe daarom het wafelijzer heel zachtjes open en haal de wafels er met een houten vork uit of een soortgelijke tool.

Wafels toppen

Toppen kun je doen hoe jij het lekkerste vindt. Ik deed dat zelf met diepvriesfruit wat ik even in de magnetron deed. Daarbij een beetje amandelpasta en maple syrup. Wat een heerlijk verwenontbijt!

Gezonde wafels maken (ook glutenvrij en plantaardig!)

Gezonde wafels maken (ook glutenvrij en plantaardig!)

Log in om recept aan collectie toe te voegen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 120 gram amandelmeel
  • 120 gram hazelnootmeel (of gebruik amandelmeel)
  • 60 gram tapiocazetmeel (of gebruik maizena)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl keukenzout
  • 120 ml amandelmelk (of havermelk)
  • 2 el amandelpasta of pindakaas
  • 2 el appelmoes (0% toegevoegde suiker)
  • 2 el maple syrup
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 'lijnzaadei' = 1 el
  • toppings naar keuze
  • optioneel: olie of bakspray indien wafelijzer geen (goede) antiaanpak heeft

Benodigdheden

  • wafelijzer
  • houten vork of andere tool om de wafels mee los te halen
  • mengkom
  • garde
  • diepe lepel of maatbeker om het beslag uit te schenken

Instructies

  1. Zet je wafelijzer aan en laat op mediumwarmte komen.
  2. Doe de lijnzaad + water in een klein kommetje. Meng en laat 10 minuten staan. Ga intussen door met de rest van het recept.
  3. Meng de meelsoorten met tapiocazetmeel, bakpoeder en zout.
  4. Voeg de appelmoes, notenpasta, vanille-extract, appelazijn en maple syrup toe en meng met een garde tot een glad geheel. Meng nu het lijnzaad-ei er doorheen. Het klopt dat het een vrij dun beslag is.
  5. Vet indien nodig het wafelijzer in.
  6. Vul het wafelijzer met beslag. Doe dit met een jus- of soeplepel bijvoorbeeld of een maatbeker. Laat de wafels op mediumwarmte garen.
  7. Wees heel voorzichtig als je het apparaat openmaakt. Doe dat heel voorzichtig, anders trek je de wafels kapot. Haal de wafels met behulp van een houten vork of ander geschikte tool uit het wafelijzer en herhaal met de rest van het beslag.
  8. Leg de wafels op een groot bord. Doe dit eventueel in de oven op 60 graden zodat de wafels warm blijven.
  9. Top de wafels naar keuze. Lekker met bijvoorbeeld vers fruit, maple syrup en notenpasta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *