Kerst zalm met heel veel toppings (het allerlekkerste kerst hoofdgerecht)
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd25 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
Vraag je je af wat je voor het hoofdgerecht moet serveren tijdens de kerstdagen? Probeer deze zalm speciaal voor kerst! Een zalm hoofdgerecht op z'n allerlekkerst als je het mij vraagt! Hier gaat iedereen van smullen. Wij aten deze zalm afgelopen jaar en ik tip hem nu voor jou. Heel makkelijk voor te bereiden en boordevol smaak.
Zalm voor kerst met cranberry's, zure room en meer
De zalm gaar je eerst in de oven door deze te stomen in bakpapier. Daarna laat je hem afkoelen en verdeel je er een zure room mengsel op. Vervolgens een heerlijk mengsel van cranberry's, amandelen, peterselie en sinaasappel en om het af te maken granaatappelpitjes. Zo bomvol smaak, genieten gegarandeerd! Wil jij dit ook maken als kerst hoofdgerecht? Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappels uit de oven en gegrilde groenten.
Nog meer lekkere kerstgerechten voor bij de zalm:
- geroosterde wortels met chimichurri
- broccoli kroketten
- latkes (aardappel pannenkoekjes)
- geroosterde pompoen
- aardappelwafels
Wat ga jij op tafel zetten tijdens de feestdagen? Beef Wellington, hele kip of toch liever een lekker stukje zalm? Probeer deze gebakken zalm uit de oven met o.a. verse kruiden, cranberry's en amandelen. Mega lekker en makkelijk te maken. En heb je nog restjes over? Dan kun je die prima in de koelkast op vriezer bewaren.
Kerst zalm met heel veel toppings (het allerlekkerste kerst hoofdgerecht)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd25 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- zalmzijde van ongeveer 1 kg
- 1 tl olijfolie
- 1 tl maple syrup (of honing - maar niet geschikt voor kinderen <1)
- peper en zout
- voor de zure roomlaag:
- 250 gram zure room
- sap van 1 limoen
- 15 gram verse dille
- sjalotje (fijngesnipperd)
- peper en zout
- voor de cranberry laag:
- 100 gram gedroogde cranberry's
- 240 ml sinaasappelsap
- 75 gram amandelstiften
- 15 gram platte peterselie
- peper en zout
- 1 el extra vergine olijfolie
- overige toppings:
- 100 gram granaatappelpitjes
Benodigdheden
- grote bakplaat
- bakpapier
- steelpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Pak een groot vel bakpapier (twee keer zo groot als het stuk zalm). Leg de zalm op het bakpapier. Meng de olie met de olijfolie. Smeer de bovenkant van de zalm hiermee in en breng op smaak met peper en zout.
- Vouw dan helemaal dicht zodat de zalm helemaal verpakt is in papier. Bak de zalm in circa 20 minuten gaar (afhankelijk van hoe dik het stuk zalm is en hoe doorbakken je het wil. Een medium stuk is met 20 minuten helemaal doorbakken).
- Maak intussen de toppings.
- Doe de cranberry's met de sinaasappelsap in de pan en kook enkele minuten, tot de cranberry's groot en sappig zijn. Draai het vuur dan uit en schenk eventueel overgebleven sinaasappelsap weg.
- Hak de peterselie grof en meng de cranberry's met de peterselie, peper, zout, amandelstiften en olijfolie.
- Meng in een andere kom de zure room met limoensap, fijngehakte dille, fijngehakt sjalotje, peper en zout en zet apart.
- Haal de zalm uit de oven en laat deze even afkoelen. Anders loopt de zure room er meteen af en dat is zonde ;-).
- Smeer dan de zalm royaal in met het zure room mengel, gevolgd door het cranberry mengsel. Maak af met granaatappelpitjes.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 439 | Calorieën uit vetten 243 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 27g, Waarvan | 42% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 36% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 9g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 6g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen