Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Ben jij bekend met de Georgische keuken? De kans is groot dat je nog nooit iets Georgisch hebt gegeten. Ik tot hiervoor ook niet hoor :-). Toch schijnen er hele lekkere gerechten te zijn in de Georgische keuken. Een van de meest bekende is de khachapuri, een brood vaak gevuld met kaas en ei.

Officieel heet een khachapuri met kaas en ei een Adjaruli Khachapuri en zijn er nog een aantal andere varianten op de khachapuri te vinden in Georgië. Het brood ziet eruit als een soort bootje, maar doet ook een beetje denken aan de Turkse pide. Het 'bootje' vul je met verschillende kaassoorten en, nadat je het gebakken hebt, breek je er een eitje in en bak je het brood nog eens kort.

Leuke tip: ik maakte slechts de helft van de vulling en maakte daarmee 2 khachapuri en één heerlijk basis broodje. Deze kon ik de volgende dag meenemen naar werk. Nu ik weer eens een keer zelf brood maakte, heb ik me meteen voorgenomen om weer vaker brood te bakken. Het is zooo lekker om zelfgebakken brood te eten!

Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • deeg:
  • 440 gram witte tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist (à 7 gram)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 240 ml halfvolle melk
  • 120 ml warm water
  • vulling:
  • 350 gram cottage cheese
  • 150 gram feta kaas
  • 4 eieren

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller

Instructies

  1. Meng in de keukenmachine (of met de hand in een grote kom) de bloem, gist, zout en suiker. Giet de melk bij het warme water en giet dit geheel vervolgens bij de bloem.
  2. Meng tot een deegbal. Dek het deeg af met plasticfolie en zet op een warme plaats om te rijzen. Laat het deeg een uur rijzen, het is dan is volume verdubbeld.
  3. Intussen kun je de vulling maken door de cottage cheese en verkruimelde feta te mengen. Breng eventueel op smaak met zwarte peper.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Bestuif je werkblad met bloem. Deel het deeg in 4 stukken en rol uit tot cirkels of ovalen van circa 1 cm dik.
  6. Rol de lange kanten naar binnen en knijp de korte zijden dicht zodat je een soort bootje krijgt. Top de broden met het kaasmengsel en bak circa 17-20 minuten of totdat het brood en de vulling licht beginnen te verkleuren.
  7. Maak in het kaasmengsel een kuiltje en breek hier het ei in. Bak nog eens 6 minuten of totdat het ei gestold is.

6 reacties op “Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

  • edward

    dan je wel voor het recept! zocht in het nederlands
    ik ga het proberen met de kids, is dat alles is te vinden in ah?, ben geboren in georgie dus nostalgie
    maar nooit zelf gemaakt,

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Wat leuk Edward! Heel leuk dat het zulke bijzondere herinneringen voor je heeft. Je kunt alles bij AH kopen. Cottage cheese is daar te vinden als “Huttekäse”. Ben benieuwd of het net zo smaakt als in je herinnering :-). Veel bakplezier!

      Beantwoorden
  • Jos

    Bij deze khachapuri hoort eigenlijk nog een blokje boter erop als ze uit de oven komt.

    Zelf maak ik deze, maar ook de megrelski/imerelski met een mix van gruyere/appenzeller/cheddar/feta. Naar mijn mening komt de kaas beter tot zijn recht als deze belegen is

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *