Luchtige, gezonde chocoladecake

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Luchtige, gezonde chocoladecake

Gezonde, voedzame ingrediënten. Een perfect recept voor de start van het jaar. Hoeveel mensen zijn er die gezonder willen eten dit jaar? Ik denk dat het voor vel mensen één van hun goede voornemens zal zijn. Beter eten, minder uit pakjes en zakjes, afvallen of minder suiker eten. Afvallen hoef ik zeker niet, maar een tandje minder suiker kan bij mij zeker. En hoewel er in deze cake wel degelijk suikers zitten, namelijk die uit de dadels en bananen, bevatten ze toch een stuk minder suiker dan een reguliere cake. Bovendien bevat de cake allerlei fijne voedingsstoffen waardoor je daadwerkelijk een verzadigd gevoel overhoudt. Verbazingwekkend genoeg smaakt deze cake ook echt als een goede, lekkere cake. Lekker luchtig, smeuïg en vol van smaak. Je zult bijna niet geloven dat dit een gezondere cake is!

Ingrediënten

  • 6 medjool
  • dadels
  • 2 rijpe
  • bananen
  • 3 el
  • amandelmeel
  • 3 el
  • amandelboter of pindakaas
  • 3 el
  • volle yoghurt (of vervang door 'kokos yoghurt')
  • 75 gram
  • cacao
  • 2
  • eieren
  • 1 el
  • bakpoeder
  • snuf
  • zout
  • 150 gram
  • extra pure chocolade stukjes of raw cacao nibs

Benodigdheden

  • ingevet bakblik met een diameter van circa 20 cm (of een langwerpig bakblik voor een hogere cake - de baktijd wordt dan langer!)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Ontpit de dadels en wek ze in een kommetje lauw water. Laat ze weken tot je ze nodig hebt.
  3. Klop de eieren mooi luchtig en schuimig.
  4. Prak de bananen en meng de eieren er doorheen, gevolgd door de yoghurt en notenpasta.
  5. Haal de dadels uit het water. Giet het water weg en pureer de dadels tot een puree.
  6. Voeg de dadelpuree toe aan het eimengsel.
  7. Meng in een grote kom de cacao, amandelmeel, zout, bakpoeder en chocoladestukje.
  8. Roer nu het natte mengsel door het droge mengsel. Meng niet te lang, zodat het luchtig blijft.
  9. Giet het beslag in de cakevorm en bak gedurende 25 minuten in het midden van de oven. Heb je een hogere cake? Bak dan 10 minuten langer en test daarna met een satéprikker of de cake gaar is. Zo niet, bak je de cake nog wat langer.
19 mensen willen het maken
19 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

10 responses to “Luchtige, gezonde chocoladecake

    • Judith Pagrach

      Dat klopt inderdaad! Maal ze wel zo fijn mogelijk. Je kunt amandelen met schil en zonder schil gebruiken. Met schil zal de kleur uiteraard bruiner zijn dan zonder schil.

      Beantwoorden
  • Liona

    Ik heb hem gemaakt, en hij is zoo lekker!
    Wat ik me afvroeg, weet jij misschien de voedingswaarde van deze cake?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Liona, superleuk om te horen! Met de voedingswaarde kan ik je helaas niet helpen, maar deze zou je met behulp van de ingrediënten zelf relatief makkelijk kunnen berekenen.

      Beantwoorden
  • Seraphina Hassels

    Een el bakpoeder? Eetlepel dus. Lijkt me zoveel. Ik heb geen ervaring met Backing soda maar het is toch ook een zout? Is dat niet ongezond vraag ik mij af?

    Beantwoorden
  • Seraphina Hassels

    info over bicarbonate/bakpoeder : Ook in het lichaam komt bicarbonaat voor. Deze wordt gemaakt in de alvleesklier, darmwand en nieren en zorgt voor een goede PH (zuurgraad) in het lichaam.
    Natriumbicarbonaat is in kleine hoeveelheden veilig voor inwendig gebruik, mits de voorgeschreven hoeveelheden niet worden overschreden. Wanneer u echter de voorgeschreven hoeveelheden overschrijdt, verstoord het de inwendige elektrolytische balans en kunt u vervelende klachten krijgen als krampen en hartproblemen. Dit komt enerzijds door het natrium, ofwel zout. Te veel zout is niet goed voor de mens.
    Anderzijds heeft een te hoge inname van bicarbonaat ook nadelige effecten. Ook al komt het van nature in ons lichaam voor. Teveel is nooit goed! Neem het natriumbicarbonaat overigens nooit in met grote hoeveelheden calcium (zoals in de vorm van bijvoorbeeld melk of supplementen) en ook niet direct na een maaltijd.
    Wilt u baking soda inwendig gaan gebruiken voor gezondheidsproblemen, raadpleeg dan eerst uw huisarts.
    Hartpatiënten en mensen met een laag kaliumgehalte, wordt afgeraden om baking soda inwendig te gaan gebruiken.

    Beantwoorden
  • Meike

    Klopt het dat het beslag heel dik is en dat de taart nog half vochtig is als deze uit de oven komt? Ik denk nl dat er iets verkeerd is gegaan, maar ik vind het moeilijk dit met zekerheid te zeggen..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *