Moelleux (smeuïge chocoladecakejes)
- Door Judith Pagrach
- Belgisch, Frans
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd14 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
Het recept wat jullie nog van me tegoed hadden voor het kerstmenu is natuurlijk het dessert. Oftewel de 'moeulleux'. Moeulleux zijn chocolate lave cakes, ook wel bekend als fondant. Je eet ze warm en de bedoeling is dat ze van buiten een cake structuur hebben en dat van binnen de nog vloeibare chocolade eruit loopt. Als je de instructies goed volgt en ze precies 14 minuten bakt, kan het niet mis gaan. Je kunt ze zo serveren of bijvoorbeeld met een bolletje roomijs en rood fruit. Voor mij zijn moelleux het toppunt van een decadent dessert en ik denk dat het ook in mijn top 3 favo desserts staat (chocolade is sowieso altijd +1 ;-)). Ze stonden dan ook al letterlijk jaren op mijn lijstje om te maken. Nu ik ze eenmaal heb gemaakt, ga ik ze zeker vaker maken! Het leuke is dat ze meteen de eerste keer heel goed zijn gelukt en dat ze dus veel minder moeilijk waren dan ik altijd dacht.
Moelleux (smeuïge chocoladecakejes)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd14 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 75 gram pure chocolade
- 50 gram roomboter (+ extra om in te vetten)
- 20 gram witte tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
- 50 gram poedersuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 2 druppels vanille extract
Benodigdheden
- 2 ovenbestendige ramequins, bijvoorbeeld deze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220C.
- Vet de ramquins in met boter en bestuif vervolgens met wat bloem.
- Smelt de chocolade en de boter au-bain marie.
- Meng de bloem en suiker door het mengsel heen.
- Mix het ei + de extra dooier door het beslag, gevolgd door de vanille.
- Bak de moelleux 14 minuten zodat ze gaar zijn aan de buitenkant en nog zacht en lopend aan de binnenkant.
- Maak met een scherp mes de moelleux los van de zijkanten en stort op een dessertbord.
- Serveer met bijvoorbeeld ijs en fruit!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 590 | Calorieën uit vetten 359 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 40g, Waarvan | 62% | |
Verzadigde vetzuren 23g | 117% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 12g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ben zo bang dat dit mislukt, maar het lijkt me een heerlijk recept! Zo lekker!
Eet je dat warm of koud?
Hi Clara, het lekkerste zijn de moelleux warm, dan is de binnenkant lekker zacht en smeuïg.