Patatas bravas
- Door Judith Pagrach
- Spaans
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten

Als je weleens in Spanje bent geweest ken je ze wel: patatas bravas. Ik heb deze als tapa dan ook erg vaak gegeten! Deze knapperige, vaak gefrituurde aardappelpartjes gaan altijd gepaard met de bijbehorende saus, de salsa brava. De saus kenmerkt zich vooral door zijn pit, want dit is echt een pittige saus. De knapperige aardappelen en de pittige tomaten saus gaan perfect samen!
Patatas bravas bij de tapas
Hoe dan ook, als je een tapasmaaltijd hebt, mogen de patatas bravas eigenlijk niet ontbreken. Ik frituurde de aardappelpartjes niet, maar bakte ze in de koekenpan lekker knapperig dankzij een trucje wat ik ooit heb geleerd: door een droge theedoek op de pan te leggen wanneer de aardappels zijn gekookt, nemen ze de stoom op. Op deze manier zijn je aardappels droger voor je ze gaat bakken. En dat betekent weer: heerlijk knapperig! Je zult niet merken dat het geen gefrituurde aardappeltjes zijn.
Spaans
Tapas staan altijd gezellig en ik vind het echt genieten. Het doet mij denken aan mijn tijd in Spanje. Daarom eet ik bij mijn patatas bravas graag andere tapas. In Spanje krijg je deze trouwens van oudsher geserveerd bij je bier of wijn als hapje. Ben je op zoek naar nog meer recepten voor je tapas maaltijd? Misschien zijn de empanadas de atún iets voor je? Of wat dacht je van de tortilla Española, gazpacho of pulpo a la gallega?

Patatas bravas
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappels
- 1 el tomatenpuree uit blik
- 200 gram passata di pomodoro
- 1 sjalotje (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 1/4 tl chilipoeder
- 1 tl platte peterselie (fijngesneden) + extra om te garneren
- zwarte peper
- zeezout
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- kookpan voor de aardappels
- grote koekenpan
- kleine koekenpan of steelpan
Instructies
- Maak de aardappels schoon met een borsteltje en laat de schil zitten.
- Snijd de aardappels in partjes. Bij een aardappel van normaal formaat in circa 8 partjes.
- Leg de partjes in de pan en giet er kokend water bij. Kook de aardappelpartjes circa 20 minuten voor.
- Giet de aardappels af en leg vervolgens een droge theedoek over de pan om de stoom op te nemen. Door deze truc worden je aardappels zometeen echt knapperig.
- Giet intussen wat olie in de (kleine) koekenpan of steelpan en fruit de knoflook en sjalotje. Voeg vervolgens tomatenpuree, passata, chilipoeder, paprikapoeder en peterselie toe en voeg zout toe naar smaak. Breng de saus aan de kook. Laat de saus enkele minuten inkoken en zet vervolgens het vuur uit.
- Pak de grote koekenpan, zet op hoog vuur en en giet hier wat olie in. Leg de aardappels in de pan en strooi hier wat zeezout overheen. Schep de aardappels goed om zodat de olie en het zout goed verdeeld zijn.
- Bak de aardappels in circa 10 minuten knapperig en gaar. Blijf ze af en toe omscheppen.
- Serveer de patatas (aardappels) met de saus.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 157 | Calorieën uit vetten 23 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 3g, Waarvan | 4% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 2% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ha, dit ga ik proberen. LEKKER.
:D