Pompoensalade met geroosterde biet met crostini
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten

We moeten er weer aan geloven, de herfst is begonnen. Regen, blaadjes, maar ook pompoen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met herfst. Dit keer ging ik voor een pompoensalade met geroosterde biet, een simpele dressing en knapperige pistachenootjes. Voor erbij wat crostini. Als je me al langer volgt, weet je dat ik echt een pompoen fan ben. Ik had vorige week dan ook twee grote pompoenen op mijn aanrechtblad staan.
Geroosterde pompoen
Pompoen heeft een lichtzoete smaak en een aangename textuur en is daardoor heel veelzijdig in gebruik. Iedereen ken wel de pompoensoep, maar je maakt er ook zoete gerechten mee. Bijvoorbeeld deze pumpkin pie brownies of natuurlijk 'gewoon' een klassieke pumpkin pie. Je kunt pompoen koken, zoals in de meeste soepen, maar je kunt het ook roosteren. Hierdoor krijgt het een heerlijke smaak in de salade. Lichtzoet, maar door de dressing ook fris. Knapperige noootjes. En natuurlijk die waanzinnige kleuren op het bord. Want, het oog wil ook wat toch?
Ach, misschien is die herfst zo erg nog niet met al haar mooie kleuren, de gezellige, knusse avondjes in een dikke trui en natuurlijk de pompoen ;-).

Pompoensalade met geroosterde biet met crostini
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1/2 pompoen
- 2 verse (choggia)bieten
- handje pistachenoten
- 2 el walnootolie (alternatief: extra vergine olijfolie)
- 1 el goede balsamicoazijn
- snufje grof zeezout
- 1 stokbrood
- olijfolie
- optioneel: roomkaas
Benodigdheden
- 2 x ovenschaal of bakplaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Halveer de pompoen en schep de pitten eruit, evenals de draden.
- Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes. De schil kun je meebakken of eraf halen als je dat liever wil.
- Snijd de biet in plakjes. Verdeel op een bakplaat de pompoen en op de andere bakplaat de biet. Giet over elk van de platen circa 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Zet de platen in de oven. Haal na 10 minuten de bieten uit de oven. Haal de bieten van de bakplaat en verdeel over de 2 borden.
- Snijd het stokbrood in plakjes en leg op de bakplaat, samen met de pistachenootjes.
- Bak deze nog circa 3-5 minuten minuten met de pompoen mee (bak de pompoen dus in circa 15 - 20 minuten gaar).
- Verdeel de pompoen over de bietjes.
- Breng op smaak met balsamicoazijn en walnootolie.
- Verdeel de pistachenootjes over de borden.
- Serveer met de crostini en bijvoorbeeld roomkaas of tapenade.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 424 | Calorieën uit vetten 211 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 24g, Waarvan | 37% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 13% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 14g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 7g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen