Hoe maak je pompoensoep met verse pompoen?
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten

Hoe maak je pompoensoep? Er staan hier op de blog al diverse pompoensoep recepten. Mocht je het nog niet doorhebben, ik ben dol op pompoen en dus ook op pompoensoep (en everything pumpkin spice, maar dat is nu even off topic ;-)). Ik maakte al eerder pittige pompoensoep met gehaktballetjes, een Thaise pompoensoep en een hele basic pompoensoep. Dit keer maak ik een klassieke pompoensoep, met verse pompoen. Of eigenlijk, Jerome maakte hem, naar een oud recept van de Allerhande.
Verse pompoensoep
Deze pompoensoep is makkelijk te maken en heerlijk vol van smaak. Toen ik thuis kwam en de pot soep stond op, kon ik niet wachten om te gaan eten! De kruiden, zoals de laurierbladeren, geven superveel smaak. Misschien vind je het snijden van de pompoen lastig? Vaak gebruik ik diepvriespompoen, maar voor dit recept gebruikten we een verse biologische pompoen uit de supermarkt. Het is belangrijk om een groot, scherp mes te hebben. Mocht het nog steeds lastig zijn, dan kun je wat gaten prikken in je pompoen en hem even in de magnetron zetten om hem wat zachter te maken.
Zo maak je pompoensoep
Met de instructies hieronder weet jij voortaan ook hoe je een lekkere pompoensoep maakt. Varieer gerust op dit recept! Doe dit met verschillende kruiden, bijvoorbeeld Aziatische kruiden of juist Italiaanse kruiden. Zo smaakt je soep elke keer nét even anders.

Hoe maak je pompoensoep met verse pompoen?
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 middelgrote (biologische) pompoen (circa 1.5 kilo)
- 2 witte uien (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (grof gesneden)
- 1 winterpeen (in plakjes gesneden)
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl komijnpoeder
- 1 vegetarisch bouillonblokje
- 1 liter water
- scheutje olijfolie
- topping (optioneel):
- tabasco
- crème fraîche
Benodigdheden
- soeppan
- staafmixer
Instructies
- Snijd de pompoen doormidden en snijd de helften vervolgens in kwarten. Schep de zaden en de draden uit de pompoen. Schil daarna de pompoen met hetzelfde scherpe mes.
- Snijd vervolgens de pompoen in blokjes van circa 5 x 5 centimeter.
- Zet de pan op middelhoog vuur. Giet olie in de pan en voeg de ui, knoflook, wortel en komijn toe. Roer enkele minuten goed door en voeg dan de pompoen toe, samen met het bouillonblokje en water. Doe de laurierblaadjes erbij. Laat het geheel 10 tot 15 minuten op laag vuur staan.
- Haal de laurierbladeren eruit en pureer met de staafmixer tot een glad geheel.
- Giet de soep in de kommen en maak eventueel af met crème fraîche en tabasco saus. De crème fraîche maakt de soep romig en fris en de tabasco geeft deze extra pit. Zeker de moeite waard om dus als toppings te proberen!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 56 | Calorieën uit vetten 12 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 1g, Waarvan | 2% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 1% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Lekker, nu het weer kouder word ga ik dit zeker eens proberen!
Hoi, de pompoen eerst roosteren in de oven, met schil, kan ook. Je kan de schil meepureren of het vruchtvlees van de schil scheppen/schrapen. Ook koken met schil en al in stukjes in de bouillon kan, de schil wordt zo zacht dat je die gewoon meepureert.
groet
Nicolet
Bedankt voor de tips Nicolet! In mijn ervaring ligt het een beetje aan de pompoen, soms blijft de schil wat hard.
Ik mis vaak welk soort pompoen
Je kunt het beste een flespompoen of oranje pompoen gebruiken.
Hallo Judith,
Gemaakt volgens je recept, ik dacht komijn , lekker maar helaas😌was niet wat ik ervan verwachte. Volgende keer zonder komijn .
Maar bedankt! Je hebt leuke recepten 👌
Groetjes, Ineke
Bedankt! En altijd leuk om je eigen draai aan een recept te geven! :-)