Feestdagen: American pumpkin pie

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Het nieuwe terugkerende thema van myfoodblog is 'Feestdagen'. Hierin zullen gerechten verschijnen die gelinkt zijn aan feestdagen, zowel nationaal als internationaal. Pompoen hoort in de VS en Canada bij het seizoen, het seizoen van Thanksgiving en Halloween. Het seizoen van de steeds korter durende dagen en gezelligheid. Wist je trouwens dat Thanksgiving in Amerika en Canada op twee heel verschillende data vallen?

In Noord-Amerika kun je blikken 'pumpkin puree' kopen en zakjes 'pumpkin spice mix'. Deze spice mix is zo populair dat het gebruik ervan niet wordt beperkt tot puur pompoen. Het recept voor de vulling van mijn pompoentaart is gebaseerd op het recept van mijn Amerikaanse tante die in Canada woont. Met die achtergrond moet ze haast wel een pumpkin pie expert zijn ;-). Je kunt er ook voor kiezen om de pompoen voor gebruik wat voor te garen. Het zal dan meer een homogene massa zijn, maar minder 'bite' hebben dan mijn versie.

Feestdagen: American pumpkin pie

Feestdagen: American pumpkin pie

Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Deeg:
  • 150 gram bloem
  • 75 gram amandelmeel
  • 110 gram boter in kleine blokjes gesneden
  • 25 gram suiker
  • mespuntje zout
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • Vulling:
  • 450 gram pompoen
  • 397 gram gecondenseerde melk (1 blik)
  • 1 ei
  • 1 1/2 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1/2 tl piment
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Tip: wil je het nog makkelijker? Gebruik in plaats van de bovenstaande kruiden 3 theelepels speculaaskruiden!

Benodigdheden

rond bakblik, 24 cm diameter, ingevet

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Om het deeg te maken kneed je met je vingertoppen de suiker, het zout, het amandeelmeel, de bloem en de boter totdat het mengsel lijkt op broodkruimels. Voeg het ei toe en kneed het zodat het een deeg wordt. Om het deeg iets minder bros en breekbaar te maken voeg je een klein scheutje melk toe. Doe dit beetje bij beetje, begin met zo'n 10 ml en kijk of dit genoeg is. Je deeg zou dan niet meer uit elkaar moeten vallen. Maak een bal van het deeg en dek af met plasticfolie. Zet een half uur apart.
  3. Voor de vulling doe je de pompoenstukjes en de kruiden in een blender of staafmixer totdat het een gladde pasta is. Voeg ook het ei en de gecondenseerde melk toe en klop goed door. gepureerde pompoen
  4. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit zodat je je bakblik ermee kunt bekleden. Leg het deeg in het bakblik en druk goed aan. Leg bakpapier in het bakblik en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Zet het bakblik 10 -13 minuten in de oven op 200 C.
  5. Haal de bakbonen of de rijst en het bakpapier uit het bakblik en vul het met de pompoenpasta. Bak 30 minuten op 180 C.
Tip: bewaar de ongekookte rijst apart zodat als je weer 'blind' moet bakken, je deze rijst kunt hergebruiken! Tip: de taart is het makkelijkste te snijden als je hem even af laat koelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *