Rabarber cheesecake met ricotta

  • voor 8-12 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Rabarber cheesecake met ricotta

De prachtig roze kleur van rabarber alleen al is genoeg om er iets mee te willen maken. De prachtig rood-roze kleur maakt hem een echte eye cather! Qua smaak is rarberber friszurig waardoor 'ie het in zowel zoete als hartige gerechten uitstekend doet. Misschien denk je al snel aan zoet bij rabarber, maar hij kan ook prima in bijvoorbeeld een salade. Een aantal favoriete recepten van de site met rabarber zijn de amandel-rabarbertaart en de rabarber crumble. Ook heel erg lekker is de rabarber cheesecake die ik vandaag met jullie deel. Precies de juiste balans tussen zoet en zuur! Door er aardbeien aan toe te voegen kreeg ik extra kleur én extra zoet. Echt een match made in heaven!

Cheesecake met ricotta

Het grappige is, dat dit voor ons een beetje een 'afvaltaart' was. Dat klinkt niet heel appetijtelijk, maar wat ik daarmee bedoel is dat we allerlei restjes uit de koelkast en voorraadkast konden opmaken. Zo had ik nog van Pasen roomkaas liggen, van de week ervoor een restje ricotta. Die ricotta maakt hem net even wat hartiger en wat lichter. Ik ben gek op ricotta cheesecakes! Verder had ik allerlei verschillende soorten koekjes liggen. Juist die mix in de bodem qua koekjes vond ik wel heel erg leuk en lekker! Zo gebruikte ik Jules de Strooper amandelbrood, wafels en Oreo koekjes en dat was een hit! Aan de vulling heb ik weinig suiker toegevoegd om het goed in balans te houden. Ben je nou een echte zoetekauw, voeg dan gerust een beetje extra suiker toe.

Gele bakvorm

De bakvorm heb ik van Le Creuset. De vrolijk gele kleur past perfect bij de rest van de setting. Het leuke is, dat deze vormen, evenals bijna alle andere items van dit merk in heel veel keuren verkrigjbaar zijn. Van zeeblauw tot oranje.

Ingrediënten

  • 1 bos
  • rabarber
  • (circa 500 gram)
  • 200 gram
  • aardbeien
  • 300 gram
  • roomkaas light
  • (ik gebruikte Philedelphia light)
  • 150 gram
  • ricotta
  • 2
  • eieren
  • 6 el
  • kristalsuiker
  • 1 el
  • vanille-extract
  • 1 el
  • maïzena
  • bodem:
  • 200 gram
  • koekjes naar keuze
  • 50 gram
  • gesmolten (gezouten) roomboter

Benodigdheden

  • taartvorm 28 centimeter
  • standmixer/keukenmachine (optioneel)
  • hakmolen of staafmixer
  • grote mengkom + garde
  • steelpan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Maal de koekjes fijn met behulp van de hakmolen of staafmixer. Heb je deze niet? Gebruik dan een deegroller.
  3. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel over de bodem van de bakvorm. Druk met de bolle kant van de lepel goed aan. Zet de bodem tot je hem gaat gebruiken in de koelkast of vriezer.
  4. Klop in de mengkom de roomkaas los, samen met de ricotta. Voeg de eieren toe en klop deze er goed doorheen.
  5. Hak de rabarber in grove stukken en doe deze in de pan, samen met de suiker en ongeveer 100 ml water. Breng aan de kook en kook op laag vuur in 10 minuten tot een compôte. Ontdoe de aardbeien van hun kroontje en doe deze erbij. Pureer tot een gladde puree en voeg toe aan het roomkaas mengsel, samen met vanille-extract.
  6. Maak van de maïzena, samen met 1 el koud water een papje en roer dit er doorheen.
  7. Haal de bakvorm uit de koelkast of vriezer en giet hier het mengsel overheen.
  8. Bak de taart 30 minuten. Dek dan af met aluminiumfolie en bak nog eens 30 minuten. Laat goed afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast.
5 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Rabarber cheesecake met ricotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *