Rode bietenrisotto
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 4 personen
- Totale benodigde tijd40 minuten
Eén van de allereerste gerechten die ik ooit maakte was een risotto. Mijn moeder was niet thuis en ik besloot om voor mijn broertje en vader risotto te maken, want dat had ik mama weleens zien doen. Ik had alleen geen idee hoe, dus zocht ik een recept op op het internet. Met heeeel veel boter. En heel veel kaas. Naar een recept van Jamie Oliver wat ik ergens had opgetrommeld toentertijd.
Kleurrijke bietenrisotto
Inmiddels heb ik mijn recept door de jaren heen wat kunnen perfectioneren en heb ik de risotto ook vele malen lichter gemaakt. Op de een of andere manier heeft risotto de naam om heel moeilijk te zijn. Dat valt echt reuze mee. Het enige wat je wel nodig hebt, is wat geduld. Het water, of eigenlijk de bouillon, giet je er namelijk beetje bij beetje bij en laat je tussentijds elke keer verdampen. Je wacht dus tot de bouillon is opgenomen voor je er weer nieuwe bij giet. Deze smeuïge, kleurrijke bietenrisotto ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heerlijk! Door de paddenstoelen in balsamicoazijn te bakken worden ze lekker fris en dat past weer bij de romige smaak van de risotto en de zoete smaak van de bietjes.
Ben je een risotto fan? Probeer dan ook deze van onze favoriete risotto's:
- Blauwe kaas risotto met walnoten
- Risotto met kipgehaktballetjes
- Citroenrisotto
- Risotto met venkel en paddenstoelen
- Risotto met zeekraal, heilbot en sint jacobsschelpen
Maar nu eerst: het recept voor onze kleurrijke bietenrisotto!
Rode bietenrisotto
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 350 gram risottorijst
- 1.25 liter kokend water
- 100 ml droge witte wijn
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 teentje knoflook
- 1 bouillon blokje
- 400 gram geraspte bietjes (voorgekookt)
- 300 gram champignons (in kwarten)
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl (gedroogde) dille
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- zwarte peper naar smaak
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- pan met een dikke bodem (ik gebruikte een gietijzeren pan)
Instructies
- Zet de pan op hoog vuur en giet er een scheutje olie in.
- Bak de champignons enkele minuten en voeg de balsamicoazijn toe. Bak nog enkele minuten en leg de champignons dan in een bakje.
- Veeg met een keukenpapiertje de pan schoon en zet hem op middelhoog vuur. Giet weer wat olie in de pan. Voeg de ui toe en pers de knoflook uit boven de pan. Fruit de ui en de knoflook.
- Voeg de risottorijst toe en bak circa 1 minuut. Giet de wijn erbij.
- Als de wijn is verdampt, voeg je ongeveer 200 ml water toe, samen met het bouillonblokje.
- Laat het water verdampen en giet er dan weer wat water bij de risotto.
- Herhaal dit totdat al het water is verdampt.
- Roer de bietjes door de risotto heen, daarna de helft van de Parmezaanse kaas. Roer het geheel goed door en laat nog 5 minuten staan.
- Roer nu de rest van de kaas er doorheen en serveer samen met de paddenstoelen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 474 | Calorieën uit vetten 55 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 6g, Waarvan | 9% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 11% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hmm dit lijkt me super lekker!
Klinkt lekker!
Alleen heb ik 2 vragen:
Gebruik je gekookte bieten of bieten uit een pot of rauw?
Bij stap 3, moet daar nog extra olie in de pan, of bak je de ui en knoflook in n ‘droge’ pan?
Bedankt!
Hi Saf, goede vragen. Ik ga ze nog even in de beschrijving verduidelijken! Ik gebruikte voorgekookte bietjes en inderdaad deed ik eerst olie in de pan. Groetjes, Judith
Hoi judith wanneer doe je de dille erbij?
Ja inderdaad, dat was ook mijn vraag: wanneer gaat de Dille erbij?
De dille roer je er op het einde doorheen. Houd ook een beetje achter voor de garnering :-)