Rode bietenrisotto

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Eén van de allereerste gerechten die ik ooit maakte was een risotto. Mijn moeder was niet thuis en ik besloot om voor mijn broertje en vader risotto te maken, want dat had ik mama weleens zien doen. Ik had alleen geen idee hoe, dus zocht ik een recept op op het internet. Met heeeel veel boter. En heel veel kaas. Naar een recept van Jamie Oliver wat ik ergens had opgetrommeld toentertijd.

Kleurrijke bietenrisotto

Inmiddels heb ik mijn recept door de jaren heen wat kunnen perfectioneren en heb ik de risotto ook vele malen lichter gemaakt. Op de een of andere manier heeft risotto de naam om heel moeilijk te zijn. Dat valt echt reuze mee. Het enige wat je wel nodig hebt, is wat geduld. Het water, of eigenlijk de bouillon, giet je er namelijk beetje bij beetje bij en laat je tussentijds elke keer verdampen. Je wacht dus tot de bouillon is opgenomen voor je er weer nieuwe bij giet. Deze smeuïge, kleurrijke bietenrisotto ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heerlijk! Door de paddenstoelen in balsamicoazijn te bakken worden ze lekker fris en dat past weer bij de romige smaak van de risotto en de zoete smaak van de bietjes.

Ben je een risotto fan? Probeer dan ook deze van onze favoriete risotto's:

Maar nu eerst: het recept voor onze kleurrijke bietenrisotto!

Rode bietenrisotto

Rode bietenrisotto

  • Totale benodigde tijd40 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 350 gram risottorijst
  • 1.25 liter kokend water
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillon blokje
  • 400 gram geraspte bietjes (voorgekookt)
  • 300 gram champignons (in kwarten)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl (gedroogde) dille
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • zwarte peper naar smaak
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  1. pan met een dikke bodem (ik gebruikte een gietijzeren pan)

Instructies

  1. Zet de pan op hoog vuur en giet er een scheutje olie in.
  2. Bak de champignons enkele minuten en voeg de balsamicoazijn toe. Bak nog enkele minuten en leg de champignons dan in een bakje.
  3. Veeg met een keukenpapiertje de pan schoon en zet hem op middelhoog vuur. Giet weer wat olie in de pan. Voeg de ui toe en pers de knoflook uit boven de pan. Fruit de ui en de knoflook.
  4. Voeg de risottorijst toe en bak circa 1 minuut. Giet de wijn erbij.
  5. Als de wijn is verdampt, voeg je ongeveer 200 ml water toe, samen met het bouillonblokje.
  6. Laat het water verdampen en giet er dan weer wat water bij de risotto.
  7. Herhaal dit totdat al het water is verdampt.
  8. Roer de bietjes door de risotto heen, daarna de helft van de Parmezaanse kaas. Roer het geheel goed door en laat nog 5 minuten staan.
  9. Roer nu de rest van de kaas er doorheen en serveer samen met de paddenstoelen.

6 reacties op “Rode bietenrisotto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *