Rundvleespastei met bier (van Jamie)
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
Jaloersmakend, dat waren de beelden die ik gisteren zag van de lunch met Jamie Oliver. Ter ere van zijn nieuwe boek (en een nieuw restaurant in Rotterdam), bracht de man himself een bezoek aan ons kikkerlandje. En daar was een handjevol foodies voor uitgenodigd. Helaas zat ik er niet bij, maar ik heb genoten van de beelden hoor ;-)!
Jamie Oliver was in 'mijn tijd' net upcoming. Sterker nog, volgens mij heb ik het verhaal over het allereerste gerecht dat ik leerde maken weleens gedeeld. Mijn moeder was een weekend weg en ik besloot dus 1 dag voor mijn broertje en vader te koken. Ik denk dat ik een jaar of 14/ 15 was. Het werd een risotto van Jamie. Tada, het allereerste wat ik kon maken dus en ik moet zeggen dat ik nog steeds wel houd van een lekkere risotto.
Herfstige rundvleespastei
Deze pastei (een 'pie' klinkt toch wat leuker, vind je niet?), maakte Jerome een paar maanden geleden al, maar ik vond het meer een herfstgerecht, dus ik heb hem special voor jullie bewaard. Het recept dan, de rundvleespastei moet je toch echt zelf even maken, maar met dit recept gaat het je zeker lukken! Het is, zoals je misschien tussen de regels door al las, een recept gebaseerd op die van Jamie Oliver's Australische meat pie. Met een scheutje bier er doorheen! Jamie gaat voor zelfgemaakt deeg. Uiteraard erg lekker, maar ik ging voor de iets snellere variant. Met bladerdeeg. Ik gebruik dan het liefste wel roomboterbladerdeeg voor de ultieme smaakbeleving ;-). Verder kun je, net zoals Jamie, voor individuele pasteitjes gaan, maar ik vond het prima om een grote ovenschaal te gebruiken en daar voor iedereen wat uit op te scheppen.
Je bakt eerst het vlees met de groenten. Vervolgens maak je er een mooi bladerdeegdakje voor en bak je hem in de oven. Het is daarmee een perfect gerecht om al voor te bereiden. Je kunt 's ochtends de rundvlees 'pie' al bereiden en hem dan pas 's avonds in de oven zetten. Goed geschikt dus ook als je eters krijgt en je wil nog wat tijd met ze doorbrengen.
Zo maak je de rundvleespastei met bier:
Rundvleespastei met bier (van Jamie)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (of 1 verpakking met 10 vellen bladerdeeg - je gebruikt er 5)
- 500 gram riblappen (in blokjes van circa 5 x 5 cm gesneden)
- 250 gram champignons (in plakjes gesneden)
- 250 ml bier (bij voorkeur een IPA of bruin bier)
- 4 takjes verse rozemarijn + eventueel extra ter garnering)
- 2 wortels (in blokjes gesneden)
- 1 witte ui (gesnipperd)
- 1 el tomatenpuree
- 1 el bloem
- snuf zout
- zwarte peper
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- ovenschaal van circa 20 x 30 cm
- braadpan (of koekenpan met deksel)
Instructies
- Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de uien, champignonplakjes en het vlees toe, samen met peper en zout en blijf omscheppen tot het vlees van buiten bruin is.
- Doe de wortels erbij en ris de rozemarijn van de takjes af. Voeg deze toe en bak het geheel enkele minuten.
- Voeg vervolgens de bloem, tomatenpuree en bier toe en draai het vuur laag. Laat het circa een kwartier inkoken.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 C en laat indien nodig je bladerdeeg ontdooien.
- Schep alles uit de pan in de ovenschaal en dek af met het deeg. Zorg voor wat gaatjes in je deeg. Dat kan je bijvoorbeeld met een vork doen. Zo ontsnapt de stoom.
- Bak de rundvleespastei in circa 20 minuten mooi goudbruin.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 853 | Calorieën uit vetten 545 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 60g, Waarvan | 92% | |
Verzadigde vetzuren 17g | 85% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 28g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 9g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Lijkt mij heerlijk ,denk alleen dat het rundvlees niet gaar is na 35min.
Hi JP, dankjewel voor je reactie. In de pan bak je het rundvlees al gaar! Het gaat daarna de oven in, om het te laten doorgaren en voornamelijk om het bladerdeeg te bakken.
Riblappen moeten 3 tot 5 uur opstaan… heb ze nu al 2 uur opstaan nog steeds keihard. Misschien bedoelde je hamlappen?
Hi Madelon, ik bedoel echt runder riblappen. Heb je die gebruikt? Het zou kunnen dat ze nog niet zacht waren, dit gebeurt echt pas na een uur of 3.
Wat vreemd dit, je zegt hier dat het zeker 3 uur moet bakken, maar als ik het recept zou volgen dan kom ik hier nooit aan. Hoe dan?
Hi Diana, het is al even geleden dat ik het recept heb gemaakt, dus ik moest me even inlezen :-). De tijd in het recept klopt. Als je de riblappen in blokjes snijdt, zoals aangegeven, garen ze in totaal 35 minuten. Gebruik riblappen met voldoende vet. Hou je van een wat meer stoofvlees structuur waarbij het vlees uiteen valt? Dan raad ik aan om het vlees enkele uren te laten sudderen.
scheutje wijnazijn erbij worden de taaiste lappen zacht.
Wat leuk en bedankt dat je meedenkt :-)
Ik marineer mijn rundvlees voor een nacht in de rode wijn. Wordt dan echt superzacht
Goede tip, dankjewel :-)
Hi, klopt het dat de champignons niet in de bereidingswijze voorkomen?
Gr. Saskia
Hi Saskia, je hebt gelijk. Ik heb het aangepast. Je bakt de champignons met de ui en het vlees mee.