Ottolenghi salade met aubergine dressing
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Lekkere frisse en zomerse salades. Daar is het perfect weer voor nu! Knapperige little gem sla met verrassende toppings. Ik maakte weer een recept van Yotam Ottolenghi en it didn't disappoint! Een salade met een heerlijke Midden-Oosterse twist.
Aubergine
Een van de smaakmakers van deze bijzondere salade is toch wel de aubergine dressing. Deze doet een beetje denken aan baba ganoush. Baba ganoush is een heerlijke aubergine spread. De dressing is daar een romigere en vloeibaardere variant van. Trouwens, ik roosterde de aubergines in de oven, maar je kunt dat ook perfect op de bbq doen. Als je een kamado of kolen-BBQ hebt leg je ze (met gaatjes erin geprikt) tussen de kolen. De komkommer kneuzen we. Dit doet Ottolenghi ook. Door de komkommer voorzichtig te keuzen, neemt deze beter de smaken op. Je zult verrast staan!
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van Griekse yoghurt voor de romigheid. Door dit te vervangen door haverspread, word het een vegan salade. En sowieso was 'ie al glutenvrij, dus heel erg allergenenvriendelijk!
Toppings
Naast de auberginesaus is er een soort peterseliepesto die boordevol smaak zit. Platte peterselie doet het sowieso goed in Midden-Oosterse gerechten. Bovendien gebruikte ik chilivlokken (pas op, want die zijn natuurlijk pittig) en karwijzaad. Karwijzaad heeft een hele specifieke smaak en geur en kun je gewoon in de supermarkt kopen. An sich vind ik het een beetje een gekke geur hebben, maar als je het toevoegt aan een gerecht wordt het ineens heel lekker! Ga je ook aan de slag met deze salade a la Ottolenghi?
Ottolenghi salade met aubergine dressing
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd1 uur
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 3 kroppen little Gem sla
- 1 biologische komkommer
- 1 aubergine
- 2 el tahin
- 2 el haverspread
- 2 teentjes knoflook
- snufje zout
- sap van 1/2 citroen
- 15 gram platte peterselie
- 3 el olijfolie
- 2 el water
- 1 teentje knoflook
- toppings: karwijzaad + granaatappelpitjes + chilivlokken
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 260 C.
- Prik gaatjes in de aubergine en leg ze in een ovenschaal (indien je de BBQ gebruikt, zie de intro).
- Laat de aubergines 50 minuten a 1 uur garen. Ga intussen verder met de rest.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Leg de helften met de onderkant op een snijplank en kneus de komkommers door er met een groot met op te drukken. Leg vervolgens weg.
- Was de sla goed. Snijd de onderste 2 centimeter weg en snijd ook het harde witte stuk (driehoekje) weg.
- Snijd vervolgens in dunne schijfjes en verdeel over 2 borden.
- Maak de peterseliesaus door de peterselie, water, olie en 1 teentje knoflook te pureren tot een saus. Breng op smaak met peper en zout en zet in de koelkast tot gebruik.
- Als de aubergine klaar is, laat je deze 10 minuten afkoelen. Vervolgens schep je het vruchtvlees eruit. Meng met de tahin, haverspread, knoflook, citroen en een snufje zout tot een gladde saus.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 359 | Calorieën uit vetten 192 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 23g, Waarvan | 36% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 16% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 13g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 6g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik zou dit elke dag standaard in de koelkast willen hebben. Superlekker!
Heerlijk he! Goed om te horen :-)
Wat is haverspread?
In een Arabische winkel kwam ik een saus tegen, de eigenaresse noemde het kuchen, maar ik kan nergens vinden wat het is….
Dag Yvonne, haverspread is een plantaardig alternatief voor zuivelspread en creme fraiche. Dit is van Oatly en AH eigen merk o.a. te koop.