Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

  • voor 9 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Deze vegan kaneelbroodjes wil je maken! Heerlijke zacht en fluffy met een rijke herfstsmaak. Normaal zorgt het ei in cinnamon rolls voor die fluffyness. Wat zou als je de broodjes plantaardig wil maken? Ik ging aan de slag. Het resultaat: heerlijke broodjes met als 'geheim ingredient' pompoenpuree. De pompoenpuree zorgt ervoor dat ze de perfecte structuur hebben!

Pompoen als geheim ingredient

Je proeft de pompoen niet, maar je krijgt een licht oranje gloed in je broodjes. Bovendien heb je zo ook weer eens wat groente in je brood ;-). Door de mix van volkoren meel en tarwebloem is het ook net weer wat gezonder. Bovendien combineert het volkoren meel heel goed met de pompoen.

Cinnamon buns voor ontbijt of tussendoor

Je eet deze heerlijke cinnamon buns als ontbijt of als tussendoortje. Lekker met een grote mok thee of koffie. Eet ze direct, bewaar ze circa 3 dagen luchtdicht of vries ze in en warm ze even op in de magnetron. Het glazuur is optioneel, maar zorgt er wel voor dat ze nog wat langer lekker zacht blijven :-). Eet jij ook graag kaneelbroodjes? Dan mag je dit recept voor de plantaardige variant, zonder ei, zeker niet missen!

Pompoenpuree

Pompoenpuree kun je zelf maken door pompoenblokjes gaar te stomen of koken en dan tot een gladde puree te mixen. Je kunt het ook kant-en-klaar kopen. Zelf koop ik mijn pompoenpuree bij Koro. Met de code JUDITH krijg je korting bij het afrekenen!

Variatietips vegan kaneelbroodjes

Wil je ze nog net even wat anders maken? Ik heb nog een aantal lekkere variatietips voor je:

  • pumpkin spice in plaats van kaneel
  • voeg geroosterde pecannoten toe aan de vulling
  • meng enkele druppels (natuurlijke) oranje kleurstof door het glazuur
Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Log in om recept aan collectie toe te voegen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 9 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 350 gram witte tarwebloem
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 1 zakje gedroogde gist (a 7 gram)
  • 30 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 100 gram pompoenpuree (zie intro voor tips)
  • 325 ml lauwwarme plantaardige melk
  • 1 tl rietsuiker
  • 1/2 tl zout
  • vulling:
  • 50 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 75 gram rietsuiker
  • 2 tl kaneel
  • optioneel glazuur: enkele eetlepels poedersuiker met een paar druppels water

Benodigdheden

  • bakblik circa 25 x 25 cm bekleed met bakpapier
  • keukenmachine (optioneel)
  • deegroller

Instructies

  1. Meng in een kleine beker of kom de gist met de suiker en plantaardige melk en laat dit even staan tot het begint te bubbelen.
  2. Meng in een grote kom (of de kom van je keukenmachine als je die gaat gebruiken) de witte tarwebloem, speltmeel en zout.
  3. Meng de pompoen door het gistmengsel. Giet dit nu bij het bloemmengsel, gevolgd door de boter. Kneed circa 10 minuten met de machine tot een mooi deeg. Het deeg is klaar wanneer de zijkanten schoon zijn (het deeg is nog wel enigszins plakkerig wanneer je het aanraakt). Dek de kom losjes af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet op een tochtvrije, warme plek. Laat 1 uur rijzen.
  4. Bestuif je werkblad met bloem, leg het deeg hierop en bestuif weer met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 centimeter.
  5. Strijk hier de boter overheen, laat circa 1 centimeter van de randen onbedekt. Verdeel de suiker en kaneel over de boter. Rol het deeg op (rol de korte kant op zodat je een lange rol krijgt).
  6. Snijd in 9 gelijke delen. Leg de broodjes met de open kant naar boven. Dek weer af en laat circa 30 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven op 190 C (heteluchtoven). Bak de broodjes in circa 20 minuten gaar.
  8. Laat ze goed afkoelen voor je het glazuur maakt.
  9. Eet direct, verpak tot circa 3 dagen luchtdicht of bewaar in de vriezer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *