Vegan merengue maken

 • voor 20 personen
 • Voorbereidingstijd20 minuten
 • Kooktijd1 uur en 15 minuten
 • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Aquafaba is een soort magisch spul. Jarenlang dacht ik, en jij waarschijnlijk ook, dat dit vocht uit een blik of pot kikkererwten gewoon weggespoeld moest worden. Maar nee, het is superhandig! Vooral voor vegan baksel en andere plantaardige creaties. Zo kun je er plantaardige mayonaise mee maken, maakte ik er al matcha dalgona mee en kun je er dus vegan merengue mee maken.

Aquafaba merengues

Wanneer je het vocht van de kikkererwten namelijk lang genoeg opklopt, lijkt het wonderbaarlijk veel op opgeklopt eiwit. Stijve witte pieken waarmee je dus perfect merengues kunt maken. Zo op het eerste oog verschillen ze niks van 'the real deal'. Je kunt er ook vegan macarons mee maken, maar daar ben ik nog op aan het oefenen. Zodra die perfect gelukt zijn, zal ik dat recept ook met jullie delen.

Kleur toevoegen aan je merengue

Voor nu dus deze heerlijk zachte wolkjes. Knapperig van buiten en zacht van binnen. Door azijn toe te voegen krijgen ze die lekkere 'chewy'. structuur aan de binnenkant. Vind je dat niet lekker of wil je gewoon een knapperig schuimpje? Dan kun je de azijn achterwege laten. Een beetje kleur toevoegen kan trouwens ook. Doe dan in de spuitzak bijvoorbeeld 1 el bietensap, opgeloste spirulina etc.

Als je ze gaat maken is het belangrijk dat je een betrouwbare oven hebt, want ze moeten niet te koud gebakken worden, maar zeker ook niet te warm. Als ze de baktijd hebben gehad, moet je nog heel even geduld hebben. Na het uitharden zijn ze helemaal perfect!

Vegan merengue maken

Vegan merengue maken

 • Voorbereidingstijd20 minuten
 • Kooktijd1 uur en 15 minuten
 • Totale benodigde tijd2 uur
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 20 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 150 ml aquafaba
 • 125 gram kristalsuiker
 • 1/2 tl azijn

Benodigdheden

 • spuitzak of boterhamzakje
 • siliconen mat of bakpapier op een bakplaat
 • standmixer of handmixer

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 100 C.
 2. Klop op de hoogste stand van je mixer de aquafaba op totdat het helemaal stijf is (vergelijkbaar met opgeklopt eiwit). Als het niet uit de kom valt wanneer je deze kantelt, is het stijf genoeg.
 3. Draai de mixer lager en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Wacht elke keer even tot de suiker is opgenomen tot je meer suiker toevoegt. Voeg optioneel de azijn toe als je wil dat je schuimpjes van binnen zacht en 'chewy' zijn.
 4. Doe alles in een spuitzak en spuit op het bakpapier of de siliconen mat gelijke rondjes. Met een spuitzak met een mondje kun je er ook mooie vormpjes van spuiten.
 5. Bak de merengue 75 minuten in het midden van de oven. Draai daarna de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Laat de schuimpjes 30 minuten zo uitharden.
Tip: voeg 1 tl vanille-extract toe voor een lekkere vanille-smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *