Vegan quiche met zoete aardappel en prei

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Quiche maak je traditioneel met een vulling van room en eieren. De korst is een knapperig zanddeeg al gebruiken veel mensen ook bladerdeeg. Hoe kun je daar dan een vegan EN glutenvrije variant op maken? Ik zal je vertellen dat het veel gemakkelijker is dan het misschien klinkt. In plaats van het ei-roommengsel gebruiken we gepureerde tofu wat lekker op smaak gebracht is. Het deeg maken we zelf en is heerlijk knapperig. Ik gebruikte daar gewoon een glutenvrije meelmix voor.

Vegan quiche met vulling naar keuze

Uiteraard kun je variëren in de vulling. Hier heb ik zoete aardappel en prei gebruikt, maar andere groenten of bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes kunnen ook heel goed. Lekker als diner met een salade of voor de lunch! En heb je nog vegan quiche over? Je kunt het prima in de koelkast afgedekt bewaren en de volgende dag eten.

Vegan quiche met zoete aardappel en prei

Vegan quiche met zoete aardappel en prei

Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • deeg:
  • 250 gram glutenvrij meel
  • 125 gram plantaardige boter (koud)
  • 4 el koud water
  • snuf zout
  • vulling:
  • 300 gram zoete aardappels (geschild en in kleine blokjes gesneden)
  • 1 prei (in dunne ringen gesneden)
  • 600 gram tofu
  • sap van 1/2 citroen
  • 125 ml amandelmelk (of havermelk indien notenvrij)
  • 1 tl gedroogde bieslook
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl dille
  • flinke snuf zout
  • zwarte peper

Benodigdheden

  • bakbonen of droge peulvruchten om de taart 'blind' te bakken
  • quichevorm met een diameter van circa 20 centimeter
  • koekenpan
  • hakmolen/ food processor /staafmixer

Instructies

  1. Verwarm je oven voor op 190 C (heteluchtoven).
  2. Maak het deeg door de ingrediënten voor het deeg te kneden tot een bol.
  3. Vet je quichevorm in en bekleed deze met het deeg. Leg hier bakpapier op en de bakbonen of droge peulvruchten hierop. We gaan het deeg namelijk eerst 'blind bakken'.
  4. Bak het deeg 15 minuten.
  5. Ga intussen verder met de vulling. Bak de prei en de zoete aardappel met een scheutje olijfolie in de koekenpan gaar. Zet apart.
  6. Pureer de tofu en voeg de amandelmelk, citroensap en kruiden toe.
  7. Haal de quichevorm voorzichtig uit de oven. Til het bakpapier met de bakbonen eruit en verdeel de groenten er op. Giet de vulling hier overheen.
  8. Bak de quiche nog eens 20-25 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *