Zelf chocolade baklava maken (makkelijk baklava recept!)
- voor 16 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
Baklava was iets wat al tijden op mijn lijstje stond om eens te maken. Nu wilde het toeval dat ik een paar vellen kant-en-klaar filodeeg over had. Je raadt het al. Zo stond ik om 9 uur 's avonds nog baklava te maken. Anders zou immers het filodeeg uitdrogen.
Eigenzinnige baklava met chocolade en hazelnoot
Ik ging wel voor een eigenzinnige variant. Zo vind ik normaal baklava wel erg zoet, dus ik koos voor een wat minder zoete siroop. Bovendien voegde ik pure chocolade toe en geen extra suiker aan de vulling. Je kunt deze Midden-Oosterse gebakjes vullen met van alles. Sterker nog, er zijn héél veel soorten baklava. Vogelnestjes met engelenhaar. Gevuld met cahewnoten of gevuld met pistachenoten. Rolletjes, vierkantjes en wiebertjes.
Knapperig
Chocolade en hazelnoot leek me een hele lekkere vulling om mijn eerste baklava mee te maken. Sowieso zijn het twee smaken die perfect samen gaan! Het geduld zit hem in laagje voor laagje besmeren met roomboter. Deze stap is essentieel, want zo krijg je die heerlijk knapperige laagjes. Even geduld hebben dus, maar dan heb je ook wat!
Ga je ook aan de slag met mijn chocolade-hazelnoot baklava? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)
Zelf chocolade baklava maken (makkelijk baklava recept!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
voor 16 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 8 vellen filodeeg
- 70 gram bruine hazelnoten
- 40 gram pure chocolade
- 40 gram roomboter (gesmolten)
- 3 el honing
- 1 el bruine suiker
- 2 kaneelstokjes
- 250 ml water
Benodigdheden
- bakblik 25 x 25 cm
- hakmolen (optioneel)
- scherp mes
Instructies
- Maak de siroop. Doe dit door honing, suiker en 250 ml water te mengen in een pannetje. Voeg kaneelstokjes toe en breng aan de kook. Laat het langzaam inkoken en draai dan het vuur uit. Laat de siroop goed afkoelen en ga door met de baklava.
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Maak het mengsel door in een hakmolen of met een scherp mes de hazelnoten en de chocolade fijn te hakken. Zet dit mengsel apart.
- Snijd de vellen filodeeg op maat zodat ze even groot zijn als je bakblik.
- Vet je bakblik in met boter en leg 1 vel filodeeg op de bodem. Bestrijk met boter. Ga door met een volgend vel en bestrijk weer met boter, gevolgd door wederom een vel filodeeg. Verdeel nu de helft van het mengsel over dit vel en dek weer af met filodeeg. Bestrijk met gesmolten boter en leg hier wel een vel overheen. Verdeel nu de andere helft van het mengsel over het filodeeg. Leg hier weer een vel filodeeg overheen. bestrijk met boter en ga door totdat alle vellen op zijn. Dek af met een een laatste vel filodeeg en bestrijk met boter.
- Snijd de baklava met een scherp mes alvast in vierkantjes, driehoekjes of hoe je hem ook maar wil snijden. Bak de baklava in het midden van de oven in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de baklava uit de oven. Giet de koude siroop over het baksel heen en laat afkoelen. Eet de baklava lauw of koud. Bewaar in een luchtdichte trommel enkele dagen. lekker met een kop thee of koffie!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 127 | Calorieën uit vetten 81 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 9g, Waarvan | 14% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 15% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Het klinkt heerlijk! ik heb het recept opgeslagen, fijne week verder
Vandaag snel naar de winkel en morgen maken! Njam njam….
Hi Judith
Vraag bij de ingrediënten zie ik bladerdeeg staan terwijl bij de instructies filodeeg. Zou je kunnen aangeven welke van deze 2 echt nodig is.
Alvast bedankt voor jouw reactie, dankjewel voor het delen van zoveel lekkere recepten…
Hi Santa, ik pas het meteen aan. Het gaat inderdaad om filodeeg.
hallo,
zou het recept ook zonder hazelnoten gemaakt kunnen worden? Mijn zoon houdt erg van chocola maar niet van noten.
Het kan wel, maar ik denk dat het een stuk minder lekker is. Is er een notensoort die hij wel lekker vindt? Of misschien pitten en zaden?