Zelf chocolade baklava maken (makkelijk baklava recept!)

  • voor 12-16 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Zelf chocolade baklava maken (makkelijk baklava recept!)

Baklava was iets wat al tijden op mijn lijstje stond om eens te maken. Nu wilde het toeval dat ik een paar vellen kant-en-klaar filodeeg over had. Je raadt het al. Zo stond ik om 9 uur 's avonds nog baklava te maken. Anders zou immers het filodeeg uitdrogen.

Eigenzinnige baklava met chocolade en hazelnoot

Ik ging wel voor een eigenzinnige variant. Zo vind ik normaal baklava wel erg zoet, dus ik koos voor een wat minder zoete siroop. Bovendien voegde ik pure chocolade toe en geen extra suiker aan de vulling. Je kunt deze Midden-Oosterse gebakjes vullen met van alles. Sterker nog, er zijn héél veel soorten baklava. Vogelnestjes met engelenhaar. Gevuld met cahewnoten of gevuld met pistachenoten. Rolletjes, vierkantjes en wiebertjes.

Knapperig

Chocolade en hazelnoot leek me een hele lekkere vulling om mijn eerste baklava mee te maken. Sowieso zijn het twee smaken die perfect samen gaan! Het geduld zit hem in laagje voor laagje besmeren met roomboter. Deze stap is essentieel, want zo krijg je die heerlijk knapperige laagjes. Even geduld hebben dus, maar dan heb je ook wat! Ga je ook aan de slag met mijn chocolade-hazelnoot baklava? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Ingrediënten

  • 8 vellen
  • bladerdeeg
  • 70 gram
  • bruine hazelnoten
  • 40 gram
  • pure chocolade
  • 40 gram
  • roomboter
  • (gesmolten)
  • 3 el
  • honing
  • 1 el
  • bruine suiker
  • 2
  • kaneelstokjes
  • 250 ml
  • water

Benodigdheden

  • bakblik 25 x 25 cm
  • hakmolen (optioneel)
  • scherp mes

Instructies

  1. Maak de siroop. Doe dit door honing, suiker en 250 ml water te mengen in een pannetje. Voeg kaneelstokjes toe en breng aan de kook. Laat het langzaam inkoken en draai dan het vuur uit. Laat de siroop goed afkoelen en ga door met de baklava.
  2. Verwarm de oven voor op 160 C.
  3. Maak het mengsel door in een hakmolen of met een scherp mes de hazelnoten en de chocolade fijn te hakken. Zet dit mengsel apart.
  4. Snijd de vellen filodeeg op maat zodat ze even groot zijn als je bakblik.
  5. Vet je bakblik in met boter en leg 1 vel filodeeg op de bodem. Bestrijk met boter. Ga door met een volgend vel en bestrijk weer met boter, gevolgd door wederom een vel filodeeg. Verdeel nu de helft van het mengsel over dit vel en dek weer af met filodeeg. Bestrijk met gesmolten boter en leg hier wel een vel overheen. Verdeel nu de andere helft van het mengsel over het filodeeg. Leg hier weer een vel filodeeg overheen. bestrijk met boter en ga door totdat alle vellen op zijn. Dek af met een een laatste vel filodeeg en bestrijk met boter.
  6. Snijd de baklava met een scherp mes alvast in vierkantjes, driehoekjes of hoe je hem ook maar wil snijden. Bak de baklava in het midden van de oven in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  7. Haal de baklava uit de oven. Giet de koude siroop over het baksel heen en laat afkoelen. Eet de baklava lauw of koud. Bewaar in een luchtdichte trommel enkele dagen. lekker met een kop thee of koffie!
2 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

2 responses to “Zelf chocolade baklava maken (makkelijk baklava recept!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *