Van juni tot en met oktober is venkel in Nederland in het seizoen en dat betekent dat het nu volop venkel tijd is! Venkel is een groentesoort die smaakt naar anijs. Je eet de ‘knol’ van de venkel als groente. De bovenkant kun je gebruiken ter garnering of als kruid.
Wist je dat:
- Je van venkelzaad ‘thee’ (kruidendrank dus eigenlijk) kunt trekken?
- Het gebruikt kan worden om borstvoeding te stimuleren?
- Venkel oorspronkelijk afkomstig is uit Azië en het Middellandse Zeegebied?
- Italianen wereldkampioen venkel eten zijn? Jaarlijks eten ze zo’n 7 kilo venkel! Nederlanders daarentegen eten maar 100 gram venkel op jaarbasis.
Gerechten met venkel
Tijd om in dat laatste verandering te brengen. Venkel wordt steeds populairder en niet zonder reden. Het is een hartstikke lekkere groente waar je veel mee kan. Ik verzamelde daarom de 26 lekkerste venkel recepten van mijzelf én collega foodies. Wat is jouw favoriet?
Salade met venkel
Salades en venkel gaan heel goed samen. Je kunt de venkel namelijk heel goed rauw eten. Doe hieronder wat lekkere venkelsalade inspiratie op. Wat dacht je bijvoorbeeld van die heerlijke Venkel met geitenkaas en honingnoten van Little Spoon?
- Supersimpele venkel salade
- Spinaziesalade met avocado en venkel
- Venkel met geitenkaas en honingnoten
- Venkelsalade met appel en pecannoten
- Venkelsalade met sinaasappel – venkel en sinaasappel is een hele fijne combinatie. Sowieso gaan venkel en citrusvruchten goed samen!
- Venkelsalade met gegrilde halloumi – de ziltige halloumi kaas en de kruidige venkel vormen een mooi paar
- Salade van geschaafde venkel en bloemkool
- Coleslaw met meiraap en venkel
- Gerookte zalm met venkelsalade
- Kimchi van venkel – geen idee dat je ook van venkel kimchi kan maken, lekker fris
Venkelsoep recepten
Ook in soep doet de venkel het goed. Je kunt hem combineren met andere groentes of gebruiken in een bisque.
Vis en venkel
Ook al zo’n geslaagde combinatie: venkel en vis
- Zeewolf en venkel uit de oven
- Gekookte mosselen met Pernod en venkel – een gouden combinatie natuurlijk dor de anijssmaak van Pernod en de anijsachtige smaak van de venkel. Was een leuk idee om dat met mosselen te combineren!
Overige venkel recepten
- Burekas met venkel, aardappel en feta
- Pulled pork venkel appel slaw – het is dat ik geen varkensvlees eet, maar ook met pulled beef lijkt dit me een waanzinnig lekker gerecht!
- Pithivier met kip, venkel en paprika – het is even een ‘tongue twister’ maar een pithivier is een Franse hartige taart met een spiraalvormige bovenkant. Deze variant heeft een vulling van o.a. kip en venkel.
- Venkelcouscous met zeekraal
- Chocolademousse met geroosterde venkelzaadjes – een dessert met venkel, o yes! Of nouja, de venkelzaadjes, maar die zijn natuurlijk evengoed onderdeel van de venkel :-)
- Hot dog met merguez, venkel en zure room – dat is nog eens een originele hot dog :-)
- Risotto met venkel, prosecco en garnalen – klinkt als een feestje!
- Orzotto met venkel – risotto, maar dan van orzo!
- Griekse risotto met venkel en citroen – lekkere frisse risotto met wederom orzo
- Gegrilde venkel – je kunt venkel heel goed grillen, bijvoorbeeld op de BBQ
- Venkel chilikoekjes – een lekker hartig tussendoortje of borrelhapje
- Pasta met venkel, rucola en pecorino kaas – met zachte, gekarameliseerde venkel