Wintersport gerechten Oostenrijk
Als je in Oostenrijk van de sneeuw gaat genieten, heb je keuze uit heel veel lekkere gerechten! De lijst hieronder is een selectie van de meest populaire gerechten, want we kunnen nog wel even doorgaan. Oostenrijk kent wel heel veel wintersport traktaties!
(Tiroler) Gröstl
Gebakken aardappels, ui en spek, vergezeld door een gebakken ei. Ooit ontstaan uit restjes die het personeel te eten kregen. Nu een heel populair Tiroler gerecht wat je bij ongeveer elke piste in Tirol vindt.
- Recept om zelf Tiroler Gröstl te maken.
Speckknödel
Een van de vele ‘knödeln’ die je zult tegenkomen. Een knödel (of in het Nederlands: knoedel) is een deegbal gemaakt van aardappel- pasta- of brooddeeg. De Speckknödel bevat ham en zit in een rundvleesbouillon.
- Recept om zelf Speckknödel te maken.
Kaspressknödel
Nog meer knoedels. Deze is gevuld met kaas vind je ook in een (rundvlees)bouillon. Je krijgt hier meestal een groene salade bij.
Germknödel
Een zoete knödel met een maanzaadvulling.
- Recept voor germknödel.
Kiachl
Lijkt een beetje op een donut. Een gefrituurde lekkernij, vaak met jam of poedersuiker. Naar verluid eigenlijk Duits.
Schlutzkrapfen
Pasta met spinazie en ricotta.
- Recept voor Schlutzkrapfen
Kaiserschmarren
Dit gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph (Kaiser oftewel Keizer op dat moment). De koninklijke kok maakte dit gerecht voor de vrouw van de keizer, maar die wilde haar slanke lijn behouden en vond dat ze dit niet kon eten. De keizer daarentegen smulde er zo van, dat ‘ie zijn eigen portie én die van haar at.
Wat is nou een Kaiserschmarren? gescheurde luchtige pannenkoekjes eet je voor het ontbijt. Het geheim van de luchtigheid zit hem in de eiwitten die je eerst stijf klopt. Door de Kaiserschmarren heen zitten rozijnen en vaak wordt deze geserveerd met appel of pruimencompôte.
- Recept om zelf Kaiserschmarren te maken.
Wiener Schnitzel (mit preiselbeeren und pommes)
Traditioneel een plat stuk gepaneerd en gebakken kalfsvlees. Tegenwoordig wordt het ook nog weleens van andere stukken vlees gemaakt, dus check van tevoren goed waar het van is gemaakt als je bepaalde soorten vlees niet eet. Uiteraard eet je hier een berg frietjes bij. En preiselbeeren compote. Oftewel vossenbessen compote. Voor de oplettende kijker. Dat is dan weer dezelfde bes die bij Zweedse balletjes wordt gegeten!
Apfelstrüdel
Wie kent deze nou niet? Een ongezoet deeg met een zachte vulling van appel, rozijnen en kaneel. Vaak geserveerd met custard of een bolletje ijs. Een heerlijk dessert of 4-uurtje.
- Recept om zelf Apfelstrüdel te maken.
Käsespätzle (ook wel Kasnocken, Kasspatzln of Kässpätzle)
Een soort huisgemaakte noedels met kaas. Héél veel kaas.
- Recept om zelf Käsespätzle te maken.
Wurst
Of je worst lust…. Currywurst, Weisswurst of Bratwurst. Meestal eet je deze worsten met frites.