Dé 21 wintersport gerechten die je niet mag missen

My Food Blog
Dé 21 wintersport gerechten die je niet mag missen

Wintersport gerechten Oostenrijk

Skiën of après skiën ;-)?
Skiën of après skiën ;-)?

Als je in Oostenrijk van de sneeuw gaat genieten, heb je keuze uit heel veel lekkere gerechten! De lijst hieronder is een selectie van de meest populaire gerechten, want we kunnen nog wel even doorgaan. Oostenrijk kent wel heel veel wintersport traktaties!

(Tiroler) Gröstl

Gebakken aardappels, ui en spek, vergezeld door een gebakken ei. Ooit ontstaan uit restjes die het personeel te eten kregen. Nu een heel populair Tiroler gerecht wat je bij ongeveer elke piste in Tirol vindt.

Speckknödel

Een van de vele ‘knödeln’ die je zult tegenkomen. Een knödel (of in het Nederlands: knoedel) is een deegbal gemaakt van aardappel- pasta- of brooddeeg. De Speckknödel bevat ham en zit in een rundvleesbouillon.

Kaspressknödel

Nog meer knoedels. Deze is gevuld met kaas vind je ook in een (rundvlees)bouillon. Je krijgt hier meestal een groene salade bij.

Germknödel

Een zoete knödel met een maanzaadvulling.

Kiachl

Lijkt een beetje op een donut. Een gefrituurde lekkernij, vaak met jam of poedersuiker. Naar verluid eigenlijk Duits.

Schlutzkrapfen

Pasta met spinazie en ricotta.

Kaiserschmarren

kaiserschmarren

Dit gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph (Kaiser oftewel Keizer op dat moment). De koninklijke kok maakte dit gerecht voor de vrouw van de keizer, maar die wilde haar slanke lijn behouden en vond dat ze dit niet kon eten. De keizer daarentegen smulde er zo van, dat ‘ie zijn eigen portie én die van haar at.
Wat is nou een Kaiserschmarren? gescheurde luchtige pannenkoekjes eet je voor het ontbijt. Het geheim van de luchtigheid zit hem in de eiwitten die je eerst stijf klopt. Door de Kaiserschmarren heen zitten rozijnen en vaak wordt deze geserveerd met appel of pruimencompôte.

Wiener Schnitzel (mit preiselbeeren und pommes)

Traditioneel een plat stuk gepaneerd en gebakken kalfsvlees. Tegenwoordig wordt het ook nog weleens van andere stukken vlees gemaakt, dus check van tevoren goed waar het van is gemaakt als je bepaalde soorten vlees niet eet. Uiteraard eet je hier een berg frietjes bij. En preiselbeeren compote. Oftewel vossenbessen compote. Voor de oplettende kijker. Dat is dan weer dezelfde bes die bij Zweedse balletjes wordt gegeten!

Apfelstrüdel

apfelstrudel

Wie kent deze nou niet? Een ongezoet deeg met een zachte vulling van appel, rozijnen en kaneel. Vaak geserveerd met custard of een bolletje ijs. Een heerlijk dessert of 4-uurtje.

Käsespätzle (ook wel Kasnocken, Kasspatzln of Kässpätzle)

Een soort huisgemaakte noedels met kaas. Héél veel kaas.

Wurst

Of je worst lust…. Currywurst, Weisswurst of Bratwurst. Meestal eet je deze worsten met frites.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.