Sfeerimpressie: tapas / mezze

Terug naar categorie Ga naar recept

Met kerstavond besloot ik tapas en mezze (Midden-Oosterse 'tapas') te maken. In deze post een korte sfeerimpressie met bijbehorende recepten.

Yoghurt dip

Meng 500 g Griekse yoghurt, 1 el verse fijngesneden koriander, 1 el verse fijngesneden munt en 1 teentje geperste knoflook. Garneer met een takje munt. Lekker bij Turks brood of pitabrood. Ik gebruik deze dip altijd als ik falafel eet als een gezonde en smakelijkere variatie op de knoflooksaus!

Albondigas

Spaanse gehaktballetjes

Besprenkel 2 witte boterhammen zonder korstjes met wat witte wijn en meng met 500 g gehakt, een geklutst ei, 1 el verse peterselie, 1 fijngesneden rode ui, 1 fijngesneden chilipeper, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1/8 tl nootmuskaat en een snufje zout. Bak in olie in de koekepan en voeg als de gehaktballen gaar zijn passata di pomodoro toe. Kook nog 5 minuten mee en garneer met verse peterselie. Dit recept maak ik al jaren met groot succes bij feesten en partijen en is geïnspireerd door dit recept van AH.

Hummus

Kikkererwtendip

Meng in een blender of staafmixer 400 g kikkererwten uit blik met sap van 1/2 citroen, snufje zout, teentje knoflook, 1 el tahin en 3 el extra vergine olijfolie. Garneer met verse kruiden of za'atar.

Dolma's

Turkse wijnbladeren gevuld met rijst

Sorry, hier heb ik gecheat en kocht ik de dolma's bij een Turkse winkel ;-). Ik heb hier wel een recept voor gevonden, mocht je ze zelf willen maken.

Spinazie-ricotta flapjes

Simpel, maar fijn, deze bladerdeeghapjes met spinazie en ricotta. Leg 10 bladerdeegvellen uit elkaar op het aanrecht om ze te laten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 C. Ondertussen snijd je een teentje knoflook fijn en doe je deze in een koekepan of wok met olie. Voeg 100 g verse wilde spinzazie toe en bak deze totdat het slinkt. Draai het vuur laag en voeg 250 g ricotta en een snufje zout toe. Schep het mengsel op de bladerdeegplakken en vouw deze dicht. Zorg ervoor dat er geen openingen meer zijn! Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten of totdat de flappen goudbruin zijn.

Bruschetta

Maakte ik volgens mijn eerdere recept.

Tortilla Española

Maakte ik ook volgens mijn eerdere recept.

Pide

Turks brood

Kocht ik, maar hier vind je een recept om het zelf te maken.

Witte chocolade, kokos en frambozen droom

Dessert met witte chocolade, kokosmelk, frambozen, rozenessence, munt en aardbeien

Voor de onderste laag van het dessert pureer je rood fruit naar keuze. Verwarm het kort in een pan en roer er twee uitgeknepen gelatineblaadjes doorheen (deze blaadjes laat je van tevoren 5 minuten weken in koud water). Verdeel over de bakjes en laat minstens een uur opstijven in de koelkast. Voor je met de volgende laag begint is het belangrijk dat deze laag stevig is zodat de kleuren mooi gescheiden blijven. De witte laag maak je door op een laag vuur in een pan 200 ml halfvolle melk, 200 ml kokosmelk en 100 g witte chocolade te verwarmen totdat de witte chocolade is gesmolten. Laat kort afkoelen en roer er twee gelatineblaadjes doorheen. Haal de bakjes uit de koelkast en giet deze laag eroverheen. Laat de pudding minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Garneer met in rozenwater gemarineerde muntblaadjes.

Sfeerimpressie: tapas / mezze

Aanpassen porties:

voor personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

Benodigdheden

Instructies

Een reactie op “Sfeerimpressie: tapas / mezze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *