Comptoir Libanais: genieten van de Libanese keuken op Utrecht Centraal

  • Comptoir Libanais
  • Catharijne Esplanade 49
  • Utrecht
Comptoir Libanais: genieten van de Libanese keuken op Utrecht Centraal

Leuk dat Comptoir Libanais zich in mijn stad vestigt!

Als je recent op Utrecht Centraal of Hoog Catharijne bent geweest, heb je het misschien wel gezien. Beneden, bij de uitgang richting Vredenburg is een paar weken geleden een nieuw restaurant geopend. Een die nogal opvalt. Door de kleuren en patronen, maar ook door het feit dat je hier misschien niet zo snel een Libanees restaurant zou verwachten. Kijk mee naar Comptoir Libanais!

De eerste Comptoir Libanais buiten de UK

Comptoir Libanais is een restaurant van Tony Kitous en specialiseert zich in de Libanese keuken. Hij is nogal beroemd bij onze westerburen en schreef samen met Dan Lepard een boek over de Libanese keuken. Met zijn eerste Comptoir Libanais begon Tony in 2008 in Londen. In 2015 vestigde hij zijn eerste restaurant buiten Londen en nu, in 2017 zijn eerste restaurant buiten de UK. Hoe leuk, Utrecht heeft dus de primeur zijn eerste niet-Britse vestiging te zijn.

op Hoog Catharijne Het interieur bij Comptoir Libanais

Restaurant, take-away en souk

Comptoir Libanais is een restaurant en take-away maar tegelijkertijd een winkel, of souk. Je kunt er allerlei lekkere dingen voor thuis kopen. Rozenwater, snoepgoed en ga zo maar door. Eenmaal binnen waan je je in het Midden-Oosten. Lekker veel kleuren, metalen schalen, grote bomen en cementtegels. Je vindt het hier allemaal. Er zijn dan het restaurant allemaal verschillende sferen en hoekjes gecreëerd. Waar het overigens van de buitenkant niet zo groot lijkt, is het van binnen echt mega groot en loopt het pand onder de roltrap door. We nemen plek in het nieuwste gedeelte, waar je uitkijkt op het Vredenburg.

Mezze

Jerôme, Amar en ik gaan met zijn drieën poolshoogte nemen. Extra leuk, want Amar is met haar Libanese roots natuurlijk de perfecte proefpersoon ;-).  We beginnen met verschillende mezze: falafel, hummus, tabouleh, baba ganoush, gegrilde haloumi en brood. De falafel is van buiten super lekker krokant en van binnen smeuïg. Eigenlijk gaat de gehele mezze tafel er wel goed in!

een tafel vol mezze

Als hoofdgerecht zijn er verschillende categorieën: fattets, tagines, vlees en meer. Tagines zijn overigens niet Libanees, maar Tony wil graag meer bieden dan alleen de Libanese keuken en heeft dus ook Noord-Afrikaanse en andere Arabische gerechten op de kaart. Wij gaan voor de kebabs van verschillende soorten vlees, moussaka fattet en de vis met saffraan. Om het af te maken bestellen we ingelegde groenten. Een must volgens Amar ;-). De gerechten hebben de authentieke smaak, maar tegelijkertijd een eigen draai. Persoonlijk had ik wat brood erbij nog wel lekker gevonden, maar er wordt ook rijst bij geserveerd. Om te drinken is er overigens een echt traditionele huisgemaakte limonade en wat varianten daarop. De traditionele bevat citroen, maar je kunt ook gaan voor appel of rozenwater limo.

Fattets en vlees

Afsluiter

Tijd voor het nagerecht. Ik had me al de hele tijd verheugd op de Libanese variant van de chocolademelk. Maar helaas. De dag dat wij er zijn, zijn een aantal desserts niet beschikbaar door problemen bij de douane. “Elk nadeel heb z’n voordeel”, want daardoor gaan we voor de traditionele milk pudding en een assortiment aan baklava. Normaal ben ik geen fan van die laatste, omdat het vaak in siroop doordrenkt is. Dit is echter goede baklava, met minimale siroop en goede noten. Positief! De milk pudding is trouwens ook SMULLEN! Een fijne pudding met een zachte zweem rozenwater en de crunch van de pistachenoten. Voordat we weggaan, doen we nog even een bakje Libanese thee en nemen we het bijzondere interieur even in ons op.

Leuk dat Comptoir Libanais zich in mijn stad vestigt. Voor de heerlijke mezze en desserts kom ik zeker weer eens terug en uiteraard blijf ik benieuwd naar de warme choc met halva en tahin ;-).

Desserts en take-aways bij Comptoir Libanais
  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Een reactie op “Comptoir Libanais: genieten van de Libanese keuken op Utrecht Centraal

  • Hanneke

    Wat leuk om te lezen! Dit restaurant trok wel mijn aandacht door alle kleurtjes. Toch dacht ik ‘eten in Hoog Catharijne, ik weet het niet’. Nu weet ik het wel, gewoon proberen dus! :)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *