Citroen meringue taart

  • voor 12 personen
  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het is een van die taarten die je eigenlijk gemaakt moet hebben, de citroen meringue taart. De taart bestaat uit een kruimeldeegbodem gevuld met een zacht, smeuïg, fris en romig laagje 'lemon curd' en afgemaakt met een lichtzoete en knapperig, zachte schuimlaag. De perfecte citroen meringue taart is goed in balans: zuur, zoet, knapperig en zacht. Dat was deze taart gelukkig ook. Met Janice en Merlijn maakte ik al een aantal heerlijke taarten. Weet je nog, de Sinterklaastaart? (stiekem ook heel lekker als de Sint gewoon zomer aan het vieren is in Spanje!). In  ieder geval, dit keer werd het een citroen meringue taart. Natuurlijk wel weer met een twist: voor extra textuur en een licht bittere tegenhanger van het zoete en zure, maakten we de bodem met pistachenoten!

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

  • Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 175 g gepelde pistachenoten
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur in blokjes
  • 1 ei
  • 1 tl suiker
  • Voor de lemon curd
  • 2 el maïzena
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 2 citroenen
  • 85 g boter in blokjes
  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • scheutje azijn (om de kom te ontvetten)

Benodigdheden

  1. mixer
  2. blender / staafmixer of hakmolen om de pistachenoten fijn te malen
  3. rond bakblik, 23 cm

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Maal de pistachenoten fijn.
  3. Doe nu alle ingrediënten voor de bodem in een kom en wrijf deze tussen je vingertoppen totdat je een deeg krijgt. Is je deeg nog te bros? Voeg dan een eetlepel water toe. Maak van je deeg een bal en rol het vervolgens op een met bloem bestoven werkblad uit.
  4. Vet het bakblik in en bekleed het blik met deeg. Druk het deeg goed aan en prik met een vork enkele gaatjes. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg er droge rijst of bakbonen in. Zet de bodem 8 minuten in de oven. Haal nu de bakbonen of de rijst eruit en bak totdat de bodem goudbruin en knapperig is (ca. 5 minuten).
  5. Intussen maak je de lemon curd. Doe de sap, rasp, suiker en maïzena in een steelpan en zet deze op een middelhoog vuur. Blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgelost. Als het mengsel dik is en begint te bubbelen haal je het van het vuur af en roer je de boter er doorheen. Klop intussen de eidooiers en het hele ei op totdat deze schuimig zijn. Roer deze door de lemon curd en zet de pan terug op een laag vuurtje. Zodra het mengsel weer begint te bubbelen, is het klaar.
  6. Giet de lemon curd in  de pistachebodem en maak intussen het schuim. Maak een rvs kom helemaal vetvrij met een scheutje azijn en een stukje keukenpapier. Klop de eiwitten totdat deze bijna stijf zijn. Doe beetje voor beetje de suiker erbij en blijf opkloppen totdat het eiwit helemaal stijf is.
  7. Begin nu aan de zijkanten met het schuimlaagje, zodat de taart niet inzakt. Pak een grote lepel en gooi klodders eiwit op de taart, beginnend vanaf de zijkanten. Maak eerst de bovenkant glad en trek dan met de achterkant van de lepel wat pieken omhoog.
  8. Bak 20 minuten op 180 C. Je kunt de taart ongeveer 1 dag goed houden in de koelkast.
Ps. nooit meer iets missen van myfoodblog? Volg ons op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *