Feestelijke chocolade fudge maken

  • voor 16 personen
  • Voorbereidingstijd1 minuut
  • Kooktijd5 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Ik maakte al eens eerder deze plantaardige chocolade fudge. Destijds vulde ik hem met wat zelfgedroogd fruit. Ik vind het tijd voor een update waarbij we een feestelijke chocolade fudge maken. Dat betekent gevuld met cranberry's en noten en gedecoreerd met goudpoeder. Dat laatste is natuurlijk helemaal optioneel, maar maakt het wel mega feestelijk als je het mij vraagt.

Het leuke is dat het echt heel makkelijk is om dit recept zelf te maken. Je hebt in de essentie maar 3 ingrediënten nodig:

  • gecondenseerde (kokos)melk
  • kokosolie
  • pure chocolade

Gecondenseerde kokosmelk

Ik vind zelf de gecondenseerde kokosmelk erg lekker van smaak. Bovendien is deze plantaardig waardoor ook veganisten en mensen met een lactose-intolerantie hiervan kunnen genieten. Hoeft dit niet? Dan kun je ook de reguliere gecondenseerde melk gebruiken. Vaak vind je deze in de buurt van de koffie in de supermarkt. Let op dat het echt gecondenseerde melk is en geen koffiemelk. Koffiemelk is vloeibaar, terwijl gecondenseerde melk heel dik is.

Pure chocolade of andere chocolade naar keuze

Voor de chocolade gebruikte ik pure chocoladedruppels. Je kunt uiteraard chocolade toevoegen die je zelf lekker vindt. Gebruik je een andere chocoladesoort wordt de fudge wel een stuk zoeter. Heb je nog chocoladeletters over? Dan kun je die ook heel goed gebruiken in dit recept!

Een kerst traktatie

Door de cranberry's en noten vind ik het meteen heel erg als een kerst traktatie aanvoelen. Je kunt uiteraard gebruiken wat je zelf lekker vindt. Heb je een ander type gedroogd fruit of noten? Dan kunnen die er gewoon in!

Chocolade fudge bewaren

Je kunt de fudge circa een week ind koelkast bewaren en wel langer in de vriezer. ik vind het een heel leuk eetbaar cadeau om te geven, dus doe ze vooral in leuke papieren zakjes of doosjes en geef ze weg tijdens de feestdagen. Wat een feest om te krijgen!

Feestelijke chocolade fudge maken

Feestelijke chocolade fudge maken

Aanpassen porties:

voor 16 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde (kokos)melk a 320 gram
  • 300 gram pure chocolade
  • 1 el kokosolie
  • 3 el gedroogde cranberry's
  • 2 el grof gehakte pistachenoten of amandelen
  • optioneel: goudpoeder (ik gebruikte goedpoeder van Superstreusel)

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • klein vierkant (brownie)bakblik bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Doe de chocolade, gecondenseerde melk en kokosolie in het pannetje en verwarm op laag vuur totdat het een egale massa is. Roer goed door zodat het niet verbrandt.
  2. Draai het vuur uit en roer nu de cranberry's en nootjes er doorheen.
  3. Giet het chocolademengsel in het bakblik en strijk met een spatel glad.
  4. Zet het bakblik een uur in de vriezer of circa 3 uur in de koelkast.
  5. Haal vervolgens uit de vriezer of koelkast. Maak een groot mes warm onder een hete kraan (droog af en snijd meteen) en snijd in blokjes. Maak eventueel af met goudpoeder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.