Frisse frambozentaart (glutenvrij & vrij van geraffineerde suikers)

  • voor 4-6 personen
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

De felroze kleur van deze taart trok meteen mijn aandacht. Kun je geloven dat deze taart geen geraffineerde suikers, geen gluten en niets dierlijks bevat? Wat zit er dan wel in? Heerlijke frambozen, amandelmeel, banaan en yoghurt. Om de vulling te binden gebruikte ik agar agar. Een plantaardig alternatief voor gelatine. Wat erg fijn is aan agar agar, is dat het in poedervorm wordt verkocht. Je hoeft dus geen blaadjes uit te wringen, maar je kunt het er hup, zo doorheen roeren. Je koopt agar agar bij bijvoorbeeld Ekoplaza en Marqt.

Frisse frambozentaart (glutenvrij & vrij van geraffineerde suikers)

Frisse frambozentaart (glutenvrij & vrij van geraffineerde suikers)

Aanpassen porties:

voor 4-6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Bodem:
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 1 tl maple syrup
  • Vulling
  • 200 gram frambozen (vers of uit de diepvries)
  • 5 gram agar agar
  • 150 ml water
  • 2 el maple syrup (of meer naar smaak)
  • 150 gram (plantaardige) yoghurt zoals soja yoghurt of kokosyoghurt

Benodigdheden

  1. laag, langwerpig bakblik
  2. pan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Prak de banaan en meng het amandelmeel en de maple syrup hier doorheen.
  3. Verspreid over de bodem van het balkblik en bak gedurende ongeveer 15 minuten, of totdat het licht begint te kleuren.
  4. Zet intussen een pan op het vuur met de frambozen, water, agar agar en maple syrup en laat dit koken totdat de frambozen uit elkaar vallen. Dit zou een minuut of 5 moeten duren.
  5. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuutjes afkoelen. Roer vervolgens de yoghurt er doorheen en giet het geheel over de bodem heen.
  6. Laat het ca. 2 uur opstijven in de koelkast, totdat het helemaal massief is.
frambozentaart Recept: win win food - raspberry bars

25 reacties op “Frisse frambozentaart (glutenvrij & vrij van geraffineerde suikers)

    • Judith Pagrach

      Hi Marina, mijn bakblik was +/- 35 x 11 cm. Dat was voor deze taart wel een mooi formaat. Iets kleiner kan ook, dan wordt ‘ie wat hoger. Ook heel lekker :-).

      Beantwoorden
  • Bianca

    Hoi, ziet er heerlijk uit! Het enige wat ik jammer vind: je hebt helemaal gelijk als je zegt suikervrij. Maar maple syrup kun je net zo goed in het rijtje scharen van geraffineerde suiker, of bv keukenstroop. De GI is praktisch hetzelfde. Nu doe je eigenlijk niets anders dan alle fabrikanten die ons voor t lapje houden…jammer.
    Misschien is de volgende uitdaging: een taartje maken met een zo laag mogelijke GI…! Lijkt me super en die wil ik dan heel graag maken!

    Beantwoorden
  • carla

    hoi Judith,
    Wat een geweldige recepten heb je!
    Ik wilde dit taartje pinnen, om hem volgende week te maken op mijn verjaardag.
    Maar ik krijg hem niet gepint, en kon hem ook op je borden niet vinden. Dus ga ik hem nu overschrijven…

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Carla, als je op de foto gaat staan, komt er als het goed is een “pin it” icoontje.
      Anders kun je hem ook op mijn bord “food” op Pinterest vinden. Veel succes :-)!

      Beantwoorden
  • constance both

    Ziet er lekker uit , maar… allergies voor banaan, wat kan als alternatief.appel kan ook niet.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      In een Facebookgroep had iemand de bodem gemaakt van cashewnoten, amandelen, agavesiroop, kokosolie, zout en kaneel. Als alternatief kun je het maken met dadels en amandelmeel (en eventueel havermout). Je zult dan wel de verhoudingen moeten aanpassen. Ben benieuwd waar je voor gaat :-)!

      Beantwoorden
  • Sandra

    Ik heb het toetje vandaag gemaakt en gegeten, Echt heerlijk!!! Ik gebruikte frambozen uit de vriezer (ontdooid). Ze vielen wel uit elkaar maar ik heb na het afkoelen van de frambozen toch de staafmixer er nog even in gezet om een mooi glad resultaat te krijgen. Iedereen heeft hier zitten smullen!!

    Beantwoorden
  • Jacqueline

    Hoi Judith,
    Hij ziet er geweldig uit! De kleur, prachtig.Ik lees dat je de maat voor het bakblik 35×11 cm is. Is het bakblik dan ook helemaal gevuld, of heb je een gedeelte van het bakblik gebruikt.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Jacqueline, wat leuk om te horen, dankjewel :-).
      Dat bakblik was helemaal gevuld, maar de taart was wel heel laag. Je kunt dus ook prima een kleiner bakblik gebruiken!
      Zo lang het bakblik niet uitloopt (zoals bij een cakeblik) is het prima :-).
      Ben benieuwd hoe je hem vindt smaken, veel succes!

      Beantwoorden
      • Jacqueline

        Hoi Judith,

        Dank voor je snelle reactie. Ik kook eens in de 2 weken voor mannen en vrouwen, die het gezellig vinden om mee te eten. En ik kook nooit uit pakjes en zakjes.Ik ga voor puur en eerlijk eten en voor kleur. Maar even belangrijk, gezelligheid aan tafel. Ik laat je zeker weten hoe hij smaakte.

        Hartelijke groet,
        Jacqueline

        Beantwoorden
  • Angela | Great Body & Skin

    Wat een leuk recept! Heel nieuw voor mij is het gebruik van banaan in de bodem. Ga dat eens proberen.

    Heb je mijn cheesecakes al gevonden op de site? Ga je vast ook goddelijk vinden!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Angela, dankjewel voor je reactie! Het was voor mij ook een nieuwe ontdekking :-). Je zou denken dat de bodem heel zacht zou worden, maar dat was zeker niet het geval. En ook leuk dat er natuurlijk veel variaties op te maken zijn!
      Toevallig jouw cheesecakes ook gezien, lekker zeg!

      Beantwoorden
  • Coks

    Hee Judith!
    Waar heb je die postzegelvorm vandaag zeg maar? Ziet er superschattig uit, wil ze eigenlijk dit weekend maken!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *