Gezonde vegan chocoladecake met banaan

  • voor 14 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Deze heerlijke chocoladecake is gezond. Of althans een stuk gezonder dan je gewend bent. We gebruiken om de cake te zoeten voornamelijk banaan, gecombineerd met een beetje rietsuiker en pure chocolade. Overigens geldt, hoe puurder de chocolade, hoe minder suiker. Banaan en chocolade zijn een 'match made in heaven'. Zo ook in deze cake. Zelfs voor mij als niet-banaan-liefhebber! Naast lekker en gezonder is de cake volledig plantaardig en voor de liefhebbers glutenvrij te maken.

Vegan chocoladecake

In plaats van een ei, heb ik een 'lijnzaad-ei' gebruikt. Dat is een combinatie van gebroken lijnzaad en water. Als je dat even laten staan, wordt het een soort geleiachtige substantie. Daarnaast gebruikte ik aquafaba. Als je nog niet weet wat dat is: vocht van kikkererwten (uit blik of pot). Dit kun je helemaal stijf kloppen en lijkt dan op een eiwit. Het zorgt in deze cake voor extra luchtigheid. Geen must, wel erg lekker!

Chocoladecake met ganache

Wil je er helemaal een feestje van maken? Dan kun je, als de cake eenmaal is afgekoeld, een chocolade ganache aanbrengen. Ultieme dessertje met net even wat minder suiker en vet. De basis voor dit recept heb ik trouwens van Kokerellen, een Belgische foodblogger. Heb je zin om nog meer lekkers te bakken? Misschien vind je een van deze recepten lekker:

Gezonde vegan chocoladecake met banaan

Gezonde vegan chocoladecake met banaan

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 20 minuten
Aanpassen porties:

voor 14 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 200 gram pure chocolade
  • 30 gram cacaopoeder
  • 80 gram rietsuiker
  • 75 ml olijfolie (of andere neutrale olie)
  • 200 ml kokend water
  • 140 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 1 el gebroken lijnzaad + 3 el
  • snufje zout
  • optioneel: 75 ml aquafaba (zie intro)
  • optioneel: ganache van 100 gram pure chocolade + 70 ml amandelmelk

Benodigdheden

  • bakblik circa 15 x 15 centimeter bekleed met bakpapier
  • 2 x mengkom
  • handmixer of standmixer indien aquafaba wordt gebruikt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175 C (heteluchtoven).
  2. Meng de lijnzaad en water in een klein bekertje en zet apart.
  3. Prak in een kom de rijpe bananen tot een puree en zet apart.
  4. In een andere kom, giet je het kokende water op de chocolade. Roer goed door tot de chocolade is gesmolten. Voeg nu de olie toe en het lijnzaad papje.
  5. Indien je de aquafaba gebruikt mix je dat tot je stijven pieken ziet (net als een eiwit).
  6. Roer de banaan door de chocolademix, gevolgd door bakpoeder, zout suiker en cacao. Meng tot een egaal beslag (het zal een vrij stevig beslag zijn).
  7. Vouw tot slot de aquafaba er voorzichtig doorheen (als je dit gebruikt).
  8. Giet het beslag in de vorm en bak circa 50 minuten in het midden van de oven.
  9. Laat de cake goed afkoelen voor je hem bedekt met ganache.
  10. Meng voor de ganache de chocolade en de melk en verwarm 1 minuut in de magnetron. Roer door tot het een glad geheel is en bestrijk de cake ermee. Maak eventueel af met kokosrasp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *