Heerlijk aubergine spread met kruidendressing

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Mijn favoriet van het Alpro Break-fest

Tijdens het laatste Alpro Break-fest stuitte ik op een gerecht dat meteen mijn hart (en smaakpapillen) veroverde: aubergine spread. Het was liefde op het eerste gezicht! Deze spread is niet alleen ontzettend lekker en vol van smaak, maar ook nog eens gezond. Perfect als voorgerecht, tussendoortje of zelfs als onderdeel van een feestelijk buffet. En het mooie? Je kunt het een paar uur van tevoren of zelfs een dag eerder maken, zodat je op de dag zelf gewoon snel alles in elkaar kunt zetten.

Wat maakt deze aubergine spread zo speciaal?

De aubergine spread is een geweldige mix van geroosterde aubergine, frisse kruiden en een knapperige notencrumble. Het is een perfecte balans tussen smeuïg en knapperig, met een rijke smaak die iedereen zal bekoren. Bovendien is het een gezond alternatief voor veel traditionele spreads, dankzij de voedzame ingrediënten zoals aubergines en noten. Mocht je op zoek zijn naar andere aubergine recepten, heb ik ook een lekkere baba ganoush, aubergine curry (brinjal) en vegetarische groente pide.

Gezond en lekker

Deze aubergine spread is niet alleen een smaakbom, maar ook een gezonde keuze. Aubergines zijn rijk aan vezels en antioxidanten, terwijl de notencrumble zorgt voor een heerlijke crunch en extra voedingsstoffen. De frisse kruiden in de dressing maken het geheel licht en verfrissend – ideaal als gezond tussendoortje of elegant voorgerecht.

Heerlijk aubergine spread met kruidendressing

Heerlijk aubergine spread met kruidendressing

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de aubergine spread:
  • 2 aubergines
  • 15 g platte peterselie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl extra vergine olijfolie (of gebruik tahin)
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de kruidendressing:
  • 100 g Alpro nature no sugars
  • 15 g platte peterselie
  • 1/2 sjalot
  • 15 g verse koriander
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de noten- en pitten crumble:
  • 50 g pompoenpitten
  • 25 g grof gehakte pistachenoten
  • 1 tl avocado olie
  • Snufje grof zeezout
  • 1 tl currypoeder
  • Verder nodig:
  • volkoren zuurdesembrood (3-4 sneetjes)
  • handje veldsla

Benodigdheden

  • grote bakplaat
  • food processor
  • kleine bakplaat of ovenschaal

Instructies

Aubergine spread bereiden

Begin met het roosteren van de aubergines. Halveer de aubergines in de lengte, snijd ze kruislings in, besprenkel met wat olie. Verwarm je oven voor op 180°C. Leg de aubergines met de binnenkant naar beneden op de bakplaat. Rooster ze ongeveer 40 minuten totdat ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen en pureer ze vervolgens grof in de keukenmachine samen met platte peterselie, een sjalotje, knoflook, peper en zout. Deze spread kun je al een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Kruidendressing maken

Meng in een keukenmachine de Alpro nature no sugars, platte peterselie, halve sjalot, verse koriander, peper en zout tot een gladde dressing. Deze dressing is heerlijk fris en kan ook van tevoren klaargemaakt worden.

Noten- en pitten crumble maken

Combineer pompoenpitten, grof gehakte pistachenoten, avocado olie, grof zeezout en currypoeder in een kom. Verspreid dit mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster het 6 minuten op 180°C. Laat het helemaal afkoelen voor je het gebruikt.

Zuurdesembrood roosteren

Snijd het zuurdesembrood in plakjes en rooster het tot het knapperig is (of rooster in de broodrooster). Dit kan ook van tevoren zodat je het op het laatste moment alleen nog maar hoeft op te warmen.

Auberginespread smeren & afmaken

Smeer een royale hoeveelheid aubergine spread op het geroosterde zuurdesembrood. Voeg een beetje kruidendressing toe en strooi de noten- en pitten crumble eroverheen. Werk af met een handvol verse veldsla voor een mooie presentatie en een frisse bite.

Tips voor de perfecte aubergine spread

Voorbereiding is key: Maak de spread en dressing een dag van tevoren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de smaken goed kunnen intrekken. Variëren mag: Voeg gerust extra ingrediënten toe zoals geroosterde paprika’s of een scheutje citroensap voor een extra kick. De crumble kun je maken met de pitten, zaden en noten die je lekker vindt. Serveer creatief: Presenteer de spread op een mooie schaal met verschillende soorten brood en crackers voor een aantrekkelijke en uitnodigende uitstraling. Advertorial - i.s.m. Alpro  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *