Vegetarische pide (gevuld Turks brood met aubergine en tomaat)

  • voor 4 pides personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Vegetarische pide (gevuld Turks brood met aubergine en tomaat)

Hoe lekker en fijn is het om je eigen brood te maken? Toegeven, je hebt er wat geduld voor nodig, omdat het meestal in ieder geval een uur moet rijzen. Maar als je het geduld kan opbrengen, dan heb je ook wat. Je kunt dan gaan voor een klassiek brood, bolletjes of zo'n lekkere Turkse pide bijvoorbeeld. Een hele tijd terug maakte ik etli pide. Van die heerlijke broodjes met een gehaktvulling. Dit keer bedacht ik een vegetarische variant op die pide. Sterker nog, hij is helemaal vegan!

Aubergine en tomaat pide

In plaats van gehakt, ging ik voor een basis van aubergine. Samen met tomaat en kruiden. Om het af te maken een meesterlijke topping. Een pistache dukkah bestaande uit pistachenootjes, geroosterde sesamzaadjes, grof zeezout en munt. En natuurlijk granaatappelpitjes. Niet alleen kleuren die prachtig bij het groen, ze zijn sowieso niet weg te denken uit de Midden-Oosterse keuken. Je eet deze broodjes als lunch of bijvoorbeeld als diner met een lekker soepje. Als je helemaal in het thema wil blijven, wat dacht je dan van een geroosterde auberginesoep? Dat wordt smullennnn!

Ingrediënten

  • 250 gram
  • witte tarwebloem
  • 1 zakje
  • gedroogde gist
  • 1/4 tl
  • zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie
  • 150 ml
  • lauwwarm water
  • vulling:
  • 300 gram
  • tomatenblokjes
  • (uit blik of pak)
  • 1
  • aubergine
  • 1
  • sjalotje
  • 1 teentje
  • knoflook
  • zwarte peper
  • snuf zout
  • dukkah:
  • 40 gram
  • pistachenootjes
  • 1 tl
  • geroosterd sesamzaad
  • 1 tl
  • verse munt (fijngesneden)
  • grof zeezout naar smaak
  • verder nodig:
  • 100 gram
  • granaatappelpitjes

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • koekenpan

Instructies

  1. Meng in een maatbeker het water met suiker en gist. Roer met een pollepel door en laat dit circa 10 minuten staan.
  2. Meng in een grote mengkom bloem met zout.
  3. Giet hier het gistmengsel + olie bij en kneed tot een mooi deeg. Ik deed dit met mijn keukenmachine, maar dat kan ook met de hand.
  4. Vorm een bal van het deeg. Leg deze deegbal terug in de kom en dek af met een theedoek. Zet de afgedekte kom op een tochtvrije plek en laat het deeg een uur rijzen.
  5. Maak intussen de aubergine vulling.
  6. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Bestrooi royaal met zout en laat dit circa 10 minuten intrekken.
  7. Snijd intussen de knoflook en sjalot fijn.
  8. Dep de aubergine vervolgens droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  9. Zet de pan op middelhoog vuur. Giet olie in de pan. Fruit de sjalot en knoflook en voeg de aubergine toe. Bak enkele minuten en voeg dan tomatenblokjes, peper en zout toe. Eventueel breng je het extra op smaak met sumak en gedroogde oregano.
  10. Verwarm de oven voor op 190 C.
  11. Als het deeg in volume is verdubbeld, verdeel je het in 4 gelijke delen. Met je hand maak je hier 4 platte cirkels of ovalen van.
  12. Beleg de broden met de vulling. Laat circa 1 centimeter van de randen vrij. Rol de lange zijkanten naar binnen en knijp de onder- en bovenkant tot een punt.
  13. Bak op een bakplaat in 10-15 minuten gaar.
  14. Maak intussen de dukkah door de pistachenootjes grof te bakken en de sesamzaadjes kort in een groge koekenpan te roosteren. Snijd de munt fijn en meng de munt, pistachenootjes, zeezout en sesamzaadjes.
  15. Haal de broden uit de oven en top met dukkah en granaatappel.
4 mensen willen het maken
2 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *