Zelf kreeft klaarmaken (met citroenmayo)
- Door Jerome de Groot
- Amerikaans, Frans, Nederlands
- voor 2 personen
Vandaag niet alleen een leuk recept, maar ook een filmpje. Het recept hebben we uitgeschreven, maar ik laat je in de video ook stap-voor-stap zien hoe je kreeft bereidt. We hadden nog nooit eerder kreeft gemaakt, maar nadat we bij de groothandel mooie kreeften zagen, besloot ik om de poging eens te wagen.... En dat was minder moeilijk dan je zou denken! Gooi trouwens de bouillon niet weg! Je hebt namelijk een heerlijke, vers getrokken visbouillon. Maak er een chowder mee of bijvoorbeeld een bouillabaise of andere vissoep.
Zelf kreeft klaarmaken (met citroenmayo)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 kreeften à 500 gram
- 3 wortels (in blokjes gesneden)
- 1 ui (in ringen gesneden)
- 1 prei (in ringen gesneden)
- 2 stengels selderij (in ringen gesneden)
- flink snuf zeezout
- 2 - 3 liter water
- 6 el mayonaise
- rasp van 1 citroen
- om erbij te serveren: frites of brood
Benodigdheden
- zeer scherp mes
- grote pan (groot genoeg om de kreeft helemaal onder water te laten staan)
- vriezer
- kreeftenkraker
- kommetje om de saus in te maken
- zeef (optioneel)
Instructies
- Leg de kreeft een half uur in de vriezer.
- Intussen heb je mooi de tijd om alle groenten te hakken en de bouillon te trekken. Breng het water aan de kook en voeg de groenten en een flinke snuf zeezout toe. Laat dit een half uur opstaan.
- De citroenmayonaise kun je nu bereiden. Rasp daarvoor de schil van de citroen en meng dit met de mayonaise. Ook je frites of brood kun je op dit moment bereiden.
- Schep met bijvoorbeeld een zeef na een half uur alle groente uit de pan.
- Knip eventueel de elastieken van de kreeft los en kook de kreeft in ca. 5 minuten gaar.
- Na 5 minuten haal je de kreeft uit de pan en leg je hem op een grote snijplank neer.
- Steek de punt van je mes tussen de ogen en snijd zo de kreeft doormidden. Je zult flink wat kracht moeten zetten!
- Haal nu 1) het maagzakje eruit. Dat is de groene prut. Haal 2) het darmkanaal eruit. Dat is een bruin 'draadje'. Daarna spoel je de kreeft schoon.
- Herhaal met de andere kreeft (kook ze een voor een, ze hebben de ruimte nodig).
- Serveer de kreeft met de citroen mayonaise en frites of brood. Leg als gereedschap de kraker neer zodat je de schaal kunt kraken.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 778 | Calorieën uit vetten 344 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 38g, Waarvan | 58% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 30% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 9g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 22g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Oh wat lekker zeg!!! ben dol op!
Dankjewel Elsa :-D
5 minuten gaartijd is wel genoeg indien je de kreeft nog een half uurtje in de bouillon laat afkoelen anders is de kreeft nidt gaar !
Niet gaar
WoeHahaha. Dit recept en dat filmpje zijn natuurlijk komisch bedoeld. Toch?
Kreeft in de bouillon met elastieken nog om de scharen. Die bouillon gebruiken voor een soep.
Ja, vastwel. Die smaakt op zijn best niet naar rubber. Maar zeker niet of nauwelijks naar kreeft. Dat beest heeft er vijf minuten in gelegen. Die bouillon moet je dan heeeeeel lang inkoken. En dan is ie nog niet lekker. Dan dat grappige gedoe met doorsnijden. Spoel hem even af met koud water, haal eerst de scharen eraf en gebruik je handen ipv die domme tang. Vervolgens gooit hij lever en corail weg. Dat laatste ziet hij aan voor zijn darm volgens mij. En ipv dat de kok alvast de scharen open kraakt en de gewrichten daaraan even door snijdt, mag je aan tafel gaan klooien met zo’n tang. Als de eters net zo handig zijn als de kok wordt dat ook zo’n topper.
Werkelijk hilarisch. Een komisch foodblog. Een gat in de markt. The swedish chef bij de Muppets is er een sterrenchef bij. Kostelijk, wat een talent.