Zelf kreeft klaarmaken (met citroenmayo)

  • voor 2 personen
Zelf kreeft klaarmaken (met citroenmayo)

Vandaag niet alleen een leuk recept, maar ook een filmpje. Het recept hebben we uitgeschreven, maar ik laat je in de video ook stap-voor-stap zien hoe je kreeft bereidt. We hadden nog nooit eerder kreeft gemaakt, maar nadat we bij de groothandel mooie kreeften zagen, besloot ik om de poging eens te wagen.... En dat was minder moeilijk dan je zou denken! Gooi trouwens de bouillon niet weg! Je hebt namelijk een heerlijke, vers getrokken visbouillon. Maak er een chowder mee of bijvoorbeeld een bouillabaise of andere vissoep.

Ingrediënten

  • 2 kreeften
  • à 500 gram
  • 3
  • wortels
  • (in blokjes gesneden)
  • 1
  • ui
  • (in ringen gesneden)
  • 1
  • prei
  • (in ringen gesneden)
  • 2 stengels
  • selderij
  • (in ringen gesneden)
  • flink snuf
  • zeezout
  • 2 - 3 liter
  • water
  • 6 el
  • mayonaise
  • rasp van 1
  • citroen
  • om erbij te serveren: frites of brood

Benodigdheden

  • zeer scherp mes
  • grote pan (groot genoeg om de kreeft helemaal onder water te laten staan)
  • vriezer
  • kreeftenkraker
  • kommetje om de saus in te maken
  • zeef (optioneel)

Instructies

  1. Leg de kreeft een half uur in de vriezer.
  2. Intussen heb je mooi de tijd om alle groenten te hakken en de bouillon te trekken. Breng het water aan de kook en voeg de groenten en een flinke snuf zeezout toe. Laat dit een half uur opstaan.
  3. De citroenmayonaise kun je nu bereiden. Rasp daarvoor de schil van de citroen en meng dit met de mayonaise. Ook je frites of brood kun je op dit moment bereiden.
  4. Schep met bijvoorbeeld een zeef na een half uur alle groente uit de pan.
  5. Knip eventueel de elastieken van de kreeft los en kook de kreeft in ca. 5 minuten gaar.
  6. Na 5 minuten haal je de kreeft uit de pan en leg je hem op een grote snijplank neer.
  7. Steek de punt van je mes tussen de ogen en snijd zo de kreeft doormidden. Je zult flink wat kracht moeten zetten!
  8. Haal nu 1) het maagzakje eruit. Dat is de groene prut. Haal 2) het darmkanaal eruit. Dat is een bruin 'draadje'. Daarna spoel je de kreeft schoon.
  9. Herhaal met de andere kreeft (kook ze een voor een, ze hebben de ruimte nodig).
  10. Serveer de kreeft met de citroen mayonaise en frites of brood. Leg als gereedschap de kraker neer zodat je de schaal kunt kraken.
11 mensen willen het maken
21 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, mijn naam is Jerôme. Ik fotografeer en schrijf voor Myfoodblog en onderhoud de website. Ik maak gerechten die geïnspireerd zijn op keukens uit de hele wereld. Van eenvoudig tot meer complex voor speciale gelegenheden. Hierbij houd ik van het mooi opdienen en een goed gecombineerd glas wijn. Heb je vragen over een van mijn berichten, laat gerust een reactie achter!

5 responses to “Zelf kreeft klaarmaken (met citroenmayo)

  • Robert Janssens

    5 minuten gaartijd is wel genoeg indien je de kreeft nog een half uurtje in de bouillon laat afkoelen anders is de kreeft nidt gaar !

    Beantwoorden
  • Wouter

    WoeHahaha. Dit recept en dat filmpje zijn natuurlijk komisch bedoeld. Toch?
    Kreeft in de bouillon met elastieken nog om de scharen. Die bouillon gebruiken voor een soep.
    Ja, vastwel. Die smaakt op zijn best niet naar rubber. Maar zeker niet of nauwelijks naar kreeft. Dat beest heeft er vijf minuten in gelegen. Die bouillon moet je dan heeeeeel lang inkoken. En dan is ie nog niet lekker. Dan dat grappige gedoe met doorsnijden. Spoel hem even af met koud water, haal eerst de scharen eraf en gebruik je handen ipv die domme tang. Vervolgens gooit hij lever en corail weg. Dat laatste ziet hij aan voor zijn darm volgens mij. En ipv dat de kok alvast de scharen open kraakt en de gewrichten daaraan even door snijdt, mag je aan tafel gaan klooien met zo’n tang. Als de eters net zo handig zijn als de kok wordt dat ook zo’n topper.
    Werkelijk hilarisch. Een komisch foodblog. Een gat in de markt. The swedish chef bij de Muppets is er een sterrenchef bij. Kostelijk, wat een talent.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *