Midden-Oosters platbrood
- voor 16 stuks personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
Geïnspireerd op de khobz tanoor, een platbrood wat traditioneel wordt gemaakt ik de tanoor. Niet willekeurig lijkt 'tanoor' op 'tandoor' oftewel, ook deze broden worden van oudsher in speciale ovens gebakken die ook in veel Indiase gerechten wordt gebruikt. Nu heb je waarschijnlijk thuis geen tanoor of tandoor oven, dus bakten wij de broden gewoon in een gietijzeren pan met een deksel erop. Dit komt op deze manier aardig dicht in de buurt van de techniek van de tanoor.
Het platbrood wat we maakten wordt veel gegeten in Yemen en Syrië, maar ook het Libanese platbrood, man'ouche lijkt op het platbrood wat we maakten. Soms kopen we bij de supermarkt Libanees platbrood, maar als je ziet hoe makkelijk het is om zelf dit lekkere platbrood te maken, wil je nooit meer die uit de winkel. Eet je platbrood bijvoorbeeld met baba ganoush, hummus of fatteh!
Ps. de meeste varianten maak je met gist, onze variant maak je zonder gist en is daarom snel klaar!
Midden-Oosters platbrood
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 16 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 480 gram witte tarwebloem
- 340 ml water
- 2 tl zout
- 2 el olijfolie
Benodigdheden
- keukenmachine (optioneel)
- siliconenmat (optioneel)
- gietijzeren koekenpan met glazen deksel
Instructies
- Meng alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine.
- Maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een kom.
- Dek deze kom af met plasticfolie en laat het geheel 20 minuten rusten.
- Vorm circa 16 stukken van het deeg, bestuif deze stukken met bloem en rol ze heel dun uit.
- Zet de pan op hoog vuur en laat deze goed heet worden.
- Leg een stuk deeg in de pan, plaats de deksel erop en wacht totdat je bubbels begint te ziet. Draai dan het brood om, plaats de deksel er weer op en bak nog enkele minuten. Herhaal totdat je alle broden hebt gemaakt.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 124 | Calorieën uit vetten 18 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 2g, Waarvan | 3% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 1% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Love flat-bread! Dit klinkt erg goed :)
Hallo, zou ik dit libanees brood ook in de oven kunnen klaarmaken. Op hoeveel graden en hoelang in de oven. Moet je dan het bolletje deeg op een silicone mat leggen, en hoeveel kan je erop leggen.
Met dank en vriendelijke groeten
Monique (die graag recepten uitprobeert die niet te ingewikkeld zijn)
Heerlijk, bet gemaakt maar ook met bieslook, heel fijn gesneden baharat en honing, zalig, dank voor de tip
Dat klinkt ook heerlijk!