Midden-Oosters platbrood

  • voor 16 stuks personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Geïnspireerd op de khobz tanoor, een platbrood wat traditioneel wordt gemaakt ik de tanoor. Niet willekeurig lijkt 'tanoor' op 'tandoor' oftewel, ook deze broden worden van oudsher in speciale ovens gebakken die ook in veel Indiase gerechten wordt gebruikt. Nu heb je waarschijnlijk thuis geen tanoor of tandoor oven, dus bakten wij de broden gewoon in een gietijzeren pan met een deksel erop. Dit komt op deze manier aardig dicht in de buurt van de techniek van de tanoor.

Het platbrood wat we maakten wordt veel gegeten in Yemen en Syrië, maar ook het Libanese platbrood, man'ouche lijkt op het platbrood wat we maakten. Soms kopen we bij de supermarkt Libanees platbrood, maar als je ziet hoe makkelijk het is om zelf dit lekkere platbrood te maken, wil je nooit meer die uit de winkel. Eet je platbrood bijvoorbeeld met baba ganoush, hummus of fatteh!

Ps. de meeste varianten maak je met gist, onze variant maak je zonder gist en is daarom snel klaar!

Midden-Oosters platbrood

Midden-Oosters platbrood

Aanpassen porties:

voor 16 stuks personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 480 gram witte tarwebloem
  • 340 ml water
  • 2 tl zout
  • 2 el olijfolie

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • siliconenmat (optioneel)
  • gietijzeren koekenpan met glazen deksel

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine.
  2. Maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een kom.
  3. Dek deze kom af met plasticfolie en laat het geheel 20 minuten rusten.
  4. Vorm circa 16 stukken van het deeg, bestuif deze stukken met bloem en rol ze heel dun uit.
  5. Zet de pan op hoog vuur en laat deze goed heet worden.
  6. Leg een stuk deeg in de pan, plaats de deksel erop en wacht totdat je bubbels begint te ziet. Draai dan het brood om, plaats de deksel er weer op en bak nog enkele minuten. Herhaal totdat je alle broden hebt gemaakt.

4 reacties op “Midden-Oosters platbrood

  • Monique Tavernier

    Hallo, zou ik dit libanees brood ook in de oven kunnen klaarmaken. Op hoeveel graden en hoelang in de oven. Moet je dan het bolletje deeg op een silicone mat leggen, en hoeveel kan je erop leggen.

    Met dank en vriendelijke groeten
    Monique (die graag recepten uitprobeert die niet te ingewikkeld zijn)

    Beantwoorden
  • Roel

    Heerlijk, bet gemaakt maar ook met bieslook, heel fijn gesneden baharat en honing, zalig, dank voor de tip

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *