Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!
- Door Judith Pagrach
- Portugees
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
Aan pasteís de nata (enkelvoud pastel de nata) heb ik goede herinneringen! Toen we een aantal jaar geleden in Lissabon waren, gingen we uiteraard naar de enige echt Pasteís de Belém en trotseerden we de rij voor zo'n felbegeerd custardgebakje. Vooral Jerôme was er helemaal weg van en sinds die tijd stond het ook al op mijn lijstje om zelf eens te maken. Nu is dat lijstje inmiddels héél erg lang, dus soms raakt zo'n voornemen dan een aantal jaar in de vergetelheid. Oeps!
Portugese blog
Ik had nu echter een hele goede reden om dan eindelijk met dit wereldbekende gebak aan de slag te gaan. Ik deed voor de eerste keer in 1,5 jaar weer eens mee met de foodblogswap. Het idee van de foodblogswap is dat er een groepje foodbloggers is die allemaal een recept van een ander maken. Iedereen krijgt een blog toegewezen en van dat blog kies je een lekker recept uit om zelf te maken en delen. Dit keer kreeg ik de blog van Elsa, die samen met haar BFF Inge blogt op ElsaRblog.
Portugese recepten
Wat leuk is, is dat Elsa Portugees is en dus ook veel Portugese recepten deelt. Natuurlijk had dit meteen mijn interesse, want sowieso houden we hier thuis ook van de Portugese keuken. Sterker nog, ik maakte al eens een recept van de oma van Elsa: Farófias. Wat je op haar blog nog meer vindt aan lekkere recepten zijn bijvoorbeeld:
- Kip piri piri
- Carne de porco à Alentejana (stoofpot van vlees en mosselen)
- Bolinhos de côco (kokos cakejes)
- Pasteis de Bacahau (stokviskroketjes)
- Tarte de Amêndoa (amandeltaart)
Pateís de nata
Klinkt allemaal reuze lekker en superleuk dat ze echt authentiek zijn. Uiteindelijk lonkte toch die pastéis de nata naar me. Een bladerdeeggebakje met een gebakken, zachte custard erin. Op het blog van Elsa stond een recept om er een grote taart mee te maken en dus ging ik daarmee aan de slag. Ik maakte slechts enkele kleine veranderingen: ik gebruikte bladerdeeg op rol (lekker makkelijk in vergelijking met diepvriesvelletjes), gebruikte wat minder maïzena en verminderde de suiker iets. Zelf vond ik hem zo erg lekker, maar ben je nou een echte zoetekauw, dan kun je hem nadat je hem uit de oven haalt toppen met extra poedersuiker. Of je strooit er wat suiker overheen en gebruikt een brander om dit even lekker te karameliseren.
Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 6 eidooiers
- 500 ml melk
- 200 ml koud water
- 300 gram kristalsuiker
- 1.5 el maïzena
- 1 kaneelstokje
- 1 biologische citroen
Benodigdheden
- ronde bakvorm, quichevorm of springvorm
- steelpan
- garde
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Meng het water met de maïzena. Splits de eieren. Bewaar de eiwitten om bijvoorbeeld merengues van te maken. Klop de eidooiers los in de pan en voeg hier melk, suiker en het maïzenapapje aan toe.
- Was de citroen goed.
- Met een dunschiller schil je de citroen. Voeg de schil toe aan de custard, samen met het kaneelstokje.
- Zet de pan op middelhoog vuur tot het geheel begint te koken. Blijf intussen goed doorroeren. Draai het vuur laag. Zodra het begint te koken, gaat het indikken heel hard, dus houd het goed in de gaten. Draai het vuur uit zodra het de dikte van banketbakkersroom heeft. Haal de citroen en het kaneelstokje eruit.
- Vet de bakvorm die je gaat gebruiken in en leg het bladerdeeg in de vorm. Bedek de bodem en de zijkanten met bladerdeeg en snijd het restant met een scherp mes af. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Giet de custard in de vorm en bak in circa 30-35 minuten goudbruin en gaar.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 432 | Calorieën uit vetten 169 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 19g, Waarvan | 29% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 29% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 10g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ola, Judith, bedankt voor het mooie artikel ♥ echt super gaaf en de taart de pasteis de nata zie er heerlijk uit ☻ Liefs Elsa
Hoi Judith mooi artikel is het geworden echt leuk om te lezen. Dankjewel!!! Groetjes Inge
Dankjewel Inge :-)!
Welke maat vorm heb je gebruikt?
Hi Mireille, een ronde vorm met een diameter van 30 cm.
Welke maat bakvorm gebruik je?
Vraag.
Moet er in custard niet iets van vanille?
Hi Pau, dit kun je eventueel doen, maar hoeft niet!
Moet de bladerdeegbodem niet eerst voorgebakken worden???
Nee, deze hoeft niet te worden voorgebakken.
Hoi Judith
Ik maakte het recept. De smaak zat super goed maar de taart bleef te slap. Hij zat wel in de oven met een brownie… Heb je tips?
Bedankt!
De korst zag wel al goed bruin…
Oh, wat jammer! Hij blijft wel een beetje zacht van binnen, dat hoort zo. Je kunt meer bindmiddel toevoegen, maar dan wordt de vulling wat taai. Is het uiteindelijk nog goedgekomen?
Hallo,
Ik maakte de taart. De smaak klopt maar ze is nog erg vloeibaar. De hoeveelheid maïzena klopt niet volgens de hoeveelheid water. Zelfs na verdubbelen van de hoeveelheid maïzena is het nog te vloeibaar. Ik heb het lang laten doorkoken. Jammer
Dat is gek. Heb je de maizena wel opgelost in koud water eerst?
Ik heb ze net gemaakt. Maar ik vind ze veel te zoet! 300gr suiker is best veel. Je kan beter minder suiker doen en wat extra bloemsuiker strooien bij het serveren. Jammer maar ik ben ervan overtuigd dat 200gr ruim voldoende is!
Dank voor deze aanvulling Anita. Dit is het traditionele Portugese recept. Het staat je altijd vrij meer of minder suiker toe te voegen.
1,5 eetlepel is veel te weinig, dat is ongeveer 11 gram. Er moet zeker 80 gram maizena in
Dag Marga, ik heb verschillende verhoudingen geprobeerd en meer meer maizena vinden we de structuur erg rubberachtig worden. Het verliest dan juist zijn lekker romige textuur. Smaken verschillen uiteraard!
Lekkere taart. Wel de suiker halveren. Denk eraan de citroenschil(letjes) en het kaneelstokje er net vóór het dikker worden van de room eruit te halen, anders gaat er veel de room verloren. Ook zou ik aanraden om op ca 20 min van de baktijd aluminiumfolie over de taartvorm te leggen…
Mijn gasten hebben genoten!