Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Aan pasteís de nata (enkelvoud pastel de nata) heb ik goede herinneringen! Toen we een aantal jaar geleden in Lissabon waren, gingen we uiteraard naar de enige echt Pasteís de Belém en trotseerden we de rij voor zo'n felbegeerd custardgebakje. Vooral Jerôme was er helemaal weg van en sinds die tijd stond het ook al op mijn lijstje om zelf eens te maken. Nu is dat lijstje inmiddels héél erg lang, dus soms raakt zo'n voornemen dan een aantal jaar in de vergetelheid. Oeps!

Portugese blog

Ik had nu echter een hele goede reden om dan eindelijk met dit wereldbekende gebak aan de slag te gaan. Ik deed voor de eerste keer in 1,5 jaar weer eens mee met de foodblogswap. Het idee van de foodblogswap is dat er een groepje foodbloggers is die allemaal een recept van een ander maken. Iedereen krijgt een blog toegewezen en van dat blog kies je een lekker recept uit om zelf te maken en delen. Dit keer kreeg ik de blog van Elsa, die samen met haar BFF Inge blogt op ElsaRblog.

Portugese recepten

Wat leuk is, is dat Elsa Portugees is en dus ook veel Portugese recepten deelt. Natuurlijk had dit meteen mijn interesse, want sowieso houden we hier thuis ook van de Portugese keuken. Sterker nog, ik maakte al eens een recept van de oma van Elsa: Farófias. Wat je op haar blog nog meer vindt aan lekkere recepten zijn bijvoorbeeld:

  • Kip piri piri
  • Carne de porco à Alentejana (stoofpot van vlees en mosselen)
  • Bolinhos de côco (kokos cakejes)
  • Pasteis de Bacahau (stokviskroketjes)
  • Tarte de Amêndoa (amandeltaart)

Pateís de nata

Klinkt allemaal reuze lekker en superleuk dat ze echt authentiek zijn. Uiteindelijk lonkte toch die pastéis de nata naar me. Een bladerdeeggebakje met een gebakken, zachte custard erin. Op het blog van Elsa stond een recept om er een grote taart mee te maken en dus ging ik daarmee aan de slag. Ik maakte slechts enkele kleine veranderingen: ik gebruikte bladerdeeg op rol (lekker makkelijk in vergelijking met diepvriesvelletjes), gebruikte wat minder maïzena en verminderde de suiker iets. Zelf vond ik hem zo erg lekker, maar ben je nou een echte zoetekauw, dan kun je hem nadat je hem uit de oven haalt toppen met extra poedersuiker. Of je strooit er wat suiker overheen en gebruikt een brander om dit even lekker te karameliseren.

Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!

Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 6 eidooiers
  • 500 ml melk
  • 200 ml koud water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1.5 el maïzena
  • 1 kaneelstokje
  • 1 biologische citroen

Benodigdheden

  • ronde bakvorm, quichevorm of springvorm
  • steelpan
  • garde

Instructies

pastel de nata custard taart naar Portugees recept
  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Meng het water met de maïzena. Splits de eieren. Bewaar de eiwitten om bijvoorbeeld merengues van te maken. Klop de eidooiers los in de pan en voeg hier melk, suiker en het maïzenapapje aan toe.
  3. Was de citroen goed.
  4. Met een dunschiller schil je de citroen. Voeg de schil toe aan de custard, samen met het kaneelstokje.
  5. Zet de pan op middelhoog vuur tot het geheel begint te koken. Blijf intussen goed doorroeren. Draai het vuur laag. Zodra het begint te koken, gaat het indikken heel hard, dus houd het goed in de gaten. Draai het vuur uit zodra het de dikte van banketbakkersroom heeft. Haal de citroen en het kaneelstokje eruit.
  6. Vet de bakvorm die je gaat gebruiken in en leg het bladerdeeg in de vorm. Bedek de bodem en de zijkanten met bladerdeeg en snijd het restant met een scherp mes af. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  7. Giet de custard in de vorm en bak in circa 30-35 minuten goudbruin en gaar.

20 reacties op “Pastel de nata taart naar authentiek Portugees recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *