Rijstepap maken naar oma’s recept
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Rijstepap of rijstpudding is een heerlijk ouderwets lekker dessert! Je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig om zelf rijstepap te maken zoals oma hem maakte: dessertrijst, suiker, melk, vanille en wat kaneel voor er overheen. Onze oma's gebruikten altijd volle koemelk, maar een plantaardig alternatief kan natuurlijk ook prima. Denk dan aan amandelmelk of kokosmelk. Deze zijn ook lekker vol van smaak!
Rijstdessert
De rijstkorrels zetten flink uit, vandaar dat je relatief weinig rijst nodig hebt en veel vloeistof. Met de suiker en kaneel breng je de pudding op smaak. Supermakkelijk dus om zelf te maken, maar wel ook superlekker. Je kunt de rijstepap zowel lauwwarm, als koud eten. Je kunt hem zelfs prima een dag in de koelkast bewaren.
Ouderwets lekkere rijstepap
Nog meer van die ouderwets lekkere desserts zoals oma die maakte zien? Wat dacht je van:
Laat je het weten als je deze ouderwets lekkere rijstpudding zelf gaat maken? Deel het hieronder of deel je foto's op Instagram!
Rijstepap maken naar oma’s recept
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 100 gram dessertrijst
- 500 ml melk (of grootmoeders manier is met volle koemelk - kies voor plantaardig bijvoorbeeld amandelmelk)
- 75 gram kristalsuiker
- 1 vanillepeul
- kaneel om er overheen te strooien
Benodigdheden
- steelpan met een dikke bodem
- pollepel
- 4 kommetjes of schaaltjes
Instructies
- Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap met een scherp mes de vanille eruit.
- Doe dit, samen met de vanillepeul zelf, melk en suiker in de pan, voeg de rijst toe en breng langzaam aan de kook.
- Houd de pan op zeer laag vuur en laat het geheel zachtjes koken. Als je een vlamverdeler of sudderplaatje hebt, kun je deze onder je pan doen.
- Roer af en toe goed door en zorg ervoor dat de bodem niet aanbrandt.
- Kook in ongeveer 12 minuten gaar. Neem de proef op de som door voorzichtig 1 rijstkorrel te proeven.
- Verdeel de rijst over de schaaltjes en breng de rijstepap op smaak met een beetje kaneelpoeder. Zowel lauwwarm als koud zijn deze desserts erg lekker!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 246 | Calorieën uit vetten 40 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 12% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Gebruik de magnetron en heb geen aangekoekte pannen meer! Super, alleen opletten, want het kan wel overkoken! In een grote glazen litermaat kun je tot een halve liter makkelijk koken! Marlies
Goede tip, ik maak het ook weleens in de oven, dat werkt ook super. Recept volgt binnenkort :-)
Kook in een grote pan wat water zodat er een kleinere pan in past, 1/2 Ltr. Melk
100 gram rijst vanille stokje met mespunt vanille uitschrapen met het stokje samen in de pan en koken maar.
In een gewone steelpan gaat het prima, lekker rustig laten koken en op tijd roeren.
Hij is wel heel erg zoet. Met wat minder suiker zal hij ook best lekker zijn denk ik.
Ik heb nog een extra pan gemaakt zonder de vanille, want deze was ook te erg aanwezig. Daarna de twee pannen gemixt met elkaar.