Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen
- voor 12 stuks personen
- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd15 minuten

Heerlijk lichte rijstvel loempia's met kip, garnalen en groenten. Een lichte variant op de gefrituurde loempia!
Loempia's van rijstvellen: écht Vietnamees
Afgelopen zondag gingen we naar het prachtige Andaz hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam voor een event van Mr. Goodiebag: de Proefparade. Tijdens dit event presenteerden allerlei (food)merken zich en uiteraard kon je heel veel proeven. We gingen dan ook met een overvolle goodiebag naar huis, met daarin onder andere rijstvellen. Tijdens het event hadden we uiteraard al een sample geproefd van deze Bamboo Tree vellen en dat smaakte naar meer. Een hele tijd geleden maakte ik ook al 'spring rolls', zoals deze loempia's ook wel heten, maar dit is weer een iets andere variant die minstens zo lekker is. De truc voor stevige vellen rijstpapier die niet breken is: week ze niet! Maak ze snel nat en laat ze vooral niet weken. Het is juist lekker als de rijstvellen nog wat bite hebben.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Natuurlijk kun je ze vullen met wat je lekker vindt: vegetarisch, met alleen kip, alleen garnalen, gerookte zalm en avo of bijvoorbeeld rundvlees. Andere groentetips zijn bijvoorbeeld taugé, reepjes paprika of bosui. Of maak lekkere loempia's met mango!

Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Kooktijd10 minuten
- Totale benodigde tijd15 minuten
voor 12 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 12 rijstvellen
- 12 slablaadjes (bijvoorbeeld Romaine sla)
- 50 gram wortel (in dunne reepjes)
- 1/2 komkommer (in dunne reepjes)
- 1 kipfilet
- 50 gram gekookte garnalen (kant-en-klaar)
- 100 gram rijstnoodles
- 1 el sesamolie
- 3 takjes munt
- 3 takjes koriander
- zwarte peper
- zout
- scheutje olie
- om in te dippen: chilisaus
Benodigdheden
- kom kokend water om de rijstnoodles in te wellen
- kommetje koud water om de rijstvellen nat te maken
- koekenpan
Instructies
- Zet de pan op het vuur en giet hier olie in. Kruid de kipfilet in met peper en zout en bak deze op hoog vuur aan beide kanten bruin.
- Draai vervolgens het vuur laag en laat de kip van binnen goed garen.
- Wel intussen de noodles in een kom kokend water. Na 3 minuten spoel je ze goed af met koud water zodat ze niet gaan plakken. Giet er wat sesamolie overheen en meng goed door.
- Als de kip gaar is, trek je deze met twee vorken uit elkaar zodat je allemaal 'sliertjes' krijgt.
- Maak een rijstvel nat (doe dat echt heel kort, anders wordt het veel te slap) en leg er een blaadjes sla op.
- Vervolgens verdeel je wortel, komkommer, stukjes kip, rijstnoodles en garnalen. Scheur wat munt- en koriander blaadjes af en verdeel deze ook over de loempia.
- Schuif alles naar de onderste helft. Rol één slag zodat de loempia dicht is. Klap nu de zijkanten naar binnen en rol daarna door.
- Herhaal totdat je 12 rijstvel loempia's hebt.

Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 172 | Calorieën uit vetten 38 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 6% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 4% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Grappig, ik heb ze gisteren ook gemaakt om ze volgende week op de blog te laten zien… Misschien stel ik het nog even uit… ;) Zo lekker! En zo simpel. Deze gaan hier in huis vaker gemaakt worden!
Ooo, hihi, wat grappig. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw variant :-).
Hoelang van tevoren kan ik ze maken voordat we ze eten
Hi Tonnie, ze zijn het lekkerst als je ze eet op de dag dat je ze maakt. Alles smaakt dan lekker vers. Het zal anders al snel slap worden. Dus max 8 uurtjes van te voren maken. :-)
Dit lijkt me echt heerlijk! En het ziet er ook nog eens prachtig uit. Ik heb dit weekend mijn verjaardags etentje, dit lijkt me een leuke toevoeging. Dankjewel voor het recept ;)
Liefs,
http://www.merelteunis.nl
Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.
Gefeliciteerd alvast :-)!
Wow deze zien er top uit! Ik heb al maanden die vellen in de kast liggen, moet er echt een keer mee aan de slag
Dankjewel Kelly :)! Ik heb hier gelukkig ook nog een pak rijstvellen liggen, dus binnenkort staan ze weer op het menu :).
Zijn deze ook in te vriezen?
Hoi Lucas, als je ze eenmaal hebt bereid zijn ze niet geschikt om in te vriezen. Het natte rijstpapier wordt dar niet zo lekker van. Je kunt wel eventueel de losse ingrediënten invriezen en tzt de droge rijstvellen natmaken. De droge rijstvellen kun je heel lang op een donkere plek bewaren!
ik heb een vraag is het ook mogelijk om de rijstvellen te bakken deze zien er wel erg lekker
Hi Brigitte, je kunt ze beter niet bakken. Daar zijn ze te teer voor, helaas.
Hoi!
Het is me in een eerdere poging wel gelukt om te frituren. Je moet alleen zorgen dat de vellen erg goed aan elkaar zijn ‘vastgeplakt’ door op de rand voor het dichtrollen met je vinger wat in water opgeloste maizena te smeren.
ok dank je wel
Is het de bedoeling dat je de kip ook laat afkoelen en dan alles koud eet?
Hi Rachel, ja je eet het gerecht inderdaad koud. Eet smakelijk alvast!
Zijn de rijstvellen bij de supermarkt te krijgen? Kun je me vertellen waar ik ze dan moet zoeken?
Hoi! Kunnen de loempia’s ook een paar dagen voor het consumeren gemaakt worden? Bijv bewaren in de koelkast?
Hi Fleur, ik zou ze het liefst de dag zelf maken. Op deze manier smaakt alles lekker vers. Het zal anders al snel slap worden.
Dag Judith, hoe maak je de vellen dan vochtig? Kwastje, even onder de kraan? Bij 10 seconden weken zoals mij werd geadviseerd worden ze inderdaad kleverig en slap.
Ik hoor graag.
Wat bij ons het beste werkt is een groot ord met water en het vel blijven bewegen. Het moet inderdaad niet te net worden. Wellicht de volgende keer nog wat korter proberen?
Rijstvellen prima en goed advies, echter recept is niet naar onze smaak. Kan verschillen uiteraard. De rijstvellen hebben geen smaak en dan met chilisaus de flauwe smaak verhullen is niet de bedoeling. Maak de ingrediënten op smaak zoals je lekker vindt, is beter.
Mijn dochter was bij een Thaise vriendin waar dit alsvolgt werd gegeten: alle ingrediënten stonden los op tafel en er stond een groot bord warm water en diverse sausjes. Iedereen kan nu zelf zijn/ haar favoriete loempia maken. Echt heel gezellig en heerlijk eten. Ook ideaal voor “moeilijke eters” of personen met een dieet/ vegetarisch.
Gezellig :-)! Altijd leuk om zo te eten en idd handig.
Vorige maand was volgende ik in Vietnam een workshop. Daar heb ik de volgende werkwijze geleerd om de rijstvellen vochtig te maken. Leg een natte handdoek op een bord. Leg je rijstvel op deze handdoek en masseer het rijstvel met je vingertoppen. Hierdoor wordt het rijstvel wel vochtig maar niet nat en kleverig.
Wat een leuk idee Joop, gaan we onthouden!
Ik maak ze altijd met spekjes en dunne slierten paprika, komkommer, verse taugé, ijsbergsla, koriander en munt.
Sausje van “Hoisin sauce”, een beetje suiker, een beetje water en gedroogde pepertjes.
Lekker, helemaal zin in springrolls nu :-)
Ook hier , van alles op tafel, zelf vullen. Sausjes naar smaak ,,en lekker keuvelen…
Yummy, van het weekend nog gegeten!
Hoi,
Wij eten deze graag met gestoomde kipfilet. Alleen is het uitelkaar trekken van de kip een heel gedoe… Simpel; met een handmixer draai je perfecte kipfilet in draadjes. In 30 seconden!
Goed idee!