Rugelach met chocolade, walnoot & sinaasappel
- voor 18 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 40 minuten
Misschien wel de meest bekende koekjes uit de Joodse keuken: rugelach. Deze koekjes kunnen met van alles gevuld zijn van chocolade en noten tot aan marsepein. Vaak worden ze gevuld met noten en gezeefde abrikozenjam, maar er zijn dus tal van variaties mogelijk.
De gouden vulling voor rugelach
Ik ging voor de combinatie sinaasappel, chocolade en walnoten. Een gouden combinatie die het altijd goed doet.
Zo hakte ik verse walnoten grof en mengde ik die met pure chocolade druppels. Het deeg smeerde ik in met marmelade voor de sinaasappelsmaak. Een hit! Marmelade is namelijk zoet en toch bitter. Dit zorgt ervoor dat het koekje perfect in balans is: romig, zoet, bitter en knapperig! Yum!
Bijzonder
Rugelach deeg is een bijzonder soort deeg. Het wordt vaak gemaakt met of roomkaas of zure room waardoor het extra romig is en een hele eigen structuur heeft. Dit betekent ook dat het deeg soms was moeilijk te managen is. Het is een nogal plakkerig deeg. Op zich geen probleem, maar wees er zeker van dat je je werkblad goed met bloem bestuift. Door het deeg een paar uur in de koelkast te laten rusten, wordt het ook beter handelbaar. Je kunt het ook prima de avond van tevoren in de koelkast leggen. Zo is je deeg de volgende dag beter te bewerken en heb je kersverse koekjes!
Chanoeka
Nadat je ze rugelach met je vulling naar keuze hebt belegd rol je ze op, een beetje zoals een croissantje. Dit jaar is het van 12 tot 20 december Chanoeka (Hannukah), het Joodse lichtfeest. Een mooie reden om vandaag aan de slag te gaan met deze rugelach, toch ;-)?
Ps. Vanaf morgen staat myfoodblog.nl helemaal in het teken van kerst met de lekkerste ideeën voor jouw kerstmenu en alles wat je moet weten voor de beste kerstdagen ooit!
Zo maak je de rugelach met chocolade, sinaasappel en walnoot:
Rugelach met chocolade, walnoot & sinaasappel
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 40 minuten
voor 18 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- deeg:
- 125 gram roomkaas (ik gebruikte Philedelphia light)
- 100 gram roomboter (ik gebruikte Campina halfvolle roomboter)
- 150 gram witte tarwebloem
- 1 el kristalsuiker
- snuf zout
- vulling:
- 100 gram gepelde walnoten (grofgehakt)
- 150 gram pure chocolade (chocoladereep fijn gehakt of chocolade druppels/ callets)
- 150 gram marmelade
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
- deegroller
- keukenmachine met deeghaak en k-klopper (platte menghaak)
Instructies
- Klop met de platte menghaak de roomkaas en boter tot een egaal geheel.
- Klop de suiker, bloem en zout hier doorheen tot een deeg.
- Verdeel het deeg in twee stukken en wikkel ze in plasticfolie. Laat ze in ieder geval 2 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 185 C.
- Bestuif je werkblad met bloem. Leg een van de deegballen op de bloem (laat de andere in de koelkast liggen tot je het gaat gebruiken).
- Bestuif je bovenkant ook met bloem en rol met de deegroller uit tot een cirkel van circa 1 centimeter dik. Het maakt niet uit als je cirkel niet perfect rond is.
- Snijd met een mes of pizzasnijder circa 9 stukken van het deeg. Je krijg nu als het goed is 9 driehoekjes.
- Smeer het deeg in met marmelade en strooi chocolade en walnoten over het deeg heen.
- Rol de driehoekjes met de vulling op als een soort croissant. Rol vanuit de brede kant naar de punt.
- Leg de rugalach op de bakplaat en bak ze in circa 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een draadrooster.
- In een luchtdichte koektrommel kun je de rugalach enkele dagen vers houden. Je kunt ze ook prima invriezen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 203 | Calorieën uit vetten 124 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 14g, Waarvan | 22% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 33% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen