Hollandse slagroomtruffels

  • voor 24 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd5 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Een paar weken geleden vroeg ik jullie op Facebook welk recept jullie het liefste wilde zien: Hollandse slagroomtruffels, kokosmakronen, marshmallows of pecan chocolade taartjes. Er werd massaal gereageerd en het was nog even spannend, maar toch kozen jullie de Hollandse slagroomtruffels. Dus ging ik aan de slag.

Sinds afgelopen week heb ik een KitchenAid keukenmachine in matzwart. Jarenlang heb ik er verlekkerd naar gekeken en nu mijn oude keukenmachine kapot is, heb ik er dan eindelijk één gekocht! De slagroomtruffels hebben de primeur, want dit is het eerste wat ik ermee maak. Bij het recept is het belangrijk dat je een keukenmachine gebruikt (anders krijg je geen mooi egale vulling), secuur werkt en je aan de instructies houdt. Doe je dat? Dan krijg je er heerlijke, romige slagroomtruffels voor terug ;-)!

Hollandse slagroomtruffels uit Zoete Lekkernijen

Het recept voor de Hollandse slagroomtruffels komt uit het boek Zoete Lekkernijen en is geschreven door gastblogger Gaitri. Het is een boek vol zoete traktaties, zo is er een hoofdstuk over truffels, een over brownies en bijvoorbeeld een over noten. Leuk als cadeau of om lekker zelf uit te gaan bakken. Extra fijn: ik mag 2 exemplaren van dit lekkere boek verloten!

Wil jij meer Zoete Lekkernijen zien?

Koop hier het boek! Of bekijk op onze site andere lekkere cakes en taarten. Heb je wat truffels over? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar bewaar ze in de koelkast enkele dagen of tot een maand in de vriezer. Haal ze dan wel even van tevoren uit de vriezer zodat ze een fijne temperatuur hebben om te eten.

Hollandse slagroomtruffels

Hollandse slagroomtruffels

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd5 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 24 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 ml slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 40 gram cacao
  • 250 gram pure chocolade (in stukjes gebroken)

Benodigdheden

  1. keukenmachine
  2. 2 bakplaten bekleed met bakpapier
  3. 2 medium lepels
  4. au-bain marie pan (of een pan waar een hittebestendige kom op past)
  5. klein steelpannetje
  6. 24 cocktailprikkers

Instructies

  1. Doe de slagroom en suiker in het pannetje. Schraap de vanille peul uit en doe dit, samen met het vanillestokje zelf, in de pan.
  2. Zet de pan op laag vuur en blij roeren, totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en haal de vanille peul eruit.
  3. Klop de boter in de keukenmachine glad.
  4. Doe de slagroom zo nodig in een beker zodat je goed kunt schenken en giet in een dun stroompje de slagroom bij de boter, terwijl de mixer langzaam blijft draaien. Schrik niet, want op een gegeven moment lijkt het alsof het schift en wordt het korrelig. Blijf, als je de slagroom hebt toegevoegd, op net iets boven medium snelheid mixen totdat het een glad mengsel is. Het zou de textuur van een botercrème moeten hebben. Is het nog dun? Zet het mengsel nog even in de koelkast. Bij mij kwam het er daarna heel korrelig uit, geen nood! Weer in de mixer en ik had een prachtige botercrème achtige textuur.
  5. Maak met behulp van 2 lepels 'quenelles'. Vorm met de eerste lepel en bolletje tot een mooi koepelvormig ovaaltje en laat met behulp van de andere lepel op de beklede bakplaat glijden. Steek er een cocktailprikker in zodat je zo meteen de truffel makkelijk in de chocolade kunt dompelen. Herhaal totdat het mengsel op is. Zet de truffels in de vriezer totdat ze zijn bevroren (een minuut of 10).
  6. Smelt intussen de chocolade au-bain marie en laat het afkoelen tot circa 30 graden.
  7. Strooi op een andere bakplaat cacao.
  8. Haal de slagroomtruffels uit de vriezer. Dompel ze heel snel in de chocolade en leg ze vervolgens in de cacao. Bestrooi aan alle kanten met cacao. Laat de truffel in de cacao liggen totdat deze goed is gestold (ca. 1.5 minuut omdat de truffel natuurlijk is bevroren). Herhaal met de andere truffels.
  9. Schud overtollig cacao van de truffels af en bewaar ze in de koelkast. Je kunt ze in de koelkast enkele dagen bewaren. In de diepvries zijn ze minstens 1 maand houdbaar. Serveer de truffels op kamertemperatuur.

43 reacties op “Hollandse slagroomtruffels

  • Anne-Marie

    Mmmm, één van mijn secret pleasures zijn toch wel slagroomtruffels van de banketbakker. Of volgens dit recept! Ik maak graag kans op dit boek.

    Beantwoorden
  • Nienke

    Woei, ik kan niet kiezen, ben een zoetekauw. Maar een erg lekker zoet recept die vaak terugkomt in mijn keuken is de custardtaart. Ingrediënten: Maizena custardpoeder, melk en suiker. Bodem: mariabiscuits. Middenlaagje: lange vingers. Topping: verse aardbeien met slagroom.

    Beantwoorden
  • juultje van Alphen

    Hallo, ik ben slecht in koken en bakken, maar ik probeer altijd iets lekkers te koken of te bakken. Het lekkerste vind ik persoonlijk marsepein gebak. Succes verder met je blog. Groetjes juultje

    Beantwoorden
  • Nina

    Ooeeh moeilijk! Maar dan ga ik toch voor cheesecake! En ik hou vooral van zure smaken dus lemon cheesecake vind ik bijvoorbeeld goddelijk!

    Beantwoorden
  • Thea

    Moeilijk hoor om er maar eentje te kiezen! Maar dan ga ik voor zelfgebakken peanutbutter cookies, yummie!

    Beantwoorden
  • Marloes

    Nou eigenlijk alles wat zoet is is lekker maar mijn favoriet is toch wel de van alles wat koek. Een koek waar je zelf de vulling van bepaald meestal maak ik de koek met chocolade granberry fudge en pecannoten mmmmm….

    Beantwoorden
  • Monique

    Ik ben altijd een erge zoetekauw geweest totdat 3 jaar terug het roer omging en suiker uit de keuken werd verbannen. Nu 60 kg minder probeer ik weer zoete dingen te eten, maar ik vind het allemaal veels te zoet. Daarom probeer ik vaak suiker te vervangen voor bijv. honing of een banaan of de suikers uit het product beter tot zijn recht te laten komen.
    Gisteren heb ik een appelstrudel gemaakt van fillodeeg en zoete appels met wat citroensap, honing, speculaaskruiden, kaneel, cranberries en een snufje zout. Daarop, in plaats van slagroom, wat creme fraiche met kaneel. Het was heerlijk!

    Beantwoorden
  • Tamara TS

    Ik lust bijna alles, maar het lekkerste dat ik snel even in elkaar flans is waarschijnlijk gebakken appel in gekarameliseerde bruine suiker met een beetje kaneel. Het mooist is het als er ook slagroom en een bolletje vanille-ijs bij zit.Ik ben erg benieuwd naar het boek, dus doe graag mee.

    Beantwoorden
  • Whitley

    Omg dit ziet er zo lekker uit en dan lees ik de kop en denk ik, nee he nog erger, er zit slagroom in! Hahahaha. Bedankt voor het delen, het water loopt uit m’n mond xx

    Beantwoorden
  • Xaviera Jamie Jansen

    Ik ben dol op marsepein in alle smaken! Bitterkoekjes gaan er ook altijd in! En dan heb ik het nog niet over de zelfgebakken appeltaart! Smullen geblazen.

    Beantwoorden
  • Appeltaart

    Chocolade -fudge met gemengde noten , zuidvruchten en bitterkoekjes , daar ga ik van mondwateren als ik eraan denk ! Heerlijk als toetje bij wat vanilleroomijs of een lekkere kop koffie.

    Beantwoorden
  • Soetekin

    mijn favoriet zijn zelfgemaakte kletskoppen, en nog leuk om met de kindjes aan de slag te gaan in de keuken!

    Beantwoorden
  • Wina van Dijk

    Ik eet en maak graag chocolade-fudge met sinaasappel en chili; is zó ontzettend lekker!
    Bekleed een vierkante vorm met bakpapier. Breng in een steelpannetje aan de kook: 1 blik gecondenserde melk (397 gram; Friesche vlag), 450 gram extra pure chocolade (in stukjes), 125 gram roomboter, 75 gram lichtbruine basterdsuiker, geraspte schil van 2 sinaasappels, 4 eetlepels Cointreau en 1 theelepel fijngewreven gedroogde chilivlokken. Kook alles ca 5 minuten zachtjes door onder regelmatig roeren, tot de massa mooi glad en glanzend is. Giet alles in de vorm, laat de ergste hitte eraf gaan en dek de vorm dan af met plastic folie. Zet hem minimaal 3 uur in de koelkast. Snijd de fudge dan in mooie blokjes.

    Beantwoorden
  • Emelian

    Voor een échte heerlijke caramelfudge kun je mij wel wakker maken hoor! Ben benieuwd naar de recepten uit het boek, dus het lijkt me fantastisch om te winnen!

    Beantwoorden
  • Nadine

    Soms maakt een vriendin voor mij slagroomsoesjes met slagroom-baileys vulling. Helaas vergeet ik altijd het recept te vragen. Maar dit overheerlijk!

    Beantwoorden
  • Marsha

    Ik ben gek op cheesecake, heerlijk met een kop dampende thee! Ben erg benieuwd naar het boek, nog meer zoets!

    Beantwoorden
  • Barbara Dijkman

    Mijn kinderen maken vaak cupcakes en dan versieren ze ze elke keer weer anders met marsepein, of met room met chocolade etc. Met kerst gaan ze zo helemaal met kerstversieringen erop natuurlijk

    Beantwoorden
  • Janine

    Oef, moeilijk kiezen. Ben dol op zoete dingen en het maken wr van. Hoe ouder ik word, hoe meer zoete dingen me trekken jammer genoeg hihi. Mijn ultieme favoriet is toch wel witte chocolade cheesecake met bosvruchten er op. Als ik die maak, eet ik mijzelf elke keer misselijk. Oeps! Dus ik duim om dit boek te winnen, nog meer zoets!

    Beantwoorden
  • marieke

    zoet is gewoon lekker, van chocolade tot zeeuwse bolussen. Appeltaart is ook geliefd, ik moet nodig een gezonde versie uitvinden.

    Beantwoorden
  • chantal van den berg

    Mijn favoriete recept is de heerlijke chocolade noga, met gedroogde kersen en pecan noten van Donna Hay. die ik altijd voor in de vrienden/familie kerstpakketten maak

    3 sheets eetbaar papier
    1/4 cup glucose syrup
    1/3 cup honing
    2 cups suiker
    1 eiwit
    1/2 cup Pecannoten, licht geroosterd
    3/4 cup gedroogde cranberries of Kersen
    150 gram chocolade
    30 gram boter
    Stap 1
    Vet een 19cm (base) vierkante cake pan in. Leg de papiervellen er in met een kleine overhang aan de zijdes.
    Stap 2
    Doe de glucose syrup, honing, suiker en 1/3 cup heet water in een pan met dikke bodem op laag vuur. Kook, voor 10 minuten of totdat de suiker opgelost is. Plaats de suikerthermometer in de pan (niet de bodem laten raken). Verhoog het vuur naar medium. Breng het naar een rollende kook. Kook, zonder te roeren voor 12 tot 15 minuten of totdat het mengsel 130°C bereikt. HAal van het vuur.
    Stap2b onderwijl ook de chocolade smelten in een ander pannetje en de noten roosteren afkoelen en hakken en fruit en boter afwegen.
    Step 3
    Met een elektrische mixer klop je het eiwit stijf tot zachte puntjes in een hitte bestendige kom. schenk daarna voorzichtig de syrrop in een stroompje bji het eiwit terwijl de mixer aanblijft staan.. voeg de boter toe terwijl hij verder klopt en schenk daarna de chocolade erbij en als dit gemend is stop je de mixer en doe je de noten en fruit erbij en schep je dit snel om om vervolgens alles rap in de vorm te doen.
    Stap4
    Met een natte lepel kan je het hete gebeuren aan drukken en de laatste vel rijstpapier erop leggen en stevig aandrukken.
    Stap5
    Daarna laten staan om aftekoelen. uit de pan tillen en in blokjes of plakken snijden

    Beantwoorden
  • Annie de Waal

    Ik hou erg van slagroomsoezen, heerlijk om te eten,
    De slagroom moet wel vers zijn en de buitenkant heerlijk knapperig !!!

    Groetjes van Annie

    Beantwoorden
  • Sharon van Soelen

    Ik hou van heel veel zoete lekkernijen en hou ervan om vanalles te bakken. Het zou super zijn om het boek te winnen zodat ik weer vele lekkere lekkernijen kan gaan bakken

    Beantwoorden
  • Karin van de Merwe

    Ik ben dol op chocolade, maar ik ben daar weinig creatief mee en eet het gewoon zo.
    Wat ik ook erg lekker vind zijn balletjes van dadels en noten met cacao.

    Beantwoorden
  • Dorien

    Mijn dadeltaart valt hier altijd in de smaak bij ons gezin. Ik hou zelf ook erg van citroen cheesecake. Beetje fris-zoet vind ik altijd lekker combineren :-)!

    Beantwoorden
  • Bastiaan Stap

    Jeetje.. ik heb zoveel “sweet secret pleasures”, maar bij mij zijn het vooral de taarten die het hem doen. Cheesecake, white chocolate pie of gewoon de klassieke Tiramisu (vergeet dan ook niet de zomerfrisse aarbeientiramisu)!

    Dan ga ik toch voor de White Chocolate Pie! Machtig, maar zooooo lekker.

    Beantwoorden
  • Barbara

    Mijn favoriete zoete lekkernij, daar mag je me voor wakker maken,
    zijn zelfgebakken cupcakes,
    mooi versierd in vele smaken!
    Ik hoop dat ik het boek Zoete Lekkernijen win,
    om ook eens iets nieuws te bakken voor mijn met cupcakes verwende gezin!
    Want ook al hebben zij van mijn cupcakes-hobby al goed de smaak te pakken,
    ik wil ze wel eens laten zien, wat ik allemaal nog meer voor lekker zoets kan bakken!

    Beantwoorden
  • Will

    Mijn zoete lekkernij is drop, maar dat mag ik niet meer snoepen, omdat ik een herseninfarct heb gehad.
    Als grote tweede is witte en pure chocolade ook mijn favoriete zoetigheid.
    Ik smul er vaak van, maar toch maar niet te veel, want dat is ook weer niet goed voor de lijn.

    Beantwoorden
  • Anita H.

    Ojee, lastig om daarin echt een keuze te maken; er bestaat zo ontzettend veel dat ik lekkerder-dan–lekker vind.

    Beantwoorden
  • Anouk

    Hmm mijn favoriete zoete lekkernij is sowieso pepernotentiramisu! Ik heb vorige week nog snel een kilozak pepernoten gehaald zodat ik het jaar door kom hahaha ^^ Maar worteltaart met een dikke glazuurlaag gaat er ook altijd in hoor, net als bijna alle andere soorten taarten en muffins :x

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *