Gegrilde tomaten in yoghurt uit Ottolenghi Simple
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd25 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Wie mij een beetje kent, weet dat ik fan ben van de Midden-Oosterse keuken. Dat was ik al. En toen we uit Israël terugkwamen van vakantie, was dat alleen nog maar meer. Wat heb ik daar fantastisch gegeten. Vaak heb ik persoonlijk, dat hoe lekker het eten ook is, ik dezelfde cuisine dag in dag uit wel zat wordt. Dat was in Israël helemaal niet het geval! Ik nam trouwens wat sumak, za'atar en tahin mee. Spijt dat ik daar niet meer van heb meegenomen, want de tahin is al helemaal op. Tja, ik heb ook geen idee hoe we er in 2 maanden tijd een emmer van 500 gram doorheen hebben gejaagd haha. En die sumak en za'atar bewaak ik met mijn leven. Per keer bekijk ik of ik die ga gebruiken of toch de Nederlandse za'atar omdat het misschien een gerecht is waar je het toch niet zo goed in proeft ;-). Ottolenghi's Simple is dan ook een boek naar mijn hart.
Recept uit Simple van Ottolenghi
Sowieso ben ik een groot Ottolenghi fan omdat hij de Midden-Oosterse keuken zo lekker, mooi en goed weet neer te zetten. Hij heeft de interesse van vele mensen in deze keuken aangewakkerd en zo ook bij mij! De hummus die ik met verse kikkererwten maak is naam zijn recept. Daarnaast maakte ik onder meer sperziebonen salade a la Ottolenghi en geroosterde pompoen naar zijn idee. Het recept voor yoghurt met 'geblakerde' tomaten stond al een tijd op mijn lijstje. Dus op een zondagmiddag, waarop we op pad waren en langs een hummusbar kwamen, besloot ik daar pita's, baba ganoush en hummus te halen en daar zelf zijn befaamde tomaatjes in yoghurt te maken. Een super lekker gerecht vol van smaak! Ik kan het je dus aanraden om dit te maken als onderdeel van een mezze tafel (verschillende Midden-Oosterse hapjes). Hartstikke gezellig!
Ook maken?
Ook de geroosterde tomaatjes in yoghurtsaus van Ottolenghi (Simple) maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)
Gegrilde tomaten in yoghurt uit Ottolenghi Simple
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd25 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 350 gram cherry tomaten
- 3 el olijfolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl bruine suiker
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 2 teentjes knoflook (uitgeperst of fijngesneden)
- 3 takjes tijm
- zest van 1 limoen
- 250 gram Griekse yoghurt
- 1/2 tl chilivlokken
- peper en zout
Benodigdheden
- ovenschaal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Meng de olie, komijn, knoflook, suiker, oregano, de helft van de citroen zest en giet dit in de ovenschaal over de tomaten. Breng op smaak met peper en zout en leg de takjes tijm er tussen. Pof dit 20 minuten in de oven en ga intussen verder met de yoghurt.
- Meng de andere helft van de citroen zest met de yoghurt en een snufje zout. Roer goed door en verdeel in een schaaltje. Zet dit schaaltje, totdat je het gaat gebruiken terug in de koelkast.
- Stel je oven nu in op de grillstand en grill de tomaten circa 5 minuten. Houd de oven heel goed in de gaten, want dit kan heel snel gaan!
- Haal de yoghurt uit de koelkast. Schep de tomaatjes, samen met het kruidenmengsel, op de yoghurt en serveer direct.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 173 | Calorieën uit vetten 117 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 14g, Waarvan | 21% | |
Verzadigde vetzuren 4g | 18% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 7g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
deze tomaatjes zijn beslist een aanrader: explosie van smaken.Contrast warm en koud maken het spannend.
Super he? Ik moet ze ook nodig weer eens maken :-).
Hoi. Klopt het dat ik de chilivlokken niet in het recept terug zie?
Als het goed is vind je de chilivlokken in de ingrediëntenlijst!
Ja zie ik ook! Ik heb ze er aan het eind maar overheen gegooid ;)
Ja , vraag ik me ook af
Deze kun je er op het laatst naar smaak overheen strooien.
Een heerlijk gerecht. Ik vraag me af of het met hangop / labneh nog lekkerder is, aangezien de Griekse yoghurt wel wat loperig wordt door de warme tomaten.
In het boek wordt trouwens een citroen gebruikt, geen limoen.
Je kunt ook bijvoorbeeld Bulgaarse yoghurt gebruiken, maar met labneh is ongetwijfeld ook lekker :-)