Vegan bananenbrood met aardbeien (glutenvrij)

  • voor 16 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zomerkoninkjes oftewel aardbeien. Ze zijn er weer! Een van mijn favoriete fruitsoorten. Zo niet DE favoriete fruitsoort. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, op brood, in een salade, in een smoothie of dus in een lekker baksel. Dit keer maakte ik heerlijk vegan bananenbrood met aardbeien. Bananen en aardbeien zijn sowieso een gouden combinatie, dus dat kan niet anders dan lekker zijn!

Lekker en verantwoord bananenbrood

Dit bananenbrood (of banana bread zoals het ook vaak wordt genoemd) is een lekkere en verantwoorde keuze. Ik gebruikte zelf glutenvrij meel. Als je niet glutenvrij eet, kun je ook om het nog verantwoorder te maken, de helft van het meel vervangen door volkoren (spelt)meel. Het is een ideaal tussendoortje!

Lekkere snack

Ik sneed er meteen blokjes van en vroor een deel in. Zo heb je altijd een lekkere snack bij de hand! En tip: gebruik altijd lekker rijpe bananen. Die zijn zoeter en zachter en bovendien heb je vast wel wat rijpe bananen liggen ;-). Perfect om bananenbrood mee te maken.

Vegan bananenbrood

Vaak zie je met vegan baksels dat het lastig is om ze lekker luchtig te krijgen. Bij dit bananenbrood is dat zeker niet het geval. Het is heerlijk luchtig en tegelijkertijd 'moist'. Ook als je niet vaak vegan eet, ga je hier gegarandeerd van smullen!

Vegan bananenbrood met aardbeien (glutenvrij)

Vegan bananenbrood met aardbeien (glutenvrij)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 16 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 5 mediumgrote bananen
  • 120 ml olijfolie of kokosolie
  • 70 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 el appelazijn
  • 325 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 130 gram kokosbloesemsuiker*
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 300 gram verse aardbeien
  • optioneel: 75 gram chocoladedruppels (of grof gehakte reep chocolade)
  • * je kunt ook rietsuiker gebruiken in plaats van kokosbloesemsuiker

Benodigdheden

  • mengkom
  • cakebakblik of vierkant bakblik (20 x 20 cm) bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C (heteluchtoven).
  2. Was de aardbeien goed en snijd in plakjes. Zet apart.
  3. Prak met een vork de bananen tot een puree. Het is niet erg als er her en der nog een klein stukje banaan inzit en dus niet helemaal glad is.
  4. Meng in een aparte kom of beker de melk met de azijn en laat minimaal 5 minuten staan.
  5. Voeg intussen vanille-extract toe aan de bananen, gevolgd door de olie en roer goed door.
  6. In een andere kom meng je de droge ingrediënten: meelmix, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en een snufje zout.
  7. Doe nu de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en giet ook de melk-azijn-mix erbij. Roer met een garde tot een (dik) beslag. Roer zeker niet te lang!
  8. Roer tot slot circa de helft van de aardbeienplakjes en de helft van de chocolade er doorheen.
  9. Giet het beslag in de bakvorm.
  10. Top de bovenkant met de resterende chocolade en aardbeien.
  11. Bak circa 30 minuten als je een laag vierkant bakblik gebruikt, 50 minuten als je een langwerpig, hoger cakebakblik gebruikt.
  12. Laat goed afkoelen en snijd dan in stukjes.
Naar een recept op The Big Man's World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *