Zelf kruidnoten maken doe je zo
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 70 stuks personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Is het al bijna Sinterklaas? Met de geur van verse, warme kruidnoten is het in ieder geval een stap dichterbij ;-). Kruidnoten zijn natuurlijk lekker, maar uiteraard zijn ze het allerlekkerste als je ze zelf maakt. Voor als je je afvraagt wat ook alweer het verschil is tussen kruidnoten en pepernoten: pepernoten zijn de zachte taai taai achtige blokjes. Kruidnoten zijn de knapperige ronde variant. Ik weet wel wat mijn favoriet is: kruidnoten! :-)
Ik heb een beetje geëxperimenteerd met verschillende kruidnoten recepten. Met het rollen van balletjes in verschillende groottes, maar ook het gebruik van verschillende soorten suiker en het geheim van de perfecte kruidnoot zijn er eigenlijk 2. Voor mij geeft donkerbruine basterdsuiker veruit het beste resultaat. Deze suiker is lekker stroperig en mengt goed. Wat verder belangrijk is, is om de kruidnoten in kleine balletjes te rollen.
Rol je ze te groot? Dan worden ze niet knapperig.
Wil je ze nog decadenter? Probeer dan onze truffelkruidnoten! Een andere Sinterklaastraktatie proberen? De gevulde speculaas is een van onze topfavorieten!
Zelf kruidnoten maken doe je zo
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 70 stuks personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 275 gram witte tarwebloem
- 10 gram bakpoeder
- 115 gram donkerbruine basterdsuiker
- 125 gram koude roomboter (in kleine blokjes gesneden)
- 2 el halfvolle melk
- 2 el speculaaskruiden
- snuf zout
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
- keukenmachine (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Meng in een grote mengkom de tarwebloem, bakpoeder, zout, suiker en speculaaskruiden.
- Meng de melk en boter er doorheen. Kneed tot een deeg. Dit kan met de keukenmachine of met je vingertoppen. Probeer het deeg niet te lang te kneden.
- Rol circa 70 balletjes van het deeg. De balletjes moeten klein zijn (ongeveer de grootte van 1 cent), anders worden de pepernoten niet lekker knapperig.
- Bak de pepernoten in 20 minuten knapperig.
- Laat ze op een draadrek goed afkoelen.
- Geniet van je kruidnoten! In een afgesloten koektrommel of weckpot kun je de kruidnoten tot een week bewaren. Maar die heb je vast voor die tijd al op ;-).
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 41 | Calorieën uit vetten 16 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 2g, Waarvan | 3% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Kruidnoten maken. Ik doe het al jaren niet meer. Wel toen dochter nog klein was…. Maar ik denk dat ik zoveel gebakken heb dat ik het beu ben geraakt… hahahah Ze zien er wel goed uit!
Dankjewel! Haha, klassieke kruidnoten had ik denk ik ook al misschien 25 jaar niet meer gemaakt :-D.
Dankje voor dit lekkere recept. Ga ze zeker eens proberen
Heerlijk!!!
Geniet ervan :-)